Στο τρένο προσδοκά η Πάτρα για να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα!

train

trainΣτη διασύνδεση της πόλης και του Λιμένα της Πάτρας με το τρένο, ρίχνει το βάρος η Πάτρα, προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με το Λιμένα της Ηγουμενίτσας.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο που δημοσίευθηκε σε ΜΜΕ των Πατρών  ο κ. Γεωργίος Τελώνης, προέδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδος.
Ο κ. Τελώνης σημειώνει χαρακτηριστικά πως
  η σύνδεση με τρένο:

«Έχει τεράστια σημασία γεωπολιτιστική αλλά και τουριστική και εμπορική σημασία. Επίσης η σύνδεση του με το λιμάνι θα δώσει μια ενίσχυσή στην κίνηση του τόσο τουριστική όσο και εμπορική.»

Ταυτόχρονα ​συμπληρώνει πως: «το σημαντικό στο όλο θέμα είναι η όλη συγκυρία της σύνδεσης του τρένου με την πόλη και κατ’ επέκταση με το λιμάνι έχει τα εξής μοναδικά πλεονεκτήματα :

  1. Όλα τα λιμάνια της Ιταλίας (Brindisi, Bari Ancona, Ravena Venezia, και Τεργέστη ) έχουν το τρένο να φτάνει μέχρι το πλοίο. 
  2. Όλα τα λιμάνια της Ιταλίας (Brindisi, Bari Ancona, Ravena Venezia, και Τεργέστη ) αυτά συνδέονται με την Ελλάδα με Πάτρα και Ηγουμενίτσα
  3. Μόνο η Πάτρα έχει πιθανότητα να συνδεθεί με το τρένο άμεσα 
  4. Η Ηγουμενίτσα δεν προβλέπεται στο άμεσο και προσεχές μέλλον και μόνον αν ξεκινήσει η σιδηροδρομική Εγνατία θα υπάρξει μελλοντικά σύνδεση.

Αυτό ακριβώς το θέμα είναι και που το λιμάνι της Πάτρας, θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και θα ανακτήσει την χαμένη του πελατεία και κίνηση τόσο επιβατική αλλά κυρίως εμπορική».

Οι δε προσδοκίες και τα οφέλη της Πάτρας από τη σύνδεση τρένου με το λιμάνι της πόλης συνοψίζονται στο ίδιο άρθρο ως εξής:

  1. Ή σύνδεση σύγχρονου τρένου με το λιμάνι σημαίνει αύξηση κίνησης εμπορευμάτων (αναμφίβολα )
  2. Η άφιξη του τρένου και η επομένως η αύξηση της κίνησης των εμπορευμάτων αποτελεί μοχλό πίεσης για την δημιουργία του εμπορευματικού τμήματος του λιμένα
  3. Η δημιουργία του εμπορευματικού τμήματος του λιμένα θα αποτελέσει :
  4. απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη σταθμού LNG (υγροποιημένο αέριο)
  5. απόδοση και του υπόλοιπου τμήματος του Παλιού λιμένα στην πόλη
  6. Η δημιουργία σταθμού LnG θα δώσει την δυνατότητα για εφοδιασμού βιομηχανικού δικτύου στην βιομηχανική ζώνη, αλλά και οικιακού δικτύου για την πόλη.

Δηλαδή καταληκτικά με την έλευση του τρένου, για την Πάτρα,  συμπληρώνεται ένα παζλ, με το οποίο ολοκληρώνονται :

  1.  το συγκοινωνιακό δίκτυο,
  2.  το ενεργειακό δίκτυο και
  3.  Παραδίδεται το θαλάσσιο μέτωπο στην πόλη.

πηγή: εφημερίδα Θεσπρωτική