ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται απαξιωμένη στα μάτια των πολιτών,ακόμα και αυτών που τη χρησιμοποίησαν για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη,δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εκείνους τους λειτουργούς της που αποδείχτηκαν ανάξιοι ή έστω απλώς ανεπαρκείς. Η βασική ευθύνη βαραίνει τις πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν τόσα χρόνια τις υποθέσεις της χώρας και οι οποίες μετέτρεψαν ένα πυλώνα της δημοκρατίας σε πυλώνα του πελατειακού κράτους που οικοδόμησαν.

Σημαντικές ευθύνες επίσης έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ο φακός τους ήταν στραμμένος αποκλειστικά στις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς υποβαθμίζοντας η και αγνοώντας  σκόπιμα τις θετικές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  συμβάλλοντας έτσι συνειδητά στην εδραίωση της αντίληψης ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Την ίδια αντιμετώπιση επιφύλαξαν κυβερνήσεις και ΜΜΕ και για τους άλλους θεσμούς της δημοκρατίας ,το συνδικαλισμό,τους συνεταιρισμούς, το κοινοβούλιο.               Η συστηματική απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και γενικά των συλλογικοτήτων από εκείνους ακριβώς που η αποστολή τους είναι να τους προστατεύουν και να τους  προάγουν ,οδηγεί στην υπονόμευση του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος .

ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Φορείς των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων που αξιοποιούν την κρίση για να επιβάλουν ένα αυταρχικό καθεστώς, πέρα από τους νοσταλγούς  της χούντας  και τους θαυμαστές των ναζί, είναι ο ακροδεξιός εσμός που περιστοιχίζει τον πρωθυπουργό  από τη μια και οι νεοφιλελεύθεροι κήρυκες της ασυδοσίας των αγορών από την άλλη.

Παρά τις όποιες διαφορές τους και οι μεν και οι δε άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε συγκαλυμμένα αμφισβητούν αλλά και καταστρατηγούν όταν βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος όπως το άρθρο 1 παρ.2 «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία» και παρ.3 «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό,υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα» και το άρθρο 2 παρ.1 « Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Στον πυρήνα της πολιτικής τους σκέψης κρύβεται η αντίληψη πως η εξουσία είναι προνόμιο των λίγων ειδικών και πως η μάζα που ονομάζεται λαός οφείλει να ακολουθεί τους μονόδρομους που εκείνοι ορίζουν κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Όμως δημοκρατία σημαίνει επιλογή. Όταν η δυνατότητα επιλογής καταργείται με την απειλή επερχόμενων καταστροφών ,καταργείται μαζί της και η δημοκρατία.

ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ;

Η δική μας κριτική στο πολιτικό μας σύστημα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι το δήθεν πλεόνασμα δημοκρατίας, όπως ονόμασαν την ασυδοσία της κυρίαρχης κάστας, τα προνόμια και την ατιμωρησία την οποία απολάμβανε με το  υπηρετικό προσωπικό της. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και η υποκατάσταση της από επαγγελματίες αντιπροσώπους που υπηρετούν  τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ισχυρών με αντάλλαγμα τη διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας. Δεν είναι μόνο ότι δημιουργήθηκε ένα σώμα αποξενωμένο από τα μέλη της κοινωνίας αλλά κυρίως ότι με αυτόν τον τρόπο αποξενώνονταν και τα μέλη της κοινωνίας μεταξύ τους .Οι συμμετοχικοί θεσμοί καταρρακώνονταν ,η διαφθορά έβρισκε το κατάλληλο έδαφος για να βλαστήσει .

Η χρεοκοπημένη δημοκρατία είναι η δική τους κάλπικη δημοκρατία . Η Ελλάδα που ηττήθηκε δεν είναι η δική μας Ελλάδα του μόχθου, του φιλότιμου, της ανθρωπιάς και του πολιτισμού .Είναι η δική τους Ελλάδα της χλιδής, της επίδειξης, της διαπλοκής και της βαρβαρότητας .Είναι η δική τους Ελλάδα που γλεντάει με δανεικά και κλοπιμαία και στέλνει το λογαριασμό στα συνήθη υποζύγια

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες της πατρίδας μας να βάλουν τη σφραγίδα τους στην πορεία του τόπου, να αναμετρηθούν με τις φοβίες τους και να νικήσουν.

Η αντιπαράθεση ,εκ των πραγμάτων , δεν μπορεί παρά να έχει έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα ,περισσότερο από κάθε άλλη φορά αφού η μοίρα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συνδεδεμένη με ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα ,αντί να αντιμετωπίζει, επιδεινώνει την κρίση,αντί να γιατρεύει, μολύνει .

Δεν αρκεί να ψάξουμε να βρούμε και να αναδείξουμε τους καλύτερους και τους πιο έντιμους.                                                                                                                                     Η νέα δημοτική αρχή πριν από όλα οφείλει να έχει τη διάθεση, το θάρρος και την ικανότητα να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.                                                                 Οφείλει να συντονίσει το βηματισμό της με την αντίσταση εναντίον των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες οδηγούν στην  αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην εκποίηση του εθνικού μας πλούτου, στη βίαιη καταπάτηση συνταγματικών, δημοκρατικών, εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και που προοιωνίζονται ένα σκοτεινό μέλλον για τους νέους με ανεργία, μερική απασχόληση, μετανάστευση .                                                                                                                  Οφείλει όχι απλώς να διαχειρίζεται με σύνεση, εντιμότητα και διαφάνεια τους ούτως ή άλλως περιορισμένους πόρους του δήμου, αλλά να διατηρεί ψηλά το φρόνημα των δημοτών. Να βάλει ένα τέρμα στην παθητικότητα, την αδράνεια και την απογοήτευση που φώλιασαν  στην ψυχή και το νου τους ,στα πέτρινα χρόνια της κλεπτοκρατίας και της γραφειοκρατίας  

Αλλά για να μη μείνουν όλα αυτά στα χαρτιά ενός δημοτικού προγράμματος, πρέπει επιτέλους αυτή τη φορά να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση  όχι μόνο για το ΤΙ θα κάνουμε,όπου θεωρητικά υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά κυρίως για το ΠΩΣ  θα το κάνουμε. Αν περιοριστούμε στο να επενδύσουμε τις ελπίδες μας σε πρόσωπα, ακόμα κι αν πρόκειται για τα πιο ικανά,πολύ φοβούμαστε ότι μια νέα ματαίωση τους θα διαδεχτεί τις προηγούμενες.

Είναι φανερό ότι τα πράγματα στο δήμο μας δεν πάνε καλά. Αναζητώντας τις αιτίες θα βρεθούμε μπροστά σε μια διαχρονική σταθερά που δεν είναι άλλη από την περιορισμένη ,αν εξαιρέσουμε την  εκλογική διαδικασία, συμμετοχή των δημοτών. Συμμετοχή η οποία στην πράξη δεν ενθαρρύνεται  από εκείνους που έχουν θεσμικό ρόλο ,είτε γιατί τους είναι ανεπιθύμητη ,είτε γιατί δεν κατανοούν τη τεράστια σημασία της ιδιαίτερα για την περιοχή μας που ένα μεγάλο τμήμα της φθίνει με γοργούς ρυθμούς και ο λόγος δεν είναι μόνο η κρίση αλλά και η απουσία ενός παραγωγικού σχεδίου που πρέπει να εφεύρουμε.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Με την παρούσα διακήρυξη η Οργάνωση Μελών  ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατών περιγράφει τα χαρακτηριστικά και το πλαίσιο λειτουργίας μιας δημοτικής παράταξης την οποία θα στηρίξει. Δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Αυτό θα προκύψει ως αποτέλεσμα της εργασίας των πολιτών που θα τη συγκροτήσουν Και όταν λέμε θα στηρίξει εννοούμε αυτό ακριβώς. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.  Ούτε πρόκειται να την ποδηγετήσει ούτε να αμφισβητήσει την αυτονομία της. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε βασικές καταστατικές αρχές του κόμματός μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ  λοιπόν ,στη βάση των αρχών της παρούσας διακήρυξης, όλους τους δημότες του Δήμου Φιλιατών, να συμπορευθούν μαζί μας .Να ενώσουμε όλοι μαζί τις ιδέες, τις φωνές και τις προσπάθειες μας στη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής και αντιμνημονιακής δημοτικής παράταξης που 

-θα παλεύει ενάντια στα μνημόνια και τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που σπρώχνουν  ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας στην εξαθλίωση και την απόγνωση.                                                                                                           

–θα μεριμνά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και για την ανάπτυξη του δήμου μας με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο πολιτισμό.

-θα έχει ως στρατηγικό της στόχο την συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων μέσω Δημοτικών Συνελεύσεων, την κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού και τον κοινωνικό  έλεγχο του Δήμου και των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

-θα αντιμάχεται τον Καλλικρατικό τρόπο συγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης που την στραγγαλίζει  οικονομικά και αποξενώνει τους δημότες από τον ίδιο τους τον δήμο.

-θα συμπαραστέκεται στους συμπολίτες μας που εξαιτίας των μνημονίων έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και ανασφάλειας, μέσω ανάπτυξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

-θα εγγυάται τη διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου,την εξυγίανσή του και την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων που διχάζουν την τοπική κοινωνία και καθιστούν τους δημότες υποχείρια  τοπικών παραγόντων

Είναι προφανές ότι το κάλεσμα αυτό ΔΕΝ απευθύνεται  σε όσους υποστήριξαν τα μνημόνια της καταστροφής με τις πράξεις τους και τη συμμετοχή τους σε κομματικούς σχηματισμούς από θέση ευθύνης και ΔΕΝ απευθύνεται σε όσους διακατέχονται από αντιδημοκρατικές και φασιστικές ιδέες και πεποιθήσεις.

 Από όλους τους υπόλοιπους δεν περισσεύει κανείς!

Μαζί τους θα δώσουμε τη μάχη για το δήμο που μας αξίζει!