Εμπορικός Σύλλογος: Ανοιχτή επιστολή προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας απευθύνεται σε σας, έπειτα από το δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν ένα μήνα, σχετικά με το ύψος των μισθωμάτων των καταστημάτων.

Θα σας είναι γνωστό πως η οικονομική κρίση της χώρας και τα συνακόλουθα μέτρα που λαμβάνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν περιορίσει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Από τους πρώτους που ένιωσαν αυτή την πίεση είναι οι συνάδελφοι – έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες – που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται σε απογοητευτικά, πολλές περιπτώσεις, επίπεδα.

Το κράτος, όχι μόνο δεν στάθηκε αρωγός σε αυτή την κατάσταση, αλλά αντίθετα, επέτεινε την κρίση στις μικρές επιχειρήσεις με τις αποφάσεις που πήρε:

  • Δεν διευκόλυνε τους εμπόρους στα χρέη τους
  • Δεν απέτρεψε το «πάγωμα» των δανείων από τις τράπεζες
  • Ποινικοποίησε τις οφειλές
  • Μείωσε τη φορολογία των ανωνύμων εταιρειών
  • Επέβαλε αύξηση των έμμεσων φόρων και άδικες περαιώσεις στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής, τα βλέπουμε και τα ακούμε καθημερινά, ανά τη χώρα. Παραδοσιακές αγορές, ακόμη και της πρωτεύουσας, αδειάζουν, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Δυστυχώς, κατά τη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου, τα χειρότερα ακολουθούν.

Αυτή τη στιγμή, οι μισοί έμποροι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να μην θεωρούν βιβλιάρια υγείας. Αδυνατούν να εισπράξουν οφειλόμενα τρίτων και με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις αποπληρωμές επιταγών. Ένα μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να καταβάλει το φόρο προστιθέμενης αξίας. Το κόστος ζωής για κάθε οικογένεια, σχεδόν, δεν καλύπτεται.

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος του ενοικίου των καταστημάτων.

Όσο κι αν φαίνεται μικρό, μπροστά στα υπόλοιπα προβλήματα, το ύψος του μισθώματος μπορεί για ένα μικρό μαγαζί να φτάνει στο 20 – 30% των μηνιαίων εξόδων του.

Τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη μας τα ενοίκια αυξήθηκαν θεαματικά ακολουθώντας την εξέλιξη της Ηγουμενίτσας σε κέντρο της ευρύτερης περιοχής και τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης επαγγελματικών χώρων από συναδέλφους που δραστηριοποιήθηκαν και τη μετέτρεψαν σε μια μεγάλη αγορά, από άκρη σε άκρη.

Οι ίδιοι έμποροι, που αβασάνιστα έδιναν στους ιδιοκτήτες αυτά που ζητούσαν, τώρα δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν.

Παράλληλα, η αγορά των Ιωαννίνων κατακλύζεται όλο και περισσότερο από πολυκαταστήματα, που μέσω της Εγνατίας, είναι πλέον προσιτά στους συμπολίτες μας.

Η επαγγελματική στέγη οφείλει την αξία της στο κέρδος που μπορεί προσπορίσει ένα έμπορος. Η αύξηση των κλειστών καταστημάτων και η μείωση του τζίρου ακολουθούνται από μείωση της αξίας των επαγγελματικών χώρων. Ας μην ξεχνάμε τις επενδύσεις που έγιναν στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια από τους συναδέλφους που ανακαίνισαν και καλλώπισαν τα καταστήματα που χρησιμοποιούν, ενώ κι η ίδια η επαγγελματική καταξίωση κι επιτυχία αναβάθμισε τους επαγγελματικούς χώρους.

Αντίστροφα πια, οι ίδιοι επαγγελματικοί χώροι ακολουθούν την κρίση του εμπορίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνεται σε σας, έχοντας υπόψη του ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είστε συμπολίτες και συνάνθρωποι που μας ενώνει μια κοινή επιδίωξη: να ξεπεραστεί σύντομα η κρίση του μικρού εμπορίου και να ακμάσει και πάλι η πόλη μας, που θα συνοδευτεί από αύξηση του κέρδους για τους συναδέλφους και αύξηση της αξίας των καταστημάτων.

Σήμερα όμως, που η μείωση του τζίρου φτάνει από το 20% – 30% κατά μέσο όρο, τα μισθώματα πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογα. Ειδάλλως, μέσα στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, θα δούμε στο μέλλον εικόνες που δεν τις είχαμε φανταστεί.

Η απαξίωση του εμπορίου στην Ηγουμενίτσα θα οδηγήσει όλη την πόλη σε πρωτοφανή παρακμή κι είναι κάτι που πρέπει να το αποτρέψουμε.

Σε μια περιοχή που δεν στηρίζεται στη βιομηχανική ή στην αγροτική παραγωγή και που η εισροή στον δημόσιο τομέα μειώνεται διαρκώς, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις εμπορικές και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τις θέλουμε δυνατές για να στηρίζουν την εργασία, εκτός των άλλων.

Με αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, απευθυνόμαστε σε σας για να πράξετε αυτό που κρίνετε ως το σωστότερο κι ωφέλιμο για όλους.