Δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου – Πρόεδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Αλεξ. Καχριμάνη για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981 από τον Ο.Η.Ε. ως Hμέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, με αφορμή τον φρικτό θάνατο τριών αδελφών γυναικών που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας Τρουχίλο στη Δομινικανή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια αφύπνισης, προβληματισμού και κινητοποίησης για την εξάλειψη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες.

Σύμφωνα με αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία (1) στις τρεις (3) γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, η οποία τις πλήττει αδιάκριτα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική τους κατάσταση. Περιστατικά καταγράφονται σε όλες τις χώρες, προηγμένες και μη, ενώ η οικονομική κρίση προκαλεί την επιδείνωση του φαινομένου.

Καθημερινά καταγγέλλονται πράξεις κακοποίησης που θίγουν τη σωματική ακεραιότητα της κάθε γυναίκας, το δικαίωμά της στην εργασία, τη δυνατότητά της να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μητέρας και το δικαίωμα να αναπτύσσεται ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων δηλώνει την παρουσία της στον αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών και στηρίζει κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.