Ετοιμάζεται το νέο υπουργικό συμβούλιο

Tη νέα του κυβέρνηση, που αναμένεται να ορκιστεί αύριο, φτιάχνει ο νικητής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Πάνο Καμμένο και τα πρώτα ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι.

Για το υπουργείο Εσωτερικών εφόσον αυτή τη φορά ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής,  τότε ο πιθανότερος αντικαταστάτης του θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης με τον Κώστα Πουλάκη να παραμένει γενικός γραμματέας.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να παραμείνει ο Χριστόφορος Βεναρδάκης ο οποίος θα είναι και πάλι εξωκοινοβουλευτικός καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να παραμείνει και ο Γιάννης Πανούσης, πάλι ως εξωκοινοβουλευτικός, καθώς είχε αρνηθεί να είναι υποψήφιος.

Αλλαγή είναι πιθανόν να έχουμε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον υπηρεσιακό Γιάννη Μουζάλα να παίρνει τη θέση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η θητεία της οποίας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Στο υπουργείο Εργασίας θα παραμείνει ο πιθανότατα ο Γιώργος Κατρούγκαλος με γενικό γραμματέα τον Ανδρέα Νεφελούδη, ενώ αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναμένεται να είναι εκ νέου η Θεανώ Φωτίου. Ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρχει αναπληρωτής υπουργός για το ασφαλιστικό ή την αρμοδιότητα αυτή θα την έχει (σ.σ. το πιο πιθανό) ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι αλλαγές σε Μνημόνιο, Οικονομία και Παιδεία

Στη νέα κυβέρνηση ίσως να μην υπάρχει αντιπροεδρία, γι’ αυτό και τις τελευταίες ώρες ακούγεται όλο και περισσότερο για τη θέση του προέδρου της Βουλής το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη, αλλά θα υπάρχει ένα υπουργείο στον πρωθυπουργό  για τη δημοσιονομική προσαρμογή, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όπου ένας «υπερυπουργός» θα αναλαμβάνει για λογαριασμό όλων των συναδέλφων του να τρέχει τόσο την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα ανοιχτά ζητήματα, όσο και την αξιολόγηση. Το όνομα που ακούγεται γι’ αυτή τη θέση είναι αυτό του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σε αυτή την περίπτωση στη θέση του υπουργού Οικονομικών θα παραμείνει ο Γιώργος Χουλιαράκης εφόσον, βεβαίως, δεν αρνηθεί.

Αλλαγή είναι πιθανόν να έχουμε και σε έναν άλλο υπουργικό θώκο, αυτό του Παιδείας με τον Αριστείδη Μπαλτά να αντικαθίσταται είτε από την υπηρεσιακή Φρόσω Κιάου είτε από τον 5ο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου.

Ποιοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους

Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν: Οι Γιώργος Σταθάκης (Ανάπτυξης), Παναγιώτης Νικολούδης (Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς), Νίκος Παρασκευόπουλος (Δικαιοσύνης), Παναγιώτης Κουρουμπλής (Υγείας), Δημήτρης Μάρδας (αναπληρωτής Οικονομικών), Χρήστος Σπίρτζης (αναπληρωτής Υποδομών), Νίκος Ξυδάκης (αναπληρωτής Πολιτισμού), Σταύρος Κοντωνής (υφυπουργός Αθλητισμού), ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν θα υπουργοποιηθεί εκ νέου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αλλά και αν θα αξιοποιηθεί ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνουν η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά και οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.

Με έξι υπουργούς στη νέα κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επιστρέψει, εκτός απροόπτου, ο Πάνος Καμμένος, ενώ φαίνεται ότι οι  ΑΝΕΛ θα έχουν τον ίδιο αριθμό υπουργών όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή έξι: Έλενα Κουντουρά (αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης), Παναγιώτης Σγουρίδης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου), Παύλος Χαϊκάλης (υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο παρόν υπουργικό σχήμα αναμένεται να παραμείνουν η Έλενα Κουντουρά, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Τέρενς Κουίκ, ενώ για για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση ακούγονται τα ονόματα της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίνας Χρυσοβελώνη η οποία δεν κατέφερε να εκλεγεί αλλά και της Σταυρούλας Ξουλίδου που δεν μπόρεσε να μπει στη νέα Βουλή, λόγω της γνωστής υπόθεσης που ξέχασε να καταθέσει την υποψηφιότητά της! Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Π. Καμμένος είναι πιθανόν να ζητήσει την παραμονή στη νέα κυβέρνηση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη.