Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για το ΧΥΤΑ

Συναντήσεις του Πρέσβη του Ισραήλ στα Ιωάννινα

Συνεργασία Α. Καχριμάνη – Θ. Οικονόμου

Μείωση τιμών στο Δημοτικό μουσείο

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων

Πυροβολισμοί και 125 κιλά χασίς

Διάψευση από τη ΓΑΔΠΗ σε… φήμες

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για το ΧΥΤΑ

Χθες Δευτέρα, εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και κάτοικοι της περιοχής κατά του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων με σκοπό να σταματήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Τον φορέα Διαχείρισης εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός του, Σάκης Βλέτσας, ενώ υπερ της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στάθηκαν τόσο ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα, όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη. Κατά της λειτουργίας στάθηκε ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές και οι κάτοικοι του Ελληνικού. Οι κάτοικοι και ο δήμος Β. Τζουμέρκων κάνουν λόγο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και για παράνομη χωροθέτησή του.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου.

Συναντήσεις του Πρέσβη του Ισραήλ στα Ιωάννινα

Διαδοοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φ. Φίλιο και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη είχε ο Πρέσβης του Ισραήλ Arye Mekel. Στη συνάντηση με το Δήμαρχο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μωυσής Ελισάφ και ο υπεύθυνος του τουριστικού τομέα Νίκος Γκόλας.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τομείς συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν. Ο κ. Mekel  μάλιστα μετέφερε στον Δήμαρχο επίσημη πρόσκληση από την Κυβέρνηση της χώρας του για να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ.
Στο Δήμο Ιωαννιτών έχει κατατεθεί πρόταση από τον Δήμο Τιβεριάδας για αδελφοποίηση των δύο περιοχών.
Την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ κατέθεσε στον διπλωμάτη ο υπεύθυνος του τουριστικού τομέα και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκόλας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη, ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου και έγινε συζήτηση για τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία, με έμφαση στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, καθώς πρόσφατα φιλοξενήθηκε αποστολή δημοσιογράφων από το Ισραήλ στην Ήπειρο, ενώ η Περιφέρεια έχει αποφασίσει να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε διεθνή τουριστική έκθεση στο Ισραήλ. Εκτενής συζήτηση έγινε και για την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων, την ιστορία και το μέλλον της, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, να υπογραμμίζει το σεβασμό που τρέφει ο Ηπειρώτικος λαός προς αυτή. Ο κ. Arye Mekel προσκάλεσε επίσης τον Περιφερειάρχη να επισκεφτεί να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Συνεργασία Α. Καχριμάνη – Θ. Οικονόμου

Συνάντηση συνεργασίας είχαν χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάση Οικονόμου.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον βουλευτή για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια, τις προτεραιότητες και τον γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει καθώς και για τα προβλήματα που εντοπίζονται.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον βουλευτή κ. Θ. Οικονόμου για την επίσκεψη, τις προτάσεις που ανέπτυξε και την διάθεσή του να συνδράμει σε επίλυση διάφορων ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή μας, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινή η αγωνία τους για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Μείωση τιμών στο Δημοτικό μουσείο

Σε εφαρμογή τέθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για μείωση των τιμών εισόδου στο Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης. Η κυριότερη προσαρμογή αφορά στη μείωση του κανονικού εισιτηρίου από τρία σε δύο ευρώ.
Αναλυτικότερα οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος: 2 ευρώ, Παιδιά 12 -18 ετών: 1 ευρώ, Παιδιά κάτω των 12 ετών: δωρεάν, Συνταξιούχοι και ΚΑΠΗ: 1 ευρώ, Φοιτητές- Σπουδαστές: 1 ευρώ, Πολύτεκνοι: δωρεάν), Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε οργανωμένη επίσκεψη δωρεάν. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου στο Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το ωράριο λειτουργίας είναι 8.30 πμ ως 4.30 μμ.

Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων λειτουργεί από το 1933. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2010 επισκέφθηκαν το Δημοτικό Μουσείο πάνω από 30.000 τουρίστες, Έλληνες και ξένοι.
Στεγάζεται στο Τζαμί Ασλάν Πασά (στο Κάστρο Ιωαννίνων), το οποίο ανεγέρθη πριν από τετρακόσια χρόνια περίπου (1618). Ο βασικός εκθεσιακός χώρος διαχωρίζεται σε τρία μέρη (χριστιανικό, εβραϊκό, μουσουλμανικό) έχοντας αναφορά στην πολυπολιτισμική σύνθεση της γιαννιώτικης κοινωνίας των περασμένων αιώνων.Εκτός σημαντικών στοιχείων που αφορούν στο ίδιο το κτίσμα, εκτίθενται αντικείμενα αργυροχοΐας, κηροπήγια, κεραμικά βάζα και πιάτα που κοσμούσαν εσωτερικούς χώρους, κοσμήματα, όπλα, παραδοσιακές φορεσιές, υφάσματα, ξυλόγλυπτα έπιπλα κ.α.

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλου αναστέλλεται από 1η Νοεμβρίου 2011, η λειτουργία άλλων 6 Δ.Ο.Υ.,μεταξύ των οποίων και η Β’ΔΟΥ Ιωαννίνων, οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ. της περιοχής. Οι οργανικές θέσεις των Δ.Ο.Υ., των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις Δ.Ο.Υ., στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ’ύλην αρμοδιότητα τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών.Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.

Πυροβολισμοί και 125 κιλά χασίς

Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε χθες το απόγευμα κοντά στη Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, μεταξύ ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και Αλβανών λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Οι λαθρέμποροι, πυροβόλησαν με Καλάσνικωφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά.Ο ένας Αλβανός συνελήφθη από τους άνδρες του Τμήματος Δίωξης και κατασχέθηκαν 125 κιλά χασίς, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε έξι σάκους. Ο δεύτερος δράστης αναζητείται.

Διάψευση από τη ΓΑΔΠΗ σε… φήμες

Διαψεύδουν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον ηλεκτρονικό τύπο, περί ληστείας και ασέλγειας σε βάρος ανήλικης στην Άρτα. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου με ανακοίνωσή της διαψεύδει τα δημοσιεύματα, τονίζοντας πως τέτοιο περιστατικό δεν έχει καταγγελθεί στις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας ούτε έχει αναφερθεί από Νοσοκομείο της Άρτας.