Δ. Σιμόπουλος: Δύο κιλά και σε μέγεθος λάχανου ο μετεωρίτης

METEORAΜέγεθος λάχανου και βάρος το πολύ δύο κιλών είχε ο μετεωρίτης που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, όπως εκτίμησε ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, βασιζόμενος στις περιγραφές από την πτώση.

Ο μετεωρίτης έγινε ορατός από πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως και από την Ήπειρο. Στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι είδαν το φωτεινό αντικείμενο στις εννιάμισι το βράδυ της Τετάρτης και έμειναν έκπληκτοι τόσο από τη φωτεινότητα όσο και από την ταχύτητα με την οποία κινούνταν στον ουρανό.

Μιλώντας στο naftemporiki.gr ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι κάτι εξεζητημένο», καθώς κάθε μέρα «100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων πέφτουν από το διάστημα στη Γη».

«Από τις περιγραφές και μόνο», πρόσθεσε, «μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι το μέγεθός του θα πρέπει να ήταν σαν ένα λάχανο, το οποίο αν επιβίωσε -που μάλλον εξερράγη πριν φτάσει στην επιφάνεια- το πολύ πολύ να είχε βάρος δύο κιλών».

Ο διακεκριμένος αστρονόμος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς τη συχνότητα που ένας μετεωρίτης μπορεί να αποδειχθεί απειλητικός για τη ζωή των ανθρώπων. Δήλωσε μάλιστα πως ο ίδιος «περισσότερο φοβάται τη δολοφονία, παρά τους μετεωρίτες» και κατόπιν εξήγησε τη θέση του αυτή, μιλώντας με αριθμούς για τις πιθανότητες:
«Αν σας ερχόταν ένα τέτοιο αντικείμενο στο κεφάλι θα σας σκότωνε, αλλά η πιθανότητα να σκοτωθείτε από ένα τέτοιο αντικείμενο είναι μία στις 250.000, ενώ η πιθανότητα να σας δολοφονήσει κάποιος είναι μία στις 9.000».

Ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου είπε ακόμη ότι το ενδεχόμενο να απειλήσει μετεωρίτης κατοικημένη περιοχή είναι σπάνιο, καθώς τα 2/3 της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από θάλασσες και ωκεανούς.

Αναφερόμενος στην πτώση μετεωρίτη στη Ρωσία τον περασμένο Φλεβάρη, εξήγησε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούσαν κυρίως θραύση τζαμιών λόγω της έκρηξης που προκλήθηκε σε κατοικημένη περιοχή και επανέλαβε ότι η πιθανότητα «να πέσουν μεγάλα κομμάτια στη Γη είναι πάρα πολύ μικρή».

Τέλος, ο κ. Σιμόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το χθεσινοβραδινό συμβάν να σχετίζεται με το πέρασμα του κομήτη ISON από τον ήλιο.

Το πολυαναμένομενο πέρασμα αναμένεται απόψε, και σύμφωνα με τον αστρονόμο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας του ήλιου, να διαλυθεί.

Σε περίτπωση που ο κομήτης δεν καταστραφεί, «στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές Δεκέμβρη θα έχει το μέγεθος της Αφροδίτης». Η πορεία του ISON θα συνεχιστεί και στις 26 Δεκεμβρίου θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 40 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.