Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ: Με εφαλτήριο τη δράση μας και με το βλέμμα στο μέλλον

Το κλείσιμο κάθε έτους μας γεμίζει με συναισθήματα, ερωτήματα και σκέψεις. Πως πέρασε η προηγούμενη χρονιά; Υπήρξαμε δημιουργικά παραγωγικοί; Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινότητας; Μας επέτρεψαν οι αντικειμενικές συνθήκες να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και τις προσδοκίες μας; Καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας;  Ήταν εν γένει ένας χρόνος γεμάτος που θα θυμόμαστε και θα αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη από αυτόν;

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» παρά την σταθερή του υποχρηματοδότηση, την αβεβαιότητα της ύπαρξής του, την υποστελέχωση και το δύσκολο περιβάλλον που καλείται να εργαστεί μας γεμίζει με χαρά και περηφάνια για τη δράση του.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους υλοποιήθηκαν/νται:

1. Ανοιχτές εκδηλώσεις/ δράσεις:
–  Ομιλία με τίτλο «Οι νόμιμες εξαρτήσεις στη ζωή μας» σε συνεργασία με το 18 ΑΝΩ (πάνω από 70 άτομα).
–  Προβολή ταινίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας (πάνω από 20 άτομα).
– Προβολή ταινίας στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά της 6ης Δημοτικού (πάνω από 60 άτομα).
– Εθελοντική δράση καθαρισμού Παιδικής χαράς Γραικοχωρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου.
– Συμμετοχή στην εθελοντική δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου για τη φύτευση με λουλούδια της πλατείας Δημαρχείου.
– Εθελοντική ανακαίνιση με βάψιμο της αίθουσας σεμιναρίων του Κέντρου με τη βοήθεια γονιών που παρακολουθούν τα σεμινάρια και τις δράσεις μας.
– Φιλοξενία του «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας» σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα ΕστιάΖωντες. (πάνω από 400 άτομα).
– Βιωματικό εργαστήρι για γονείς σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων. (πάνω από 60 άτομα).
– 12 ανοιχτές ενημερωτικές ομιλίες για γονείς (πάνω από 250 άτομα).

 2. Βραχύχρονες και Πρότζεκτ:
– Πάνω από 30 Βραχύχρονες Παρεμβάσεις σε μαθητές όλων των Σχολικών βαθμίδων (πάνω από 600 άτομα).
– Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους για τη Σχολική βία στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και του Γυμνασίου Νέα Σελεύκειας (πάνω από 300 άτομα).

 3. Ατομικά Ραντεβού Συμβουλευτικής:
– Πάνω από 40 συναντήσεις.

4. Σεμινάρια και εργαστήρια:
– 3 Σεμινάρια Γονέων για γονείς με παιδιά από την προσχολική ηλικία έως και την εφηβεία.
– 2 Σεμινάρια εφήβων.
– Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που ολοκλήρωσαν την 6η Δημοτικού.
– Σεμινάριο Διευθυντών/ριών Νηπιαγωγείων.
– Σεμινάριο Νηπιαγωγών.
– Σεμινάριο Δασκάλων.

 5. Παράλληλα το Κέντρο στη διάρκεια ολόκληρης της περασμένης χρονιάς παρείχε σταθερή εποπτεία σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.
6. Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ΚΠ «ΑΡΙΑΔΝΗ» σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας, τους Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση και τους εθελοντικά συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς συνδιαμορφώνει, σχεδιάζει και υλοποιεί για πρώτη φορά το Πρόγραμμα «Μαθητής – Ενεργός Πολίτης». Η εφαρμογή του νέου αυτού προγράμματος θέλει να δώσει στα παιδιά της 5ης και 6ης τάξης των Δημοτικών τη δυνατότητα να εκδηλώσουν πρωτοβουλίες, να συμμετέχουν στα κοινά, να αποκτήσουν εμπειρίες και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.
Όπως γίνεται εμφανές και από τα παραπάνω, μια γεμάτη εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα και δράσεις χρονιά φτάνει στο τέλος της και η καρδιά μας νιώθει γεμάτη. Με δημιουργικό κόπο, θετική διάθεση παρά τις αντιξοότητες, δημιουργικές συγκρούσεις, συνέργειες, πολύ κουβέντα και σχεδιασμό που προϋποθέτει τη δράση η χρονιά αυτή φτάνει στο τέλος της.
Το Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» με 15 και πλέον χρόνια παρουσίας στην τοπική μας κοινωνία αντιμετωπίζει κάθε νέο έτος με την ίδια αγωνία τόσο για το μέλλον της συνέχειας της ύπαρξής του όσο και για τις δράσεις της επόμενης χρονιάς που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας. Σας ευχόμαστε μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις και εμπειρίες που πλουτίζουν την καρδιά και το μυαλό!

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ»