Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διάλυση της Βουλής την Τρίτη ο Σαμαράς

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόκειται να ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια στις 12:00 την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Με τη διάλυση της Βουλής ξεκινά η προεκλογική περίοδος, που θα ολοκληρωθεί με το στήσιμο της κάλπης στις 25 Ιανουαρίου, όπως εισηγείται ο πρωθυπουργός.

Έτσι, από την Τρίτη τίθενται σε ισχύ όλοι οι περιορισμοί, όπως για παράδειγμα στις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών.
Παράλληλα, με τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη εκλογών, αρχίζει και ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων. Ήδη, οι κομματικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, καταρτίζοντας τα ψηφοδέλτια.

  • Την Τρίτη συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ.
  • Την Τρίτη παρουσιάζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα Το Ποτάμι.
  • Την Τρίτη συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο των ΑΝΕΛ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
  • Κεντρική Επιτροπή και Διαρκές Συνέδριο συγκαλεί η ΔΗΜΑΡ στις 3 και 4 Ιανουαρίου

Η πρώτη ατύπως προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους.

Η εκλογική μάχη πού ξεκινά δεν θα είναι εύκολη και οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ «θα χρησιμοποιήσουν τερατώδη ψέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις προθέσεις, και την πολιτική του» καθώς και «δρακόντεια ψέματα για το τι περιμένει τους Έλληνες αν δεν ψηφίσουν για άλλη μια φορά το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το βράδυ της Δευτέρας, στο Cine Κεραμεικός, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε παράλληλα ότι τώρα είναι η ώρα «να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, τι ακριβώς έγινε. Ποιοι είναι αυτοί που με συνειδητά λάθη και παραλήψεις, έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Και τώρα ζητάνε και τα ρέστα από τον λαό μας, που τον ενέπλεξαν σε μια πρωτοφανή τραγωδία». «Αυτές τις αλήθειες θέλει να μάθει ο λαός μας και όχι τους ψεύτικούς εκβιασμούς, τη ψεύτικη κινδυνολογία και κατατρομοκράτηση. Αυτές τις αλήθειες θέλει να μάθει και θα τις μάθει» πρόσθεσε.

Ούτως ή άλλως, η προεκλογική μάχη, ειδικά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές διεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Φώτη Κουβέλη σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθούν στελέχη της ΔΗΜΑΡ στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μορφή που θα πάρει η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στα όργανα της ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει έναν επιπλέον πονοκέφαλο, το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην ίδρυση νέου κόμματος, προσθέτοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πράξει το αυτονόητο καθήκον του και μπορεί να διαλέξει όποια θέση θέλει στα ψηφοδέλτια του Κινήματος.