Σταυρούλα Μπραίμη: Όχι στα σκουπίδια της Κέρκυρας

Την κατηγορηματική της αντίθεση στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Κέρκυρα, εξέφρασε σε δηλώσεις στην paramythia-online.gr, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη.

Η δήμαρχος Σουλίου έκανε λόγο για απαράδεκτες κωλυσιεργίες ετών στην διαχείριση απορριμμάτων στο νησί των Φαιάκων, σημειώνοντας με νόημα πως οι διαδικασίες για την υλοποίηση των ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς και Λευκίμμης, ξεκίνησαν ταυτόχρονα προ δεκαετίας.

«Είναι απαράδεκτο, επι μια δεκαετία και πλέον, ένα νησί σαν την Κέρκυρα να μην μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγουν οι κάτοικοι και ο τουρισμός της, ενώ ζουν από τον τουρισμό. Είναι απαράδεκτο στην σημερινή εποχή της κρίσης, να πληρώσει ο ελληνικός λαός (σε περίπτωση χρηματοδότησης), ή ο δημότης της Κέρκυρας (σε περίπτωση μη χρηματοδότησης), το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων έκτος νησιού, απλά επειδή και μονο κωλυσιεργούν στην διαχείριση των απορριμμάτων επι σειρά ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Σουλίου.

Τέλος η Σταυρούλα Μπραΐμη, σημείωσε πως και ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς βρίσκεται σε οριακά σημεία με τα απορρίμματα πού ήδη διαχειρίζεται και διερωτήθηκε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να δεχτούν άλλους 60.000 τόνους που παράγει η Κέρκυρα ανά χρόνο.

Όσον αφορά την κατάσταση στο νησί των Φαιάκων, ενδεικτικό του πόσο χαλαρά έχουν πάρει την υπόθεση, είναι το γεγονός πως ενώ και 2 χρονιά κινδυνεύουν να καταστρέψουν τον τουρισμό με τα σκουπίδια να βρίσκονται σε κάθε γωνία του νησιού χωρίς να πράξουν τίποτα, αποφάσισαν 2 μήνες πρν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν να πραγματοποιήσουν δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων.

Και το δημοτικό συμβούλιο αυτό θα μείνει στην τοπική ιστορία του νησιού σαν μνημείο στρουθοκαμηλισμού και μικροπολιτικής, καθώς λίγο πριν την έναρξη της σεζόν αποφάσισαν «ομόφωνα» να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, χαϊδεύοντας αυτιά και αποφεύγοντας να δώσουν μια δυναμική προσωρινή λύση, μέχρι την υλοποίηση του σχεδιασμού που προβλέπει ΧΥΤΥ και εργοστάσιο, ένα εργοστάσιο που ενώ υπήρχε έτοιμη μελέτη, δεν προχώρησε επειδή ήταν ΣΔΙΤ, καθώς η παράταξη της πλειοψηφίας (που εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) έκτος των άλλων έδειξε και ιδεολογικές αγκυλώσεις.