ΤΑΙΠΕΔ: Το σχέδιο ”αξιοποίησης” για το λιμένα Ηγουμενίτσας

limaniigm

limaniigmΕγκρίθηκε από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan / ADP).

Στις 23 σελίδες του σχεδίου γίνεται αναφορά στα 10 Περιφερειακά Λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΔΕΣΦΑ κ.ά. 

Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιριών οι οποίες έχουν την διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042.

Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον κατάλληλου τρόπου αξιοποίησης των ως άνω λιμένων.

Όπως ανέφερε η κ. Τσιτσογιαννοπούλου, ειδικό βάρος δίδεται στα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία θα “προικιστούν” με ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε ένα ξεχωριστά (ποιες υπηρεσίες και σε ποια λιμάνια έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον) και στη συνέχεια το Ταμείο θα εγκρίνει το πλάνο ιδιωτικοποίησης. Είναι, όπως ειπώθηκε, πιθανόν να κριθεί ότι ο προβλήτας κάποιου ή κάποιων λιμανιών (ξεχωριστά ή σε cluster) μπορεί να αξιοποιηθεί για την κρουαζιέρα. Μετά τη μελέτη θα προχωρήσει η πώληση ή η μίσθωση για τα αξιοποιήσιμα λιμάνια ή τα τμήματά τους (με δέσμευση να είναι έτοιμες οι διαγωνιστικές διαδικασίες έως το δ’ τρίμηνο εφέτος) και τα υπόλοιπα μη αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία θα παραχωρηθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), το αρμόδιο σκέλος του υπερταμείου.

Διαβάστε ολόκληρο το επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ ΕΔΩ.

πηγή: iefimerida.gr