Συγχώνευσαν την… αντίδραση οι εργαζόμενοι νοσοκομείου Φιλιατών και ΠΓΝΙ!

Σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, με αφορμή την σχεδιαζόμενη συνένωση των δύο νοσοκομείων υπήρξε ταύτιση απόψεων οι οποίες καταγράφηκαν σε ένα κοινό ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:

«Η επιχειρούμενη Κυβερνητική πολιτική στο εν λόγω θέμα χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αναποφασιστικότητα, χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, αφού ενώ αρχικά υπήρξε σχέδιο για τη συνένωση του Νοσοκομείου των Φιλιατών με το Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» και τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΠΓΝΙ, εντούτοις στις 22/7 ανακοινώθηκε η συγχώνευση Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων!

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί για να παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας περίθαλψης, τώρα γίνεται στόχος από ιδιωτικά θεραπευτήρια που διεκδικούν «το μερίδιό τους» στο χώρο της υγείας με την παραχώρηση μέρους των κλινών του.

Σημειώνουμε ότι την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση της νέας πτέρυγας κόστους 30.000.000 ευρώ (8.700 τμ).

Κρούουμε έντονα τον κώδωνα του κινδύνου! Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση αποτελεί απλά προάγγελο μυρίων κακών που θα επέλθουν! Συγχωνεύσεις κλινικών, μείωση κλινών των Νοσοκομείων, περιορισμό κονδυλιών, μετακινήσεις προσωπικού, περικοπές εφαρμογών, μειώσεις προσωπικού… δηλαδή με άλλα λόγια ευτελισμό και υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο στους Φιλιάτες, για το οποίο μόλις προ ολίγων ετών δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά για την κτιριακή του επέκταση κόστους 30.000.000 ευρώ, πιστεύουμε ότι η συνένωση αυτή, οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση της αυτοτέλειάς του.

Παράλληλα εκτός από την υποβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, στον ευρύτερο νομό, ο οποίος είναι ακριτικός και διαθέτει το δεύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας, αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης και όχι μόνο, με αριθμό επισκεπτών 3.000.000 περίπου ετησίως και εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού της Νοτίου Αλβανίας δε μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση της αυτοτέλειας του ανωτέρω μοναδικού νοσοκομείου του νομού Θεσπρωτίας.

Κατόπιν αυτώ είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση αυτή των δύο νοσοκομείων. Όπως δεδομένες θα είναι και οι κινητοποιήσεις μας στην περίπτωση που οι «σκέψεις’ του Υπουργείου γίνουν πραγματικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στην υγεία».