Συνεδρίασε στη Λάρισα η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ

  • Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη
  • Κήρυξε την Τετάρτη 18 Μάη ημέρα πανελλαδικής δράσης, ενάντια στην φοροεισπρακτική πολιτική του  ΕΛΓΑ

 

Συνεδρίασε στην Λάρισα, το Σάββατο 7 Μαΐου η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, κάνοντας εκτίμηση της δράσης της ως τώρα και προγραμμάτισε τη δραστηριότητα της  για  το επόμενο διάστημα.

Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της μαζικά και μαχητικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, Τετάρτη 11 Μάη, διεκδικώντας  να μην πληρωθεί το χαράτσι του ΕΛΓΑ και ενάντια στη ληστεία των αγροτών από την κυβέρνηση.

Κήρυξε την Τετάρτη 18 Μάη ημέρα πανελλαδικής δράσης, ενάντια στην φοροεισπρακτική πολιτική του  ΕΛΓΑ, με μορφές και πρωτοβουλίες που θα αποφασίσουν οι Γραμματείες, Ομοσπονδίες, Αγωνιστικές Επιτροπές και Αγροτικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα. Ως συνέχεια της επιτυχημένης πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ στις 27 Γενάρη, ενάντια στον νόμο του ΕΛΓΑ.

Εκτίμησε ως θετική την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας μας την Τρίτη 12 Απριλίου, παρά και ενάντια στις προσπάθειες υπονόμευσης της κινητοποίησης από δυνάμεις που πρόσκειται στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των πολιτικών αυτών των Κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Σήμερα η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές στο γάλα και το κρέας, το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν για την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους να πουλάνε τα κοπάδια τους και να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.  Αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων και η χώρα να γίνεται ακόμα πιο ελλειμματική στα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα. Χρειάζεται, οι επιτροπές της ΠΑΣΥ να συνεχίσουν την παρέμβαση τους επιδιώκοντας το δυνάμωμα των συλλόγων και τη δημιουργία νέων που θα οργανώσουν την πάλη των κτηνοτρόφων.

Επανέλαβε την αντίθεση της στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς και την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνεταιρισμοί οδηγούνται σε διάλυση και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους προς όφελος των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Αφού προωθούνται οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις που θα λειτουργούν ως μετοχικές Α.Ε, στηρίζονται οι ομάδες παραγωγών και όχι οι συνεταιρισμοί και βέβαια οι μικρομεσαίοι αγρότες αφήνονται έρμαια στα χέρια των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλίων για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του ιδρώτα τους.

Επιχειρεί να καθυποτάξει τις αγωνιστικές αντιστάσεις του αγροτικού κινήματος  και προωθεί την πολυδιάσπαση του, ώστε να δυσκολεύεται η συσπείρωση των αγροτών, ο συντονισμός της δράσης τους και να δημιουργηθεί μια κάστα «γραβατωμένων προνομιακών συνομιλητών» της κυβέρνησης, που θα προωθούν  τη συναίνεση και την υποταγή στην ΚΑΠ, τις πολιτικές της Ε.Ε και των Κυβερνήσεων. Τα σχέδια της Κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων τους, των ξεπουλημένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ που τις χρηματοδοτεί αδρά για να συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο του «δούρειου ίππου» στο αγροτικό κίνημα,  θα μείνουν στα χαρτιά.

 Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τις τοπικές επιτροπές ανά νομό, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες να δυναμώσουν και άλλο τους ήδη υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους, να δημιουργήσουν νέους με γνώμονα την υπεράσπιση και το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο και τα σχέδια της Κυβέρνησης για πολυδιάσπαση, για Ομοσπονδίες σε επίπεδο περιφέρειας και ξεπουλημένες τριτοβάθμιες Οργανώσεις  που ήδη ξέρουμε τον ρόλο τους. Δυνάμωμα των Συλλόγων και των Αγωνιστικών Ομοσπονδιών ανά νομό, ένταξη τους στην ΠΑΣΥ, δυνάμωμα της ΠΑΣΥ είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος να βάλουμε φραγμό στην αντιαγροτική πολιτική και να την ανατρέψουμε σε κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στο χαράτσι για τον ΕΛΓΑ και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης που διαλύει τον ΕΛΓΑ, καταργεί ουσιαστικά τις αποζημιώσεις και βάζει βαθιά το χέρι της στην τσέπη των αγροτών. Παίρνουμε πρωτοβουλίες συσκέψεων, περιοδειών, ενημέρωσης με στόχο το μάζεμα υπογραφών από αγρότες και κτηνοτρόφους, ανακοινώσεις από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες που θα απαιτούν:

·         Να παγώσουν οι διαδικασίες για το χαράτσι του ΕΛΓΑ και ο εκβιασμός για  υπογραφή των απαράδεκτων δηλώσεων που ζητείται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

·         Να μην ισχύσει ο νόμος-έκτρωμα που χαρατσώνει τους αγρότες αποκλείοντας τους από την αποζημίωση ή δίνοντας κάποια ψίχουλα.

·         Για φέτος να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.

·         ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Ακόμη αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση της ΠΑΣΥ με δημιουργία και ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Επιτροπών, το πιο πλατύ άνοιγμα στην ενημέρωση και οργάνωση της πάλης των αγροτών το επόμενο διάστημα, παρά την δυσκολία της εποχής με την ένταση της δουλειάς στις αγροτικές ασχολίες και προϊόντα. Επιδιώκουμε να συζητηθεί το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΥ και η διακήρυξη της στους αγροτικούς συλλόγους, ώστε ακόμη πιο πολλοί σύλλογοι να πάρουν αποφάσεις ένταξης στην ΠΑΣΥ, δυναμώνοντας τη δράση της και κάνοντας αποτελεσματικότερη την παρέμβαση της. Καταθέτουμε την πρόταση της ΠΑΣΥ ανοιχτά στους αγρότες ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης και συνολικής ανατροπής της βάρβαρης, άγριας,  αντιγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ της Ε.Ε, και των ελληνικών Κυβερνήσεων.

Καλούμε τις γραμματείες της ΠΑΣΥ να εντείνουν την προσπάθεια τους για την επιτυχία της λαχειοφόρου που έχει αποφασίσει η ΠΑΣΥ ως τις αρχές Ιούλη, με 6 τριήμερα ταξίδια για δυο άτομα σε Βρυξέλες και Στρασβούργο, καθώς η επιτυχία της λαχειοφόρου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της δράσης και της αποτελεσματικότητας της ΠΑΣΥ.

 

Μάης 2011

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ