Καλύτερη συνεργασία για το προσφυγικό ζήτημα ζητά ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

kaxrimanisa

kaxrimanisaΟι όποιες προετοιμασίες γίνονται για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο, γίνονται ερήμην της Περιφέρειας και των Δήμων, ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τη γνωστοποίηση των πέντε χώρων που έχουν επιλεγεί για τη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας.

“Το μόνο που γράφει το σχετικό έγγραφο (σ. σ. του Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας),  είναι ότι ο κόσμος θα έρθει μέχρι τις 12 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η αρωγή σε κανένα θέμα,  ούτε από την Περιφέρεια  ούτε  από  τους δήμους, ούτε καν  από τους  εμπλεκόμενους. Εμείς είπαμε ότι είμαστε εδώ με το Ηπειρώτικο πνεύμα φιλοξενίας, να  δώσουμε λύσεις σε  ό, τι χρειάζεται για να μην έχουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχει ζητηθεί τίποτε. Καθ’ ύλην αρμόδιο για τα περαιτέρω είναι το Υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικές υπηρεσίες”.

 Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε επίσης και στην επιλογή των πέντε χώρων για τα Κέντρα,  διευκρινίζοντας ότι  “από τις θέσεις που, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης,  έχουν δώσει οι τοπικές αρχές δεν έχουν γίνει όλες δεκτές”.  Εξέφρασε την ένστασή του για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας σε τμήμα του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου Κατσικά.   Υπήρξε- είπε-  διαφωνία από το Δήμο Ιωαννιτών,  την Περιφέρεια, αλλά και από άλλους φορείς  στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου στην περιοχή Κατσικά, όπου φυλάσσονται όλα τα αρχεία της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πολεοδομίας. Ειπώθηκε από το Υπουργείο ότι πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος.  Και παρά που έχουν παρουσιαστεί θέσεις που λύνουν θέματα, όπως η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών κοντά στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, που μπορούσε εύκολα να γίνει κέντρο γιατί η έκταση δεν είναι βαλτώδης ή  άλλοι χώροι που είναι έτοιμοι, φραγμένοι, μετ’ εκπλήξεως χτες από το Υπουργείο προτάθηκε αυτός ο χώρος”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υπογράμμισε ότι: ¨Η καλύτερη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα”,   ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι: «Μας είπαν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα παραμείνουν στην περιοχή μας για 2-3 μήνες. Αλλά σε έκτακτες περιπτώσεις, υπάρχουν έκτακτα μέτρα. Για αυτό και εμείς κάτω από την πίεση του καθήκοντος και της υπευθυνότητας είπαμε ότι θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα που θα προκύψουν, για να μην έχουμε προβλήματα στην περιοχή μας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σε λίγο αρχίζει η τουριστική περίοδος  και δεν πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα πράγματα».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης,  συμπλήρωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων τέθηκαν δύο όροι, και συγκεκριμένα, η σίτιση και η καθαριότητα των κέντρων φιλοξενίας να υλοποιούνται  από την τοπική κοινωνία, και τα κέντρα  να έχουν ασφάλεια  και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών. «Η διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ είναι ένα γρήγορος τρόπος. Όμως όταν σέβεσαι τις τοπικές κοινωνίες, σε κάποια θέματα πρέπει να βοηθάς την τοπική οικονομία, που τόσο υποφέρει. Και αυτό δεν γίνεται μέσω των ΜΚΟ. Και αυτό το θέσαμε από την αρχή. Είπαμε για κάποιες εγκαταστάσεις, αφού υπάρχουν συμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο, να προχωρήσουν. Αλλά θεωρώ ότι τα θέματα- και μας υποσχέθηκαν ότι αυτά θα γίνουν-  σίτισης και καθαρισμού θα γίνουν μέσω της τοπικής κοινωνίας».