Η συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη

Τα θέματα τα οποία έθεσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης:

Με σύνθaltεση απόψεων η εκλογή του  Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Το Σάββατο συνάντηση Περιφερειάρχη με Υπ. Υποδομών

Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι δρουν σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ικανοποίηση για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων

Αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση Περιφερειαρχών – Υπ. Περιβάλλοντος

Για τους εργαζόμενους της πρώην Δημ. Επιχείρησης Ιωαννίνων

Επίσκεψη του Γεν. Αστ. Διευθυντή Ηπείρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Με σύνθεση απόψεων η εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, αναφέρθηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Ο νόμος – είπε ανάμεσα στα άλλα – απαιτεί να εκλεγεί με τα 2/3 του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άρα έπρεπε να υπερβούμε τις παρατάξεις και να βρούμε τρόπο συνεργασίας μεταξύ μας,  για να μπορέσει να υπάρχει Συμπαράστασης του Πολίτη και της Επιχείρησης. Την α΄ φορά η διαδικασία ήταν  τελείως ανοικτή και όποιος ήθελε έβαζε υποψηφιότητα.  Στο β΄ στάδιο έπρεπε να γίνει σύνθεση απόψεων των παρατάξεων. Προσωπικά   είχα δύο φορές συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, μήπως καταλήξουμε από την αρχή σε συγκεκριμένο άτομο. Ο καθένας   είχε διάφορες θέσεις και τοποθετήσεις, με το γνωστό αποτέλεσμα στην πρώτη εκλογή».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε:«Είχα πει από την αρχή, ότι αυτός που θα αναλάβει, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος με γνώσεις και τίμιος. Αυτό το χαρακτηριστικό πιστεύω ότι το είχαν όλοι όσοι δήλωσαν υποψηφιότητα. Το θέμα είναι που θα μπορούσαμε οι παρατάξεις να συμφωνήσουμε μεταξύ μας».

Ο Περιφερειάρχης  αναφερόμενος στη χθεσινή διαδικασία, είπε ότι πριν την ψηφοφορία έγινε συνάντηση μεταξύ των τριών παρατάξεων που είχαν δηλώσει ότι θα μετέχουν στην ψηφοφορία, κατά την οποία εκδηλώθηκε μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων στο πρόσωπο του κ. Αποστόλη Οικονόμου. «Έτσι συναποφασίστηκε να προτείνουμε αυτό το όνομα που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και το αποτέλεσμα είναι να είμαστε σήμερα μια από τις Περιφέρειες που εκλέξαμε Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Θέλω να συγχαρώ και τον κ. Οικονόμου, γιατί εκλέχτηκε και όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και τίμησαν με την υποψηφιότητά τους, την αιρετή Περιφέρεια της Ηπείρου».

Το Σάββατο συνάντηση Περιφερειάρχη με Υπ. Υποδομών

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου,  ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει το Σάββατο το μεσημέρι (και στα θέματα που θα προτάξει),  με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ήπειρο. «Είχαμε συναντηθεί προ δύο μηνών,   όταν και του είχα θέσει το θέμα της Ιόνιας Οδού.  Εμείς, τώρα που στα Δυτικοευρωπαϊκά Δίκτυα αναφέρεται ότι αυτή θα φτάσει μέχρι την Κακαβιά, ζητάμε μέσα στις νέες συμφωνίες που θα γίνουν- και είναι και προς το συμφέρον αυτών που έχουν πάρει το  έργο  με παραχώρηση – να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να ενταχθεί και το τμήμα μέχρι τα σύνορα. Για μας όμως,  μεγάλο ρόλο παίζει και η οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και το Άκτιο. Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Ηπείρου το αεροδρόμιο του Ακτίου παίζει σημαντικό ρόλο για την περιοχή μας και, εκτός αυτού,  τουλάχιστον τα κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων πρέπει να  απέχουν ελάχιστο χρόνο στα Γιάννινα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.  Επίσης  αναφέρθηκε   και στον Ε-65, τονίζοντας,  ότι γι΄ αυτόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εναλλακτική χάραξη, ώστε να αποφευχθεί η διέλευσή της από το βιότοπο της αρκούδας. «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να μειωθεί το φυσικό αντικείμενο», συμπλήρωσε.

Τέλος ένα άλλο θέμα που θα τεθεί στον Υφυπουργό, είναι τα διόδια της Εγνατίας Οδού, για τα οποία όπως είπε ο Περιφερειάρχης επιμένουμε να είναι στα όρια της Ηπείρου.

Αλ. Καχριμάνης: Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

όσοι δρουν σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εικόνες που έχουν κλαπεί από ναούς και μοναστήρια του Ζαγορίου, εντοπίστηκαν, σε ηλεκτρονική σελίδα έκθεσης εκκλησιαστικών ειδών που έχει έδρα το Λονδίνο. Ο εντοπισμός τους έγινε χάρη  στην ανάρτηση  κλεμμένων εικόνων που έγινε από πέρυσι στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την περυσινή ανακάλυψη κλεμμένης εικόνας στο Μοναστηράκι, πολίτης τον ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα για εικόνα που βρίσκεται αναρτημένη στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα.

Από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι αυτή ανήκει σε εκείνες που είχαν κλαπεί από την Ι.Μ. Βισικού. Στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και αρκετές άλλες, ενώ από χθες και μετά την ειδοποίηση των υπηρεσιών Αρχαιοκαπηλίας της Αστυνομίας,  και μέσω αυτών της INTERPOL, αποσύρθηκαν από την ιστοσελίδα 35 με 40 εικόνες.

«Εμείς κάναμε μια απλή εργασία, η οποία έδωσε τα πρώτα αποτελέσματα. Από πέρυσι οι κλοπές σταμάτησαν. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πλέον κάτι χειροπιαστό. Αυτοί που  έδρασαν σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη. Το απαιτούμε από όλους τους αρμοδίους», κατέληξε ο Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ικανοποίηση Περιφερειάρχη για την

αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων

Την ικανοποίησή του για την αντιμετώπιση των πρόσφατων   χιονοπτώσεων από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.  Υπογράμμισε ότι χάρη στη συνεργασία που υπήρξε δεν προκλήθηκε κανένα σοβαρό πρόβλημα, επισημαίνοντας ωστόσο την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει και η οποία εν μέρει θα αντιμετωπιστεί με τους εργαζόμενους της ΔΕΣΕ, η οποία από την 1η Ιουλίου θα ανήκει στην Περιφέρεια.

Αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση

Περιφερειαρχών – Υπ. Περιβάλλοντος

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση των 13 Περιφερειαρχών με την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ως εκ  τούτου δεν θα γίνει και η εβδομαδιαία συνεδρίαση των περιφερειαρχών.

Ο Περιφερειάρχης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι στις συναντήσεις με τους υπουργούς υποβάλλονται πολλά αιτήματα από τους Περιφερειάρχες, για τα οποία όμως δεν δίνονται απαντήσεις. «Η πορεία της Αιρετής Περιφέρειας γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, προκαλούν προβλήματα και στην λειτουργία των Περιφερειών. Μια σειρά έργων έχουν σταματήσει. Έργα που εκτελούμε  ως Περιφέρεια δεν ξέρουμε πότε και αν θα έρθουν χρήματα», τόνισε.

Για τους εργαζόμενους της πρώην

Δημ. Επιχείρησης Ιωαννίνων

Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα αντιπροσωπεία και του έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι από το Δήμο Ιωαννιτών. Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε – δήλωσε ο κ. Καχριμάνης – κάθε απολυμένος έχει την συμπάθειά μας και την στήριξη για να βρει εργασία. Κάνω έκκληση στο Δήμαρχο, σε ο, τι του δίνει το δικαίωμα ο Νόμος, επειδή οι εποχές είναι δύσκολες να κάνει ο, τι μπορεί  για να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας στο θέμα της εργασίας τους».

Επίσκεψη του Γεν. Αστ. Διευθυντή Ηπείρου

Τον Περιφερειάρχη επισκέφτηκε σήμερα, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος,  κ. Δ. Τσακνάκης.