Ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Άρτας

Με την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου Ψαθά, συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Άρτας, με αντικείμενο την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά  την ερχόμενη θερινή περίοδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγησή του, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος     είναι η πρόληψη των πυρκαγιών και για το λόγο αυτό ζήτησε την εγρήγορση των εμπλεκομένων φορέων,  επισημαίνοντας ιδιαίτερα το ρόλο ενός εκάστου των πολιτών, που θα πρέπει αφενός μεν να ακολουθούν τις οδηγίες και τις εντολές των αρμόδιων υπηρεσιών, αφετέρου δε να τις ενημερώνουν άμεσα για κάθε περιστατικό που υποπίπτει στην αντίληψή τους.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Β. Ψαθάς, υπογράμμισε ότι φέτος – και με δεδομένη την περικοπή των πιστώσεων – καθίσταται αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η  καθολική συνεργασία  για την επίτευξη του κοινού στόχου της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους αυστηρούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν για τον αποκατάσταση κάθε ανεξέλεγκτης χωματερής.

Μία από τις άμεσες προτεραιότητες που τέθηκε, ήταν τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για το περιαστικό δάσος της Άρτας. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου Αρταίων, της Διεύθυνσης Δασών και εθελοντικών οργανώσεων.

Το  Συντονιστικό Όργανο απασχόλησε  επίσης  η   πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου του Πυροσβεστικού Σώματος για τα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο που αρχίζει την 1η Μαΐου και ειδικότερα το θέμα της απαγόρευσης της καύσης των χόρτων στην ύπαιθρο, για το οποίο αποφασίστηκε να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία από την Περιφερειακή Ενότητα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ενημέρωση των αγροτών.

«Μόνο με τη συνεργασία και την συνεχή αλληλοενημέρωση θα έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στο Συντονιστικό Όργανο, αλλά και  για την ετοιμότητα που έδειξαν να διαθέτουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες  και ιδιαίτερα η Πυροσβεστική.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από την Πυροσβεστική, τη Διεύθυνση Δασών, τους Δήμους, την Αστυνομία, το Στρατό (ΚΕΥΓ), τη ΔΕΗ Πουρναρίου και από τις εθελοντικές οργανώσεις.