Παλιά στρατόπεδα ως κέντρα υποδοχής μεταναστών

2011-01-09 22:08:23

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής,

προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις» και συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέπεται η παραχώρηση χρήσης στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, για τις ανάγκες εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.

 

Δίδεται, ακόμα η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής

 

 

 

 

Ν.Α. Ιωαννίνων: Ιερά Μονή Ρογκόβου

2010-12-27 19:36:03

 

 

Ανακοίνωση για την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Πρόδρομου Ρογκοβού

 

 

 

Η ένταξη του έργου «Στερέωση- αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Ρογκοβού», με προϋπολογισμό 1.790.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ, αποτελεί θετική εξέλιξη και παράλληλα δικαιώνει τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες της Νομαρχιακής Αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, που εκπόνησαν τη μελέτη, συνέταξαν τον φάκελο και σε συνεργασία με το Δήμο Τύμφης κατάφεραν να επιλύσουν εκκρεμότητες και προβλήματα που υπήρχαν με το Κ.Α.Σ. από το 2001.

 

 

 

Το έργο αυτό εντάσσεται στο εν εξελίξει πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του Πολιτιστικού και Θρησκευτικού πλούτου του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η προώθηση και νέων έργων.

 

 

 

Η Νομαρχιακή Αρχή θεωρεί ωστόσο ότι τα έργα αυτά θα πρέπει από το νέο έτος να εποπτεύονται μεν από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά να υλοποιούνται αποκλειστικά από τις Υπηρεσίες της Αιρετής Περιφέρειας οι οποίες, ευρισκόμενες εγγύτερα των μνημείων, είναι σε θέση να παρακολουθούν και να προωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις εκτελούμενες εργασίες.

 

 

 

 

Δήμος Ηγουμενίτσας

2010-12-23 19:01:01

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

 

 

Σε συνέχεια του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, επικεφαλής κλιμακίου του Δήμου, την Tετάρτη 22/12/2010 πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ και στο Ειδικό Σχολείο στην Ηγουμενίτσα, όπου εκτός της ενημέρωσης που είχε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, αντάλλαξε ευχές για τις γιορτές και μοίρασε στα παιδιά αθλητικό υλικό της Κ.Α.Ε Παναθηναϊκός.

 

Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε, για την πατρότητα της δράσης, ευχαριστώντας δημόσια του αδερφούς Γιαννακόπουλους της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, για την κοινωνική τους ευαισθησία και την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.

 

Ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους καλές γιορτές και το νέο έτος να δώσει σε όλους υγεία, δύναμη και αισιοδοξία για τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

 

 

 

 

 

Γραφείο Δημάρχου

 

 

 

 

Ν.Σ Θεσπρωτίας: Ενημέρωση για τους Λαθρομετανάστες

2010-12-21 19:46:36

 

Ενημέρωση για το θέμα των λαθρομεταναστών πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας. Το θέμα εισηγήθηκε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, ο οποίος ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τον αρμόδιο Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσπρωτίας Βασίλη Μίαρη ο οποίος ενημέρωσε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας διαθέτει σε όλο το νομό 25 θέσεις κρατουμένων οι οποίες είναι κατειλλημένες από υπόδικους ποινικούς κρατούμενους, ή κρατούμενους που περιμένουν τη μεταγωγή τους.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει, επεσήμανε ο κ. Μίαρης ότι όλοι οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται αναγκαστικά “στοιβάζονται” στα κρατητήρια του κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, τα οποία όμως μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 30 άτομα, ενώ συνήθως κρατούνται περισσότερα από 40 – 50 άτομα.

 

10 άτομα είναι καθημερινά οι επιστροφές από την Ιταλία ανέφερε ο κ. Μίαρης και τόνισε πως στο 90% των περιπτώσεων αυτών είναι αδύνατο να γίνει απέλαση αφού οι χώρες προέλευσης είναι εμπόλεμες ζώνες (Αφγανιστάν, ΙΡΑΚ, Σομαλία κλπ), ενώ η Τουρκία αρνείται να παραλάβει πίσω λαθρομετανάστες, όντας μη μέλος της ΕΕ.

 

Τέλος, ο κ. Μίαρης αναφέρθηκε στους καταυλισμούς των μεταναστών στο Λαδοχώρι, λέγοντας πως στην αρχή εκεί παρέμεναν, με την ανοχή όλων μας, 300-350 άτομα. Σήμερα είπε αυτοί που διαβιούν εκεί ανέρχονται στους 500 και σιτίζονται με φιλανθρωπικά σισίτια που διοργανώνουν οι εκκλησία, ο ΟΛΗΓ και άλλοι φορείς. Αν όμως αυξηθούν κι άλλο η κοινωνία μας θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της δημιουργίας Κέντρου υποδοχής, είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου, τόνισε ο κ. Μίαρης και επεσήμανε πως μπορεί μεν αυτό να μην είναι επιθυμητό, αφού ενδεχομένως θα προσελκύσει κι άλλους μετανάστες, όμως είπε χαρακτηριστικά, “το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουν ούτε το Κιλκίς, ούτε η Λάρισα και δεν μπορεί να περιμένουμε να λυθεί εκεί”.

 

 

 

 

 

 

Εργατικό Κέντρο – Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

2010-12-21 18:53:39

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ στους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

 

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

Η Διοίκηση του ΕΚΘ χαιρετίζοντας την απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για 3ωρη στάση εργασίας, με αιχμή το αίτημα των εργαζομένων όλου του κλάδου να καταβληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα πολλών μηνών που αυθαίρετα παρακρατεί η εργοδοσία αρκετών επιχειρήσεων στον νομό μας, καλούμε τους εργαζόμενους του νομού μας όλων των κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να σταθούν στο πλευρό τους και έμπρακτα να δείξουν την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας μαζικά στην κινητοποίηση της Παρασκευής 24 Δεκέμβρη στις 8 το πρωί έξω από την επιχείρηση σούπερ μάρκετ Δήμας (Λαδοχώρι).

 

Μας αφορά όλους. Για να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται, για να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία – κυβέρνηση – Ε.Ε. και τους κλακαδόρους τους, ένας είναι ο δρόμος.

 

Ο δρόμος του αγώνα της οργανωμένης ταξικής πάλης και δράσης, της αντίστασης και της αντεπίθεσης, της ταξικής αλληλεγγύης όλων των κλάδων.

 

Επιβάλλεται να οικοδομήσουμε τώρα το μέτωπο της λαϊκής Συμμαχίας. Με όραμα, με προοπτική, να ανοίξουμε τον δρόμο για μια άλλη ανάπτυξη, να απαιτήσουμε τώρα ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ.

 

Για να έχουμε ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ απαιτείται άλλη εξουσία, άλλη οικονομία, άλλος δρόμος ανάπτυξης που να υπηρετεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας, της εργαζόμενης μητέρας, των συνταξιούχων.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

Συναδέλφισες – συνάδελφοι

 

Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους πάει από το κακό στο χειρότερο.

 

Γενικεύεται η ανασφάλεια. Επικαλούμενοι την κρίση οι εργοδότες ξεπερνούν κάθε όριο – τίποτα δεν τους είναι αρκετό.

 

Με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης αναγορεύουν εαυτούς σε απόλυτους κυρίαρχους που στις απαιτήσεις τους οι εργαζόμενοι πρέπει να υποκλίνονται.

 

Η ζωή μας – οι ανάγκες μας – δεν έχουν καμία αξία – καμία συνέχεια.

 

Ο κλάδος μας, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στο νομό μας, σ’ όλους τους χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετς, καφετέριες , γραφεία, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λ. βιώνουμε καθημερινά την εργοδοτική – κυβερνητική τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και ασυδοσία της εργοδοσίας, η σκύβετε το κεφάλι η μένετε χωρίς δουλειά, με τέτοια και άλλα εκβιαστικά διλήμματα, πολλές επιχειρήσεις στον νομό μας έχουν επιβάλλει ένα απαράδεκτο για την εποχή μας εργασιακό μεσαιωνικό καθεστώς.

 

Σε αρκετές επιχειρήσεις μάλιστα έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας. Η μη καταβολή των δεδουλευμένων μισθών (σούπερ μάρκετς Δήμα –perfect – Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) η πληρωμή σε είδος τείνει να γενικευτεί σε όλες τις επιχειρήσεις του Νομού.

 

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ όμως και το πετρέλαιο θέρμανσης δεν πληρώνεται με μακαρόνια και ρύζι.

 

Δεν πάει άλλο! Ως εδώ και μη παρέκει.

 

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας είναι ο δρόμος της υποταγής, της συνεχούς υποχώρησης που καλλιεργείται από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (π.χ. η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου εργαζομένων στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην συνεχή επιδείνωση της ζωής μας, στην ανέχεια, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια για το αύριο.

 

Ο άλλος είναι ο δρόμος της ταξικής σύγκρουσης, της ταξικής πάλης, της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων των δικαιωμάτων μας που με συνέπεια υπηρετούν τα ταξικά Σωματεία που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ.

 

Αυτός είναι και ο δρόμος που θα δώσει διέξοδο στα καθημερινά μας προβλήματα. Ξεσηκωμός τώρα. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει!

 

Αυτή είναι η εμπειρία που έρχεται από όλες τις περιοχές της χώρας μας.

 

Όπου οι εργαζόμενοι συλλογικά οργανωμένα και με ταξική αλληλεγγύη διεκδίκησαν, κατάφεραν να επιβάλλουν το δίκιο τους (Αρβανιτίδης – prakticer – Βασιλόπουλος – Hondos center κ.α.) όπου έσκυψαν το κεφάλι έχασαν και τα αυγά και τα καλάθια.

 

Πολλοί από μας πιστεύουν πως δεν γίνεται τίποτα. Είναι τάχα μοιραίο;

 

Σίγουρα από τον καναπέ και το καφενείο τίποτα δεν αλλάζει. Τίποτα δεν άλλαξε μόνο του, .τις αλλαγές τις φέρνει ο αγώνας. Ο οργανωμένος ταξικός αγώνας για την βελτίωση της ζωής των εργαζομένων.

 

Κάθε πρόβλημα εργαζομένων πρέπει να το βλέπουμε σαν δικό μας και να προσφέρουμε την συμπαράσταση μας ώστε στις δικές μας δυσκολίες να δεχόμαστε υποστήριξη.

 

Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητες προ»υποθέσεις για θετικά αποτελέσματα στην πάλη των εργαζομένων.

 

Πλησιάζουμε στις γιορτές και πολλοί συνάδελφοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του νομού είναι απλήρωτοι δια μήνες. Αλλού εισπράττουν υποσχέσεις κι αλλού αδιαφορία. Η Διοίκηση του Σωματείου στα πλαίσια της συνεχούς δράσης και προσανατολισμένη σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 8 – 11 το πρωί στα πλαίσια της κινητοποίησης που πραγματοποιεί η επιτροπή αγώνα εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Δήμα, με αίτημα αιχμής να καταβληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα τεσσάρων και πλέον μηνών σε όλους τους εργαζόμενους.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας και στην κινητοποίηση έτσι ώστε μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά ενωμένοι σε μια γροθιά να απαιτήσουμε – διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν με την συμμετοχή τους αυτήν την κινητοποίηση.

 

Να μην μείνει και να μην νιώθει κανένας εργαζόμενος μόνος του, αντιμέτωπος με την εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

Στο πλευρό μας, αγωνιστικά συμμετέχει το Εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας και Γραμματεία Θεσπρωτίας του ΠΑΜΕ.

 

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις

 

δυναμώνουμε το μέτωπο του αγώνα.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

Κοινωνική προσφορά

2010-12-17 15:37:11

 

 

Η Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της, πραγματοποίησε εκδήλωση στις 29/11/2010 στην Αθήνα στην οποία είχαν προσκαλέσει τους Δημάρχους των πρωτευουσών των Νομών.

 

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Γ. Πιτούλης.

 

Συνέχεια του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός ήταν η αποστολή αθλητικού υλικού προς το Δήμο Ηγουμενίτσας εν’ όψει των εορτών, με σκοπό την διανομή του.

 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, επικεφαλής κλιμακίου του Δήμου, την Παρασκευή 17/12/2010 πραγματοποίησε επίσκεψη στο ειδικό σχολείο στην Παραμυθιά, όπου εκτός της ενημέρωσης που είχε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, αντάλλαξε ευχές για τις γιορτές και μοίρασε στα παιδιά το αθλητικό υλικό.

 

Ενημέρωσε, ταυτόχρονα, για την πατρότητα της δράσης, ευχαριστώντας δημόσια του αδερφούς Γιαννακόπουλου της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, για την κοινωνική τους ευαισθησία και την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.

 

Ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους καλές γιορτές και το νέο έτος να δώσει σε όλους υγεία και δύναμη για τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

 

 

 

 

48ωρη απεργία στα ΜΜΕ

2010-12-17 09:02:24

 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

 

48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ από την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου στις 06.00 το πρωί μέχρι και την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 06.00 το πρωί

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία, που έχει κηρυχθεί από την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου στις 06.00 το πρωί μέχρι και την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 06.00 το πρωί, για να διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο:

 

·Την άμεση τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

 

·Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων και

 

·Tην λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.

 

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιδρούμε

 

·στην πρωτοφανή λαίλαπα που πλήττει βάναυσα το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην ποιότητα ζωής μας.

 

·στη δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές ή και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων,

 

·στην πρακτική που ακολουθείται σε ορισμένα ΜΜΕ τα οποία υπονομεύοντας το απεργιακό δικαίωμα αλλά και το ενημερωτικό προϊόν, επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη

 

Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει σχετικά με τη απεργία επικοινωνήστε με τα μέλη του ΔΣ για συντονισμό της απεργιακής επιτροπής.

 

Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει το Διασωματειακό των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ για να περιφρουρήσει την απεργία και να προχωρήσει σε εκτίμηση της μετέπειτα δράσης.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ

 

 

 

 

Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: επιστολές

2010-12-16 13:16:57

 

 

 

 

Προς το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

 

 

 

κ. πρόεδρε

 

Λάβαμε τα 1.638,80€ που κρίνατε ότι πρέπει να μας δώσετε ως συνδικαλιστικό πόρο για το έτος 2010.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το ύψος του ποσού που μας διαθέσατε.

 

Ως εκ τούτου, ζητούμε 3.000€ επιπλέον για συνδικαλιστικό πόρο από μέρους του Επιμελητηρίου.

 

Σας θυμίζουμε:

 

· το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δεν έχει στηρίξει δράσεις που προσπάθησε να αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος (χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, έρευνα καταναλωτών)

 

· οι επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπούμε, συνδικαλιστικά, δίνουν στο Επιμελητήριο ένα μεγάλο ποσό από τα ετήσια έσοδά του, ως υποχρεωτικές συνδρομές

 

· γνωρίζετε την απόλυτη έλλειψη του Εμπορικού Συλλόγου σε υλικές και τεχνικές υποδομές

 

· γνωρίζετε επίσης την έντονη δράση του η οποία απαιτεί χρήματα

 

· από τα χρήματα που μας δώσατε, 450€ θα πρέπει να καταβάλουμε στην ΟΕΣΒΔΕΝ ως δική μας υποχρέωση στον συνδικαλιστικό πόρο για το 2010

 

· δεν είναι υποχρέωσή μας να σας ζητούμε κάθε χρόνο να μας χορηγείτε τον πόρο, είναι, όμως, δική σας να μας τον καταβάλετε

 

 

 

Τέλος, επαναλαμβάνουμε τα περυσινά μας αιτήματα:

 

1. να κατανέμεται ο συνδικαλιστικός πόρος ανάλογα με τη δύναμη του κάθε συλλόγου κι όχι αυθαίρετα, όπως ανάλογα διαμορφώνεται το ύψος των συνδρομών σύμφωνα με τα καθαρά έσοδα των επιχειρήσεων.

 

2. να δίνετε περισσότερα από το ελάχιστο 3% των εσόδων σας, όπως ορίζει ο νόμος, γιατί έχετε την οικονομική δυνατότητα.

 

 

 

Αυτά, θεωρούμε πως είναι απτά δείγματα ότι αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης των συνδικαλιστικών οργάνων των εμπόρων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών της Θεσπρωτίας. Ειδικά, τώρα, που βάλλονται λόγω της ύφεσης.

 

Αναμένουμε την απάντησή σας.

 

Με εκτίμηση

 

Για το Δ.Σ.

 

 

 

Προς το Τμήμα Εμπορίου

 

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

 

Σας ενημερώνουμε, ότι καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων, πληθαίνουν τα φαινόμενα των αυθαίρετων προσφορών από όλο και περισσότερα καταστήματα.

 

Αφίσες που καλούν σε «μεγάλες προσφορές» παραμένουν στις βιτρίνες επί εβδομάδες, ενώ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους άλλες που καλούν τους καταναλωτές σε ανύπαρκτες εκπτώσεις με την αναγραφή ποσοστών. Αυτές οι «προσφορές» είτε δεν έχουν δηλωθεί στον Εμπορικό Σύλλογο και στην υπηρεσία σας, είτε είναι παραπλανητικές και αποτελούν πρόωρες εκπτώσεις.

 

Αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όσων συναδέλφων τηρούν το νόμο οι οποίοι, αγανακτισμένοι, απευθύνονται καθημερινά στον Εμπορικό Σύλλογο, αφού πέρα από τη συνεχιζόμενη ύφεση έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό καταστημάτων με ομοειδή προϊόντα.

 

Η ανοχή που επιδεικνύει η υπηρεσία σας λόγω της μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής δυνατότητας, δυστυχώς, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ των συναδέλφων.

 

Οι προσφορές, μεθόδευση των πολυεθνικών – εξαιτίας των μεγάλων κεφαλαίων που διαθέτουν – για να συντρίψουν τις μικρές επιχειρήσεις, μεταλλάσσονται σε ετήσιες εκπτώσεις, λόγω της πτώσης των πωλήσεων και της ανοχής του κράτους, αλλά θα αποδειχθούν καταστροφικές. Πρώτα για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν τέτοιο ανταγωνισμό κι έπειτα για τους καταναλωτές που θα μείνουν έρμαια των πολυεθνικών (βλέπε τις συνεχείς ανατιμήσεις στα Super Markets).

 

Σας ζητούμε να ενημερώσετε τους εμπόρους για το τι ισχύει και να τους καλέσετε να τηρήσουν τη νομιμότητα, σεβόμενοι τους συναδέλφους τους.

 

Δεν ζητούμε την επιβολή προστίμων, μόνο να τηρηθεί η τάξη στην αγορά, γιατί η κατάσταση είναι έκρυθμη.

 

Με εκτίμηση

 

Για το Δ.Σ.

 

 

 

 

 

 

Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

2010-12-16 13:05:03

 

 

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Ο φετινός τζίρος στην αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, θα είναι μειωμένος κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών, της αύξησης του αριθμού των ανέργων και των αυξήσεων έμμεσων και ειδικών φόρων το Δ’ τρίμηνο του 2010. Η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων (13ου μισθού) στους συνταξιούχους τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συντελέσει κατά περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ στην απώλεια εισοδήματος, ενώ κατά πολύ μεγαλύτερη προσδοκάται πως θα είναι η επίπτωση της μη χορήγησης του 13ου μισθού, στο απολεσθέν εισόδημα, στους δημόσιους υπαλλήλους και σε αυτούς των ΔΕΚΟ.

 

Αναλυτικότερα εκτιμάται πως από τους περίπου 1 εκατομμύριο εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.α.) η μη χορήγηση – περικοπή επιδομάτων και δώρων θα συμβάλλει, ώστε η απώλεια εισοδήματος να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, η οποία εάν συνδυαστεί με την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και των δύο τομέων (απώλεια περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ), προσεγγίζει το αστρονομικό ποσό των 1,25 δισ. ευρώ.

 

Επίσης, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση και η συνεπαγόμενη ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία, προκάλεσε αλματώδη αύξηση του ποσοστού ανεργίας από το 9,6% σε 12,6%, καθώς από τους 456.803 ανέργους το Σεπτέμβριο του 2009, ο δείκτης του αντίστοιχου μήνα του φετινού έτους αυξήθηκε στους 627.715. Προκύπτει, λοιπόν, μία αύξηση του απόλυτου αριθμού των ανέργων κατά 170.912 άτομα, στοιχείο που ισοδυναμεί με μία απώλεια δυνητικού εισοδήματος της τάξεως των 190 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Εάν, λοιπόν, προσθέσουμε το προαναφερθέν ποσό στο αντίστοιχο της προηγούμενης παραγράφου, τότε προσεγγίζουμε περίπου ένα ποσό της τάξης των 1,45 δις ευρώ, το οποίο στην ουσία αποτελεί το συνολικό απολεσθέν εισόδημα εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων.

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, από τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού το 2010 το Δημόσιο εξοικονομεί περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αφού από αυτά έχουν ήδη παρακρατηθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στα επιδόματα Πάσχα και καλοκαιριού, δηλαδή τα μισά, αυτόν το Δεκέμβρη δεν θα καταβληθούν σε συνταξιούχους και υπαλλήλους δώρα Χριστουγέννων ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Βλέπουμε, δηλαδή, πως ενώ ο στόχος της Κυβέρνησης ήταν η εξοικονόμηση 550 εκατομμυρίων ευρώ από την περικοπή των συγκεκριμένων δαπανών (για τα Χριστούγεννα), τελικά τα συγκεκριμένα μέτρα θα προκαλέσουν σαφώς αρνητικότερες επιδράσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στους μηχανισμούς της ελληνικής οικονομίας. Με τα ετήσια έσοδα του λιανικού εμπορίου να ανέρχονται σε 65 δις ευρώ και πολλές από τις επιχειρήσεις, να πραγματοποιούν ακόμα και το 25% του τζίρου τους κατά την περίοδο των εορτών, το πλήγμα στην αγορά θα φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά ο τζίρος της λιανικής σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα σημειώσει πτώση από το 16,4 δις ευρώ στο 13,2 δις ευρώ Η μείωση χωρίς τα τρόφιμα εκτιμάται από τα 10,5 δις ευρώ να πέσει στα 8,4 δις ευρώ.

 

 

 

 

Όχι στα ασφαλτικά στη Σαγιάδα

2010-12-16 11:18:34

 

 

ΘΕΜΑ: «Εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων ασφαλτικών, πετρελαϊκών, μαζούτ, γαλακτωμάτων κ.λ.π. στην Λωρίδα Σαγιάδας»

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Αρχαιολογικών χώρων του Νομού Θεσπρωτίας αποφάσισε να εκφράσει την πλήρη αντίθεση του στη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου, μαζούτ και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, για τους παρακάτω λόγους:

 

– Μια μονάδα τέτοιου τύπου θα συντελούσε στην υποβάθμιση της αισθητικής του τόπου της ευρύτερης περιοχής.

 

– Η λειτουργία της μονάδας δεν συμβαδίζει με τις χρήσεις και δραστηριότητες της περιοχής Λωρίδα Σαγιάδας.

 

– Καμία Μ.Π.Ε. δεν μπορεί να διαφυλάξει και να προστατεύσει μια τόσο ευαίσθητη περιοχή σε περίπτωση ατυχήματος που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.