Στη Βουλή το φυσικό αέριο

 

2011-02-01 21:02:25

 

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα του Ελληνοΐταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Ρεκατσίνας.

 

Κατ’ αρχήν έγινε ενημέρωση προς την επιτροπή από τους εκπροσώπους του υπουργείου περιβάλλοντος και της ΔΕΠΑ για την πορεία του έργου μέχρι σήμερα.

 

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Ρεκατσίνας στην τοποθέτησή του στην επιτροπή επεσήμανε πως η αλλαγή της χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης που έγινε με την τελευταία προμελέτη είναι μια αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ τόνισε πως υπάρχει ίσως περιθώριο για μια ακόμη μικρή μεταφορά της τοποθεσίας του Σταθμού Συμπίεσης.

 

Πιό συγκεκριμένοι σε σχέση με τη μεταφορά ήταν οι Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος και Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, αφού ο κ. Κάτσινος έκανε σαφές ότι απαιτείται ο σταθμός συμπίεσης να μετακινηθεί κατά μήκος της χάραξης του αγωγού, εκτός των ορίων της Πέρδικας, ο δε κ. Καχριμάνης όρισε τη θέση αυτή στο Φλοροβούνι, θέση εκτός των ορίων του ΔΔ Πέρδικας, 1,5 χλμ δυτικότερα από τη θέση Βαρικό που προτείνει η προμελέτη.

 

 

 

Ο βουλευτής κ. Κατσούρας, στην εισήγησή του τόνισε πως ενώ ο διάλογος έχει προϋποθέσεις για να γίνει, κάποιους κανόνες, ένα πλάισιο και μια αμοιβαιότητα, η μέχρι σήμερα πορεία του διαλόγου για το έργο, δείχνει πως αντί για αυτό στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν πολλές υπερβολές απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και σήμερα δεν υπάρχει αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Τόνισε όμως πως οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τοπικών αρχών όπως αυτές παρουσιάστηκεν στην επιτροπή δείχνουν πως βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση.

 

 

 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες η ΔΕΠΑ συναινεί με τη μεταφορά του σταθμού συμπίεσης στην προτεινόμενη θέση Φλοροβούνι, εφ’ όσον η διαδίκασια αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του έργου και υπάρξει τρόπος να προχωρήσουν γρήγορα οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τη χωροθέτηση εκεί.