Σύσκεψη για τον καθαρισμό των αρδευτικών δικτύων Άρτας

perifereia21

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, ενόψει του προγραμματισμού και σχεδιασμού των άμεσων έργων που αφορούν τον καθαρισμό των αρδευτικών δικτύων και των αποστραγγιστικών τάφρων της περιοχής της Άρτας, πραγματοποιήθηκε  σήμερα  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.κ. Μ. Πλιάκος, ως υπεύθυνος της Περιφέρειας Ηπείρου για ζητήματα αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων, ο Γεν. Δ/ντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Α. Μπρίκος, ο Προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας της Περ. Ηπείρου κ. Σ. Συρμακέσης, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Γαλίκας, ο Αντιδ/χος Αρταίων κ. Φ. Φώτης, οι Αντιδ/χοι του Δήμου Ν. Σκουφά κ. κ. Α. Παπαθανασίου και Θ. Δρίβας, ο Αντιδ/χος Κ. Τζουμέρκων κ. Γ. Δημητρίου, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Αράχθου και Λούρου, του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορωνησίας – Καλογερικού και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

      Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε όλοι οι φορείς έχουν χρέος να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μέλλον ως κράτος. Η αρχή, όπως πρόσθεσε, θα γίνει με την προσπάθεια για άμεση λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου, και με δεδομένη την αδυναμία των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς απαξιώθηκαν από το Κεντρικό Κράτος. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει   στη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και των υπόλοιπων φορέων   και επεσήμανε τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν πάνω στο θέμα προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.  Τέλος  έθεσε υπόψη των παρευρισκομένων την ανάγκη καθορισμού των επειγουσών προτεραιοτήτων και την αντίστοιχη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων που απαιτούνται.   

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Β. Ψαθάς τόνισε την ανάγκη συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και με πρωτοβουλία του αυτή θα συνεχιστεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και κόστους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

1). Τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης.

2). Τη λειτουργική κατάσταση των αντλιοστασίων της πεδινής ζώνης, προβλήματα που υπάρχουν και τρόποι αντιμετώπισής τους.

3). το πρόβλημα που έχει προκύψει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με την κατασκευή των απαραιτήτων αρδευτικών έργων (ιδιαίτερα της κύριας διώρυγας που συνδέεται με το υπάρχον δίκτυο άρδευσης, ενόψει δε και της επερχόμενης αρδευτικής περιόδου). Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αναγκαιότητα για την επανέναρξη των εργασιών στα  έργα, που είτε παραμένουν στάσιμα, όπως η β΄ φάση του Αρδευτικού της πεδιάδας της Άρτας,   είτε έχουν εγκαταλειφθεί, όπως το  αρδευτικό Πέτα- Κομποτίου.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως την Μ. Τρίτη πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση προκειμένου να κωδικοποιηθούν και δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων.