ΕΚΘ: Ανακοίνωση για την πρωτομαγιά

Η 1η ΜΑΗ δεν είναι αργία είναι ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 

Συναδέλφισσες – οι,

η Διοίκηση του ΕΚΘ καταγγέλλει και καταδικάζει τις άθλιες μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ μετά από απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας να μεταφέρει την Πρωτομαγιά από την 1η Μάη (Μ. Τετάρτη) την Τρίτη του Πάσχα.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά με την συγκεκριμένη ενέργεια επιχειρείται η εξαφάνιση του ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα της Εργατικής Πρωτομαγιά.

Το αντίθετο, θα μας εξέπληττε  εάν αυτό δεν επιχειρούνταν. Κι αυτό διότι η 1η Μάη αποτελεί καρφί στο μάτι της παγκόσμιας αντίδρασης, καρφί στο μάτι της αστικής τάξης κάθε χώρας και των πολιτικών της εκφραστών.

Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην υπηρεσία της εξουσίας της αστικής τάξης, στη χώρα μας και παγκόσμια που από το 1890, χρονιά που καθιερώθηκε η 1η Μάη ως σύμβολο στον αγώνα του παγκόσμιου προλεταριάτου για την κατάργηση  της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και μ΄ αυτό το περιεχόμενο τιμάται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες του κόσμου, που να μην μεθοδεύει, να μην επιχειρεί με κάθε τρόπο και μέσο να προσδώσει άλλα χαρακτηριστικά και άλλο περιεχόμενο σ’  αυτήν την ημερομηνία.

Η 1η του Μάη  καθιερώθηκε ως αργία ύστερα από πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Αυτό το δικαίωμα δεν μας το χαρίσανε, ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ. Οι σημερινοί μηχανορράφοι, όπως και οι χτεσινοί, δεν ξεχνούν αυτή την απλή αλήθεια, με διάφορα όμως τερτίπια θέλουν να την απαλείψουν από την μνήμη των εργαζομένων. Μάταια, η προσπάθεια τους για μια άλλη φορά θα πέσει στο κενό.

 

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Και σαν τέτοια αντιμετωπίζεται από την εργατική τάξη και τα σύμμαχα  μ΄αυτήν κοινωνικά στρώματα.

Η 1η του Μάη είναι μέρα σύμβολο για τους εργάτες και τις εργάτριες όλου του κόσμου, γιατί ποτίστηκε με το αίμα χιλιάδων και χιλιάδων εργατών από το Σικάγο του 1886 μέχρι το τον Μάη του 36 της Θεσσαλονίκης έως την Καισαριανή του 1944 και στους αγώνες που δίνει καθημερινά η εργατιά όλου του κόσμου μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να δίνει έως ότου απαλλαγεί μια και καλή από την βαρβαρότητα και αθλιότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που θέλει τους εργάτες σκλάβους, υποζύγια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών.

Γλυκέ μου εσύ που χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι.

Γιέ μου, στις φλέβες ολουνών, έμπα βαθιά και ζήσε.

Δες, πλάι μας περνούν πολλοί, περνούν καβαλαρέοι,

όλοι στητοί και δυνατοί και σαν κι εσένα ωραίοι.

Ανάμεσα τους γιόκα μου, θωρώ σε αναστημένο,

στο θώρι τους το θώρι σου μυριοζωγραφισμένο.

Και ‘γω η φτωχή και ‘γω η λιγνή, μεγάλη μέσα σ΄ όλους

με τα μεγάλα νύχια μου κόβω τη γη σε σβώλους.

Και τους πετάω κατάμουτρα στους λύκους και στ΄αγρίμια

που μου ‘καναν της όψης σου  το κρύσταλλο συντρίμμια.

Κι ακολουθάς και συ νεκρός κι ο κόμπος του λυγμού μας

δένεται κόμπος του σκοινιού  για το λαιμό του οχτρού μας.

Και ως το θελες – ως το ‘λεγες τα βράδια με το λίχνο –

ασκώνω το σκευρό κορμί και τη γροθιά μου δείχνω.

Κι αντις τα΄άφταιγα στήθια μου  να γδέρνω, δες, βαδίζω

και πίσω από τα δάκρυα μου το ήλιο αντικρίζω.

Γιε μου στ΄ αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,

σου πήρα το ντουφέκι σου, κοιμήσου, εσύ, πουλί μου.

 

Μ΄ αυτούς τους στίχους τελειώνει ο ποιητής μας  τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ, ποίημα εμπνευσμένο από τους νεκρούς του Μάη  του 36, ποίημα που και επιβεβαιώνει  με τον μεγαλειώδη ποιητικό του λόγο, ότι η Πρωτομαγιά εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους χιλιάδες νεκρούς του διεθνούς προλεταριάτου και που σαν τέτοια θα συνεχίσει να καταγράφεται στο παγκόσμιο ημερολόγιο  των εργατικών αγώνων, είναι και ημέρα περισυλλογής, απολογισμού της δράσης, συμπερασμάτων, γενίκευσης της πείρας και απαρχής νέων αγώνων, σωστά προσανατολισμένων που να στοχεύουν στη λύση της αντίθεσης κεφαλαίου εργασίας.

Όσα διατάγματα και αποφάσεις και αν υπογράψουν οι πολιτικοί υπηρέτες της αστικής τάξης τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σβήσει την Εργατική Πρωτομαγιά. Κανένας δεν μπορεί να μας την πάρει που θα ‘λεγε ο Ρίτσος.

Η Διοίκηση του ΕΚΘ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα  του ΠΑΜΕ, αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας Τετάρτη 1η Μάη και καλεί τα Σωματεία της δύναμης του, τους Συλλόγους όλων των κλάδων, τους εργαζόμενους του νομού, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της, στην οργάνωση της πάλης τους, ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που επιχειρεί η κυβέρνηση, στην νέα φοροεπιδρομή και φοροληστεία που ετοιμάζεται να εξαπολύσει,  ενάντια στις 25.000 απολύσεις στο δημόσιο, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας των ανέργων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις για όλους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΚΘ ΚΑΙ       ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ

 

Ώρα 10.30 πεζόδρομος Γρηγ. Λαμπράκη και 23ης Φεβρουαρίου

                                                Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ