Περιφερειάρχης για ΧΥΤΑ: ”Διαβλητά τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος”

KARBOYNARI_1_2013

KARBOYNARI_1_2013“Διαβλητά”, χαρακτήρισε, τα πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, στο TV1 των Ιωαννίνων και στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα.

Ο κ. Καχριμάνης, υποστήριξε ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος “επισκέφθηκαν μια φορά το ΧΥΤΑ στην αρχή”, εξέδωσαν πόρισμα μήνες μετά, χωρίς προφανώς να λάβουν υπόψη τους τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και “δεν ξαναήρθαν”.

Δικαιολόγησε δε την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ, λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας στη χώρα κατά την περίοδο κατασκευής του έργου και επειδή οι μελετητές δεν έλαβαν υπόψη τους τις… βροχοπτώσεις!!!

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με το έγγραφό της καλούσε σε γραπτή απολογία τόσο τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου που παρέλαβαν το έργο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, όσο και το ανάδοχο λειτουργίας αλλά και το σύνδεσμο διαχείρισης των απορριμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση των Επιθεωρητών περιβάλλοντος ο Χ.Υ.Τ.Α. παρουσιάζει μελετητικές, σχεδιαστικές και κατασκευαστικές αστοχίες και παραλείψεις, ημιτελείς κατασκευές, ανεπάρκεια έργων, απουσία ή/και ελλείψεις υλικών και μη εγκεκριμένες αλλαγές υλικών κατασκευής.

Επίσης από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. έρχεται σε αντίθεση με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και τις ισχύουσες περιβαλλοντικές διατάξεις, και ανεξαρτήτως αιτιών και υπευθύνων προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος.