Τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους αποκτούν παραγωγοί και κτηνοτρόφοι μέσω της νέας πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 263,5 εκατ. ευρώ.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων προγραμματίζεται από τις 6 Οκτωβρίου 2026 έως τις 20 Ιανουαρίου 2027. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έχει ενημερώσει τους ενδιαφερομένους για τη νέα πρόσκληση, η οποία καλύπτει επενδύσεις σχετικές με την ανταγωνιστικότητα, την εξοικονόμηση νερού, την ενεργειακή απόδοση και την κυκλική οικονομία.
Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται, ανάλογα με την παρέμβαση και τους όρους του προγράμματος, γεωργικά μηχανήματα, κτηνοτροφικός εξοπλισμός, κατασκευή ή βελτίωση εγκαταστάσεων και υποδομές που εξυπηρετούν τη λειτουργία της εκμετάλλευσης.
Χρηματοδότηση μπορεί επίσης να κατευθυνθεί σε συστήματα άρδευσης και εξοικονόμησης νερού, σε παρεμβάσεις περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και σε εξοπλισμό ψηφιακής παρακολούθησης και εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και η μείωση του κόστους ανά μονάδα παραγωγής.
Για τις αγροτικές μονάδες της Θεσπρωτίας, οι επιλογές αυτές αφορούν διαφορετικούς κλάδους. Μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση μπορεί να χρειάζεται αναβάθμιση εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού, ενώ μία μονάδα ελαιοκαλλιέργειας ή εσπεριδοειδών μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην άρδευση, στην εξοικονόμηση νερού, στον μηχανολογικό εξοπλισμό ή στην παρακολούθηση της παραγωγής.
Η ύπαρξη επιδότησης δεν σημαίνει ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι αυτομάτως συμφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υπολογίσουν την ίδια οικονομική συμμετοχή, τη δυνατότητα προχρηματοδότησης, το κόστος του εξοπλισμού και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Καθοριστική είναι και η επιλογή των δαπανών. Ο εξοπλισμός που θα ενταχθεί πρέπει να ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος και στην παραγωγική κατεύθυνση της μονάδας. Μια μεγαλύτερη επένδυση δεν είναι απαραιτήτως αποδοτικότερη, εάν αυξάνει υπερβολικά τις υποχρεώσεις του παραγωγού ή παραμένει αναξιοποίητη.
Η προετοιμασία του φακέλου χρειάζεται να ξεκινήσει πριν από την έναρξη των αιτήσεων, ώστε να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια βαθμολόγησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Το ζητούμενο για τις εκμεταλλεύσεις της Θεσπρωτίας είναι η χρηματοδότηση να μετατραπεί σε εξοπλισμό και υποδομές που θα μειώνουν σταθερά το κόστος και θα παραμένουν χρήσιμες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
