Ενστάσεις για τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής

PER_SYMBOYLIO_HPΤις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκαλούν οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες δεν γίνονται δημόσια, παρότι αυτό προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

Η αφορμή δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η αντίδραση τόσο από τη μείζονα αντιπολίτευση όσο και από τον Γιάννη Παπαδημητρίου ήταν άμεση.

Με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις «Ήπειρος, τόπος να ζεις» και «ΑΥΡΙΟ» επιρρίπτουν ευθύνες στον Περιφερειάρχη και επισημαίνουν την ανάγκη της δημόσιας συνεδρίασης.

Με την έναρξη της νέας περιόδου της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, για το διάστημα 2013-2014, οι εκπρόσωποι της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», Αθηνά Ιωάννου και Χρίστος Παπαβρανούσης ,στα πλαίσια της θετικής λειτουργίας της Επιτροπής και αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης διετίας διατύπωσαν τις θέσεις της παράταξης οι οποίοι συνοψίζονται σε δύο σημεία.

· Ο νόμος 3852/10 άρθρο 177 και ο κανονισμός λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής στο άρθρο 8, προβλέπουν ότι οι συνεδριάσεις της είναι δημόσιες.

Έτσι ζητούν οι συνεδριάσεις να γίνονται σε χώρο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα γίνονται παρουσία εκπροσώπων, φορέων, πολιτών, δημοσιογράφων και Μ.Μ.Ε.

· Ο αριθμός των προς συζήτηση θεμάτων να είναι «ρεαλιστικός» ώστε μέσα στον χρόνο που απαιτείται, να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της και η παράταξη ΑΥΡΙΟ του Γιάννη Παπαδημητρίου. Στην ανακοίνωση σημειώνει: Οι πληροφορίες για άρνηση του κ. Περιφερειάρχη στην πρόσβαση δημοσιογράφων στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου και η γενικότερη παρεμπόδιση της δημοσιότητας με τον ορισμό του γραφείου του κ. Καχριμάνη ως χώρου συνεδρίασης στοιχειοθετούν ένα ακόμη αυθαίρετο ολίσθημα της Περιφερειακής Αρχής.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 177 του ν. 3852/2010) «οι συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής είναι δημόσιες» και επισημαίνουμε ότι η παραβίαση αυτής της διάταξης εγκυμονεί ακόμη και κινδύνους ακύρωσης των αποφάσεών της.

Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη να σταματήσει τον αυταρχικό του κατήφορο, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις διαφάνειας και δημοσιότητας, που έχουν ταχθεί προς το συμφέρον όλων των πολιτών είτε έχουν ανάμιξη στην κάθε υπόθεση είτε όχι, και να ορίσει ως μόνιμο τόπο συνεδρίασης αυτόν, που χρησιμοποιούν και οι άλλες δύο Επιτροπές, δηλ. την αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

πηγή: epiruspost.gr