ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: «Βραβείο κινητικότητας – Άνθρακας ο θησαυρός»

laiki

laikiΑνακοίνωση σχετικά με τη βράβευση του δήμου Ηγουμενίτσας από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηγουμενίτσας. Μάλιστα, για το θέμα είχε τοποθετηθεί αναλυτικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλη (δείτε βίντεο εδώ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Διαβάζουμε στον τύπο: “Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για μία ακόμη χρονιά έλαβε τα εύσημα στην τελετή βράβευσης των ελληνικών Δήμων που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2018. Στην τελετή βράβευσης των Ελληνικών Συμμετοχών στην Εκστρατεία Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απρίλη στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και την ΕΕΤΑΑ, ο δήμος μας βραβεύτηκε για τη θέση που έλαβε τόσο σε Ευρωπαϊκό (μέσα στην πρώτη 5αδα) όσο και σε εθνικό επίπεδο”.

Είναι το 3ο βραβείο που παίρνει ο δήμος μας για την κινητικότητα. Και αυτό επειδή ο δήμος μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της ΕΕ.

Το οξύμωρο και ειρωνικό αντάμα είναι ότι το βραβείο αυτό αφορά μια επαρχιακή πόλη όπου το κυκλοφοριακό πρόβλημα “βγάζει μάτι”. Στο δήμο μας είναι πολύ δύσκολο να κινηθείς, το δε καλοκαίρι αδύνατον. Το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα στάθμευσης “έχουν χτυπήσει κόκκινο”. Στο κέντρο δύσκολο να κινηθείς πεζός, επικίνδυνο να κινηθείς με ποδήλατο, είναι σχεδόν αδύνατον για τους ΑΜΕΑ και τα καροτσάκια με μωρά. Τα πεζοδρόμια, όπου υπάρχουν, είναι καταλυμένα από καρέκλες και εμπορεύματα, ενώ ο εμπορικός πεζόδρομος είναι αδιάβατος από τα τραπεζοκαθίσματα. Στη δε περιφέρεια υπάρχουν δρόμοι σχεδόν αδιάβατοι με λακκούβες κλπ.

Τι είδους βραβείο είναι αυτό που διαφημίζεται τόσο και σε τι αφορά; Καλό είναι ο Δήμαρχος να εξηγήσει σε όλους τους κατοίκους γιατί ακριβώς βραβεύεται και πως θα λυθεί το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Το γεγονός είναι ότι από βράβευση σε βράβευση καθόλου δεν βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου. Η καθημερινή μετακίνηση είναι ένας “Γολγοθάς”.

Προφανώς γίνεται προσπάθεια να διαφημισθούν προγράμματα της ΕΕ όπως το συγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ότι τάχατες η ΕΕ νοιάζεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προωθεί τη λύση των προβλημάτων τους. Διαφημίζεται η κυβέρνηση που “αγκαλιάζει τέτοιες πρωτοβουλίες”.

Φυσικά διαφημίζεται και η Δημοτική Αρχή προεκλογικά.

Όμως άνθρακας ο θησαυρός. Η πραγματικότητα που ζούμε τους διαψεύδει δραματικά.

 (βλέπε http://laikisyspeirosi.com/σβακ/ και δείτε βίντεο εδώ).

Θα επιμείνουμε όμως άλλη μια φορά ότι:

  • Η ποιότητα ζωής των κατοίκων βελτιώνεται με έργα και όχι με σχέδια επί χάρτου, δημόσιες σχέσεις και βραβεία.

  • Τα έργα για να γίνουν απαιτούν χρήματα, που το κεντρικό κράτος στερεί από τους δήμους.

  • Χωρίς περιφερειακό δρόμο στην Ηγουμενίτσα, “χαΐρι και προκοπή” δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στο κυκλοφοριακό.

  • ΣΒΑΚ με το παραλιακό μέτωπο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι παραλιακοί δρόμοι, να ανήκει στην “ΟΛΗΓ ΑΕ” δεν μπορεί να υπάρξει.

Με αυτές τις θέσεις καλούμε τους κατοίκους του δήμου μας να αγωνισθούμε μέσα από τα σωματεία τους, τους Μ.Φ., επιτροπές αγώνα κλπ.

Η ενίσχυση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις εκλογές του Μάη είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες.

Τέλος μια και ψηφίζουμε και για το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάη να επαναλάβουμε από την τοποθέτηση μας στο ΔΣ.

“Είναι αλήθεια ότι η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι κατά αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας κρατών, της ΕΕ. Είναι αλήθεια ότι τα προγράμματα βιτρίνας και διαφήμισης της ιμπεριαλιστικής αυτής ένωσης, ότι τάχατες ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, τα καταψηφίζουμε. Ένα τέτοιο πιστεύουμε ότι είναι και το σημερινό (ΣΒΑΚ). Ορισμένα άλλα προγράμματα τα αντιπαλεύουμε με όση δύναμη έχουμε, όπως λ.χ. το ξεπούλημα του λιμανιού. Έργα όμως από προγράμματα της ΕΕ που βοηθούν λαό και τον τόπο δεν έχουμε λόγο να τα αντιπαλεύουμε, άλλωστε η χρηματοδότησή τους προκύπτει από την άγρια φορολόγηση των λαών της ΕΕ. Έχουμε κατά καιρούς προτείνει τέτοια έργα όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά κλπ.,τα οποία όμως δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ γιατί υπακούουν στην αρχή “κόστους οφέλους”. Γι’ αυτό προτείνουμε τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης του περιφερειακού δρόμου της Ηγουμενίτσας και από προγράμματα της ΕΕ”.

Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας πρέπει να οδηγούν και σε πολιτικά συμπεράσματα. Άρα και η στάση της ΕΕ σε αυτά πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για της ευρωεκλογές».