Στα χνάρια των αρχαίων με μουσικές και με το φως του φεγγαριού

PANSELHNOS ARXAIAΜε σειρά εκδηλώσεων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου υποδέχονται φορείς και κάτοικοι την πιο λαμπρή πανσέληνο του έτους. Την Πανσέληνο του Αυγούστου.

Το βράδυ λοιπόν οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί και με πανέμορφες μουσικές υποδέχονται το κοινό. Στο φως του φεγγαριού.

Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνουν εκδήλωση στο Ιτς Καλέ.

Στη συναυλία “Από το Βυζάντιο ως σήμερα-Στο φως του φεγγαριού” θα παρουσιασθεί μουσικό πρόγραμμα που συνδέει τον βυζαντινό ύμνο με τα παραδοσιακά τραγούδια, τη λαϊκή και έντεχνη μουσική.

Τραγούδι: Δημήτρης Μάσης, πιάνο: Γιώργος Παπαχριστούλης, μπουζούκι: Μανώλης Γεωργοστάθης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΤΟ ΓΑΡΔΙΚΙ

Την πανσέληνο θα υποδεχθεί μουσικά και ο αρχαιολογικός χώρος της Πασσαρώνας, στο λόφο Καστρί του Μεγάλο Γαρδικίου.

Η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Ζίτσας διοργανώνουν μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο Πασσαρώνας στο λόφο Καστρί Μεγάλου Γαρδικίου. Στις 9 το βράδυ ο Νίκος Ζιώγαλας και το συγκρότημα «Οn the road» θα ερμηνεύσουν ακουστικές ροκ και έντεχνες μπαλάντες.

Ανοιχτός από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα θα είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης για όσους θέλουν να απολαύσουν μία μαγευτική βόλτα υπό το φως της Πανσελήνου.

ΣΤΗΝ ΕΛΕΑ

Η ΛΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο δήμος Σουλίου, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Βελλιανιτών και η Πολιτιστική Ένωση Παραμυθιωτών διοργανώνουν συναυλία παραδοσιακής μουσικής, στις 8.30 το βράδυ, στον αρχαιολογικό χώρο Ελέας.

Θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού Γιώργος Κούρτης, Σάββας Σιάτρας, Ηλίας Κόντης, Παγώνα Αθανασίου, Μάκης Κιάμος, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Γιάννης Γκοντζιάς, Τασούλα Θεμελή, Βασίλης Δόσης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μιχόπουλος, Ευτυχία Ζώη, Σπύρος Μπέλλος. Στο κλαρίνο οι Θανάσης Γκλάνος, Θωμάς Λώλης, Χρήστος Καπέτσης και Ζώης Παύλου. Την παρουσίαση της συναυλίας θα κάνει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Πάσχος.

Η ΛΒ’ Εφορεία διοργανώνει μια ακόμη εκδήλωση, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας, μαζί με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας. Στις 9 το βράδυ, θα γίνει μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα Trio Belleville: Λία Κολυτά (σοπράνο), Κωνσταντίνος Λεοντάρης (βιολί), Χαρά Κουμαριώτη (πιάνο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκι, του Νίκου Κυπουργού και της Λένας Πλάτωνος.

ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΩΠΗ

Στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο θα ζωντανέψει ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος της Ηπείρου. Πρόκειται για την επιβλητική Κασσώπη, όπου θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις με ευθύνη της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας–Άρτας και του δήμου Πρέβεζας

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 το απόγευμα με ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης από τις αρχαιολόγους Δήμητρα Ζώη και Δήμητρα Νικολάου.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Βέρδης, με ηχοχρώματα ξεχωριστά και μια μαργιόλα θα προετοιμάσει την εισαγωγή της ταινίας και τη διασκευή της «μαργιόλας» του Γιάννη Αγγελάκα, στις 20:15. Στις 21.10 θα προβληθεί η ταινία της Ελπίδας Σκούφαλου «Άκουσα τον θεό να κλαίει» σε πρώτη προβολή. «Θέλησα να φτιάξω μια ταινία που λειτουργεί ως προκλητικό ταξίδι, ως άγριο trip στον ωκεανό των συναισθημάτων και του υποσυνείδητου, άνευ ορίων, άνευ όρων » λέει η σκηνοθέτης, που κατάφερε να καταγράψει ένα μοναδικό υλικό σε διάρκεια δέκα χρόνων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την πανσέληνο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα είναι ανοιχτό από τις 9 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με τους αρχαιολόγους να πραγματοποιούν ξεναγήσεις στους επισκέπτες.