«Πράσινη» μετάβαση για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Πρωτοπορεί στην «πράσινη» μετάβαση το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ολιστικής ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του, με στόχο την εκπομπή μηδενικών ρύπων.

Το έργο, σύμφωνα με το πρόγραμμα ALFION (Alternative Fuel Implementation in Igoumenitsa Port), περιλαμβάνει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και την εκπόνηση σειράς μελετών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τόσο του λιμανιού όσο και των πλοίων που εξυπηρετούνται από αυτόν.

Παράλληλα, περιλαμβάνει τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του λιμένα, καθώς και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών για την παροχή ενέργειας στις λιμενικές δραστηριότητες, με απώτερο σκοπό τη μετατροπή του λιμανιού σε ενεργειακό κόμβο.

Η μετατροπή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε «πράσινο λιμένα» ήταν στρατηγικός στόχος της διοίκησης του ΟΛΗΓ (Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας), όπως τόνισε, σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Αθανάσιος Πορφύρης.

Σύμφωνα με τον κ. Πορφύρη, «το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το μόνο λιμάνι στη χώρα μας αλλά και στην Αδριατική που διαθέτει έναν πλήρη οδικό χάρτη υλοποίησης και χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμισή του και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα του ALFION θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για πολλούς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς λιμένες».

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παροχή ρεύματος σε πλοία από ξηράς, σύστημα φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών, μελέτες για τη διαχείριση των λιμενικών αποβλήτων με διαχωρισμό και κομποστοποίησή τους για την παραγωγή φυσικού αερίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την κίνηση των οχημάτων του λιμένα, καθώς και ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,5MWp για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λιμανιού.

Τα αποτελέσματα του έργου ολιστικής ενεργειακής αναβάθμισης του λιμένα Ηγουμενίτσας παρουσιάστηκαν στο Τελικό Συνέδριο Αποτελεσμάτων Έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου και εκπροσώπων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ.