Διόδια στην Εγνατία… χωρίς καμία πρόβλεψη για τους καθημερινούς χρήστες

diodia

Πρεμιέρα, έκαναν την προηγούμενη Παρασκευή τα διόδια και στην Τύρια για την Εγνατία Οδό Α.Ε.

Το αντίτιμο των διοδίων είναι 2,0 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 5,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και λεωφορεία,  και 7,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες. 

Η έναρξη λειτουργίας του  Σταθμού Διοδίων στην Τύρια, έγινε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011.

Δοκιμές λειτουργίας  έγιναν μόνο για μια μέρα, την προηγούμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Παρά τη βιάση να τεθούν σε λειτουργία τα διόδια, αλλά και το γεγονός ότι η λειτουργία τους είναι γνωστή εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, ανέτοιμη φαίνεται η Εγνατία, στην αντιμετώπιση των ειδικών κατηγοριών χρηστών… που για διάφορους λόγους (επαγγελματικούς, σπουδών, υγείας) χρησιμοποιούν την οδό καθημερινά…

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτούς και δεν αναμένεται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον, αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη στην Κοινή υπουργική απόφαση που θεσμοθέτησε τη λειτουργία τους και το αίτημα της Εγνατίας προς το Υπουργείο Μεταφορών για έκδοση μηνιαίας εκπτωτικής κάρτας, υπεβλήθη εκ των υστέρων… αφού άρχισαν να λειτουργούν τα διόδια!

Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς… έκπτωση

Οι οδηγοί που πηγαινοέρχονται καθημερινά, είτε με μεγάλη συχνότητα, είναι αρκετοί… αλλά για αυτούς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη…

Σε ερωτήσεις που υπέβαλαν στο σταθμό διοδίων της Τύριας, τους απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης μηνιαίων καρτών για τα οχήματα, ενώ τους παρέπεμψαν στην Εγνατία Οδό ΑΕ στη Θεσσαλονίκη για… περισσότερες πληροφορίες.

«Να πάτε από τον παλιό δρόμο…»

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Εγνατία ΑΕ, και το αρμόδιο τμήμα, κατ’ αρχήν μας ενημέρωσαν ότι «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι, αλλά προβλέπεται να βγει…»

Όταν δε ρωτήσαμε πότε προβλέπεται να βγει η απάντηση ήταν: «Ξανακαλέστε μας στα μέσα του επόμενου μήνα, μήπως και υπάρχει κάτι νεότερο…».

Όταν θέσαμε το γεγονός ότι ένας καθημερινός χρήστης, επιβαρύνεται πλέον με 4 ευρώ την ημέρα ή περισσότερα από 100 ευρώ το μήνα για να μεταβεί στη δουλειά του… πήραμε την απάντηση: «Τι να κάνουμε; Αν δεν θέλετε να πληρώνεται να πάτε από τον παλιό δρόμο… Τόσα χρόνια που χρησιμοποιούσατε τζάμπα το δρόμο, είχε κόστος συντήρησης… Αυτό ποιος θα το πληρώσει;»

Όταν δε παρατηρήσαμε ότι το κόστος αυτό, πληρώνεται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τους φόρους και τα τέλη κυκλοφορίας που αυτοί καταβάλλουν… ακολούθησε σιωπή!

Τι λέει η Εγνατία….

Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου της Εγνατίας Οδού, στο οποίο θέσαμε εκ νέου τα ερωτήματα…

Μας απάντησαν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για τη λειτουργία των διοδίων, δεν προβλέπει άλλες εξαιρέσεις στην καταβολή τους, πλην των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, των ασθενοφόρων και των οχημάτων που ανήκουν σε αναπήρους.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν πλήρες αντίτιμο, άσχετα με τη συχνότητα της χρήσης που κάνουν στην οδό.

Η Εγνατία Οδός, όπως μας ενημέρωσαν, έχει υποβάλλει αίτημα προς το Υπουργείο Μεταφορών (μετά την έναρξη λειτουργία των διοδίων) ώστε να… θεσμοθετηθεί κάποια μορφή έκπτωσης «για αυτούς που αποδεδειγμένα πηγαινοέρχονται καθημερινά».

Όταν και αν εγκριθεί το αίτημα, η Εγνατία θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα για να θέσει σε λειτουργία και το σύστημα αυτό…

Μέχρι τότε: Ή πληρώνετε ή… να πάτε από τον παλιό δρόμο!

(σ.σ. τα στοιχεία των υπαλλήλων που απάντησαν στις ερωτήσεις, βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας…)