Οι σοβαρές εκκρεμότητες στη Θεσπρωτία του 2022… που δεν ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης

Σταχυολογήσαμε (όχι κατ’ ανάγκη κατά σειρά προετραιότητας) θέματα – ζητήματα – προβλήματα της Θεσπρωτίας, για τα οποία θα μπορούσε να δώσει λύσεις ο πρωθυπουργός της χώρας, ερχόμενος στη μικρή μας πόλη για μια επίσκεψη ουσίας και όχι… περαστικός! Τα αφήνουμε εδώ προς… μελέτη και συμπλήρωση… Υπάρχει πάντα και η… επόμενη φορά…

  1. Οδική σύνδεση Λιμένος Ηγουμενίτσας με το Τελωνείο Μαυροματίου και παράκαμψη (περιφερειακός) Ηγουμενίτσας.
  2. Αναβάθμιση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας συμπεριλαμβανομένου του τμήματος Ηγουμενίτσα- Πλαταριά. 
  3. Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Ηγουμενίτσας (Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα _ Καλαμπάκα) για τη μελέτη της οποίας υπάρχει εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά από το ελληνικό δημόσιο (ΠΔΕ)… λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν!
  4. Τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Φιλιατών που οδηγούν στην υπολειτουργία του. Λειτουργία των νέων Τμημάτων- κλινικών που προβλέπονται στον τροποποιημένο  Οργανισμό  του 2016. Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μαργαριτίου με πλήρη κάλυψη εφημεριών.
  5. Λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας ως πραγματικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Φιλιατών (αυτή τη στιγμή έχει απλώς μεταστεγαστεί  το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας).
  6. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου (Μουσείο, αναστυλώσεις Κάστρου, οικιών κλπ)  με δράσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής (επίλυση του  ιδιοκτησιακού των  κτηνοτρόφων με παραχώρηση των κτηνοτροφικών κλήρων, τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού, πιστοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων  κλπ).
  7. Έργα προστασίας,  από τη λειτουργία του Λιμανιού, του θαλάσσιου και αστικού περιβάλλοντος της Ηγουμενίτσας. Διάσωση  και ορθολογική διαχείριση του οικοσυστήματος του Δρεπάνου- Μακρυγυαλίου.
  8. Έργα αναβάθμισης  και εξοικονόμησης ενέργειας στα αρδευτικά  δίκτυα των  ΤΟΕΒ  της Θεσπρωτίας. Δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ, εκτός από την περιοχή της Κεστρίνης, σε κανένα από τα αρδευτικά από το 2009 έως σήμερα… Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους ποταμούς Καλαμά και Αχέροντα.
  9. Η Ηγουμενίτσα είναι η μοναδική πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας στην Ήπειρο, και από τις ελάχιστες στην Ελλάδα,  που δεν διαθέτει Πανεπιστημιακό Τμήμα  και δεν φιλοξενεί οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  10. Περαιτέρω χρηματοδότηση  για αναστηλωτικές εργασίες, βελτίωση της προσβασιμότητας και δημιουργία υποδομών (τουαλέτες, φωτισμός, σήμανση, βεστιάριο κλπ) στο αρχαίο θέατρο στα Γίτανα  ώστε να αναδειχθεί στην πλήρη του μορφή και  να μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις αξιώσεων.
  11. Αντιμετώπιση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Με βάση τα  στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2021 η Θεσπρωτία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην Ήπειρο (-6,3%) με κίνδυνο να μετατραπεί σε μονοεδρική περιφέρεια ενώ απελπιστική είναι η κατάσταση στους Δήμους  Φιλιατών  (-17,62%) και  Σουλίου (-12,87%).
  12. Σύνδεση της Θεσπρωτίας με το δίκτυο φυσικού αερίου ή δημιουργία εγκαταστάσεων για τη μεταφορά από θαλάσσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  13. Ολοκλήρωση πολεοδομικών σχεδίων και πράξεων εφαρμογής στην Ηγουμενίτσα (2η, 4η, 5η και 6η Πολεοδομικές Ενότητες) ενώ εκκρεμούν πράξεις εφαρμογής και ΣΧΟΑΠ σε διάφορες περιοχές όπως Μαυρούδι, Σύβοτα, Παραμυθιά κλπ.
  14. Επανακαθορισμός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Ηγουμενίτσας και απόδοση στους  Δήμους  Ηγουμενίτσας και Φιλιατών  των  εκτάσεων  που δεν συνδέονται με λιμενικές δραστηριότητες.
  15. Αναβάθμιση του οδικού άξονα Παραμυθιά – Εθνική οδός Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας.
  16. Σύνδεση του Δήμου Φιλιατών με την Εγνατία Οδό.

Δήμητρα