Μπέζας: Δεν θα γίνουν ανατροπές στα όρια ηλικίας

MPEZAS SYNTAKSEISΚαμία αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν θα υπάρξει διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Μπέζας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

“Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Πράγματι η κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις του συστήματος που συντηρούσαν ανισότητες και υπονόμευαν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ωστόσο, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς και δεν πρόκειται σε καμία αλλαγή γιατί άλλωστε σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του 38/63 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος εξάλειψη αυτών των ηλικιακών ορίων”, είπε χαρακτηριστικά την ώρα που η τρόικα ζητάει την κατάργηση όλων των διατάξεων με τις οποίες κυρίως μητέρες ανηλίκων να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62 τους χρόνια.

Επίσης, ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε στο θέμα των αναλογιστικών μελετών που θα βγουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και αφορούν επικουρικές συντάξεις και ταμεία εφάπαξ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό για νέες μειώσεις και αναλόγως των μελετών, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Παράλληλα, φωτιές άναψε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ειδικά τα ταμεία που δίνουν εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να είχαν μηδενικά ελλείμματα “από την γέννησή τους”.

“Ανακαλύψαμε για αυτά τα ταμεία ουσιαστικά τη βασική αρχή του μηδενικού ελλείμματος όταν τα ελλείμματα ήταν τεράστια”, διαπίστωσε. Αναφερόμενος επίσης στα δικαιώματα για παροχή υγείας είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι “είναι το ίδιο να έχει κάποιος 0 ένσημο, 50 ένσημα και 100 ένσημα;”.

Προφανώς εξήγησε θα πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο δίχτυ ασφάλισης για όλους αλλά “δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εξισωτικά για όσους έχουν περισσότερα ένσημα”.

Ερωτώμενος για τις όποιες αλλαγές στο κύριο ταμείο ασφάλισης γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων και φαρμακοποιών ο κ. Σπυρόπουλος είπε υπό μορφή ερωτήματος ότι αυτές θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης των συλλόγων τους με το κράτος και όλα να γίνουν σε βάθος χρόνου