Ενημερωτική εκδήλωση για τους Υδρογονάνθρακες στην Παραμυθιά

IMG_20180306_212852Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Παραμυθιά η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Σουλίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα την «Ανάπτυξη των Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο».

Στην αίθουσα «Καρκαμίσι» του Δήμου Σουλίου, παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση (η οποία είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης), Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Καψάλης Κώστας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών Χρήστος Γκίζας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολυμελής αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», μέλη της παράταξης «Ηπειρωτική Συσπείρωση» της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, εκπρόσωποι αριστερών και οικολογικών κινημάτων και –λίγοι – ομολογουμένως απλοί πολίτες, καθώς και εκπρόσωπος της Ισπανικής Repsol, η οποία κατέχει πλέον την πλειοψηφία του δικαιώματος ερευνών στην Ήπειρο.  

Στην εκδήλωση εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και επιστημονικών φορέων, πραγματοποίησαν ενημέρωση μέσω εισηγήσεων και παρουσιάσεων αλλά και απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν, για το σχεδιασμό, τα τεχνικά ζητήματα, την οικονομική διάσταση του έργου της ανάπτυξης των υδρογονανθράκων καθώς και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτό.

Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρευρέθη και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών ο οποίος ανέπτυξε τις προοπτικές και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη Υδρογονανθράκων για τη χώρα μας, κάνοντας σαφές ότι η ελληνική οικονομία και η ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας, επιβάλλουν και την ανάπτυξη υδρογονανθράκων, ενώ διαβεβαίωσε, ότι από την πλευρά της πολιτείας και του Υπουργείου έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα νομοθετικά αλλά και εποπτικά μέτρα ώστε οι έρευνες να πραγματοποιηθούν χωρίς περιβαλλοντικό κόστος.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο κ. Ιωσήφ Αθανασιάδης, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, παρουσιάζοντας το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Την περιβαλλοντική διάσταση στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων της Ηπείρου, ανέπτυξε ο κ. Κουλίδης Αλέξανδρος, Προϊστάμενος Τμήματος Γ΄ της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιββάλοντος, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία της χώρας μας και της Ευρώπης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τέτοιων έργων, και δη σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura, είναι εξαιρετικά αυστηρές.

Το έργο και το ρόλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθάκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ηπέιρου, παρουσίασε ο κ. Σπυρίδων Μπέλλας, Αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Η ΕΔΕΥ είναι ο εθνικός φορέας διαχείρισης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο κ. Μπέλλας οι στόχοι της ΕΔΕΥ είναι εθνικοί:

·         Ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών και ενεργειακή απεξάρτηση

·         Εμπλουτισμός της γεωλογικής γνώσης της χώρας

·         Υποστήριξη της βιομηχανικής έρευνας

·         Σύναψη συμφωνιών και ισχυροποίηση σχέσεων σε διεθνές επίπεδο

·         Νέες θέσεις εργασίας σε καινοτόμα πεδία

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας σεισμικός κίνδυνος, έδωσε ο κ. Γεώργιος Δρακάτος, Διευθυντής Ερευνών τους Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, ο οποίος σημείωσε ότι αν και όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευση και όσα χρόνια και αν διαρκέσει θα πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση με επιπλέον σεισμολογικά όργανα και στενή παρακολούθηση η οποία να σταματήσει όταν θα ολοκληρωθεί η εκμετάλλευση.

Την ίδια διαβεβαίωση, ότι από τις έρευνες δεν υπάρχει κίνδυνος για το υδατικό δυναμικό της Ηπείρου, έδωσε ο κ. Νικολάου Ευάγγελος, Διευθυντής της περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ.

Τη μεθοδολογία με την οποία γίνεται η Έρευνα για την αναζήτηση υδρογονανθράκων, ανέπτυξε ο κ. Γρηγόρης Τσόκας, ∆/ντης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Ο κ. Τσόκας σημείωσε ότι οι έρευνες αυτές είναι μηδαμινής περιβαλλοντικής όχλησης καθώς γίνονται με μικρή γόμωση (έως 15 κιλά δυναμίτιδας) στα 15 μέτρα περίπου από την επιφάνεια του εδάφους, σε οπές διαμέτρου μόλις 12 εκατοστών,  σε διαδρόμους που θα διανοιχθούν σε πλάτος από 1 έως 3 μέτρα οι οποίοι στη συνέχεια θα αποκατασταθούν, μη αισθητές σε απόσταση μεγαλύτερη των 90-100 μέτρων και ανέφερε ότι στο παρελθόν έχουν διενεργηθεί αρκετές παρόμοιες στην περιοχή της οποίες ουδείς αντελήφθη, ενώ σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί από τη δεκαετία του 70 και μετά στην Ήπειρο και 14 ερευνητικές γεωτρήσεις.

Τέλος, την παρουσίαση του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και Προγράμματος Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Παραμέτρων Γεωφυσικής Έρευνας στην Ήπειρο, έκανε ο κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου, Μελετητής Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών της “ENVECO A.E.” η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό της REPSOL την εκπόνηση του περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης.

Στους παρευρισκόμενους προβλήθηκε βίντεο με ρεπορτάζ από τις εγκαταστάσεις του κοιτάσματος του Πρίνου στην Καβάλα και την αρμονική συνύπαρξη της εκμετάλλευσης αυτής με το περιβάλλον και τον τουρισμό, ενώ επισημάνθηκε η ανυπαρξία οποιουδήποτε ατυχήματος τα 35 χρόνια που γίνεται η εκμετάλλευση.

Ταυτόχρονα, με παρέμβαση των αντιδρώντων ομάδων πολιτών, προβλήθηκε βίντεο και με την αντίθετη άποψη, το οποίο παρουσίαζε μια ζοφερή κατάσταση αποδιδόμενη ως απόρροια της εξόρυξης πετρελαίου στην πόλη MATERA της περιφέρειας BASILICATA της Ιταλίας.

IMG_20180306_182055Οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις

Η αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει σε βάθος χρόνου τη λειτουργία περιβαλλοντικά οχλουσών δραστηριοτήτων ήταν το κύριο επιχείρημα των αντιδρώντων αλλά και των προβληματισμένων πολιτών, με εξαίρεση τους εκπροσώπους του ΚΚΕ οι οποίοι εξέφρασαν την πολιτική τους διαφωνία σε σχέση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου από πολυεθνικές εταιρείες και σημείωσαν πως στο βωμό του κέρδους, οι πολυεθνικές σαφώς και θα θυσιάσουν το περιβάλλον!

Θέματα όπως ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων και οι επιπτώσεις του στη ρύπανση του Καλαμά, οι επιχειρούμενες εγκαταστάσεις ασφαλτικών στη Σαγιάδα, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί στην περιοχή, ήταν τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδείξεις της αδυναμίας ή και της ανοχής της πολιτείας και των λειτουργών της να επιβάλλουν την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ανησυχία εκφράστηκε για τις «γραμμές» που θα ακολουθήσει η έρευνα και κατά πόσον αυτές προσεγγίζουν και θα έχουν επιπτώσεις σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οικοτόπους, προστατευόμενες περιοχές ή και ακόμα γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Παρ’ όλο που οι διαβεβαιώσεις στο σύνολό τους έλεγαν ότι πρόκειται για έρευνες μηδαμινής έως ανύπαρκτης όχλησης, οι αντιρρήσεις παρέμειναν έως και το τέλος της διαδικασίας.  

Να σημειωθεί πως στην παρούσα φάση, οι άδειες για τη διενέργεια των ερευνών έχουν δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αυτό που ζητείται από τα Δημοτικά Συμβούλια είναι να παραχωρήσουν άδεια διέλευσης σε δημοτικές εκτάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή καλούνται να αποφασίσουν ο Δήμος Σουλίου και Ηγουμενίτσας, ενώ ο Δήμος Φιλιατών έχει ήδη δώσει ομόφωνη θετική απόφαση.

Στο Δήμο Ηγουμενίτσας, πραγματοποιείται ανάλογη εκδήλωση την Τετάρτη στις 18:00 το απόγευμα.