Τα αυξανόμενα κρούσματα και η έλλειψη ενημέρωσης…

perifereia

Πολλά τα εισαγόμενα κρούσματα των τελευταίων ημερών και όσο αυτά αυξάνονται τόσο η ενημέρωση γίνεται λιγότερη. Σαφώς και με ενημέρωση δεν εννοούμε όσα καταγράφονται στα ειδησεογραφικά δελτία, αλλά την επίσημη ενημέρωση από πλευρά της πολιτείας και των θεσμικών οργάνων.

Είναι καιρός τώρα που από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου δεν έχουμε ακούσει λέξη σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την στιγμή που έχουμε αλλεπάλληλες αναφορές για εισαγώμενα κρούσματα μέσω των τελωνειακών περασμάτων στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοαλβανικά σύνορα. Και όσο οι αρμόδιες υπηρεσίες τηρούν σιγή ιχθύος, τόσο οι φήμες μέρα με την μέρα θα οργιάζουν δηλητηριάζοντας το ήδη αρνητικό κλίμα.

Μια τέτοια στάση χωρίς επίσημη ενημέρωση ούτε βοηθά, ούτε και εξυπηρετεί κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν δύο ενδεχόμενα, ή η σιωπή θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαλαρότητα με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος μετάδοσης του ιού, ή ο φόβος θα οδηγήσει την ήδη τελματωμένη αγορά σε πλήρες αδιέξοδο.

Δεν νομίζουμε ότι κάποιος από τους αρμοδίους θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη και μας είναι λίγο αδιανόητη αυτή η στάση των αρμοδίων αρχών. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην ενημέρωση και χάρη σε αυτή την ενημέρωση αντιμετωπίστηκε με υποδειγματικό τρόπο το πρώτο κύμα της πανδημίας.Τότε όμως όλοι βρίσκονταν στις επάλξεις και η έγκυρη πληροφόρηση ήταν καθημερινή.

Και αυτή η καθημερινή ενημέρωση θα ήταν φρόνιμο να επιστρέψει, ώστε ο καθένας μας να γνωρίζει που βαδίζουμε εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Εκκρεμότητες υπάρχουν πολλές όπως η μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των 2291 δειγμάτων που ελήφθησαν μέχρι την Κυριακή από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και όπου κανένα αποτέλεσμα δεν έχει δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας.

Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει η επανέναρξη της επίσημης ενημέρωσης, εκτός και αν υπάρχει λόγος πιο σοβαρός από την προστασία των πολιτών και η σιωπή κρίνεται ως η πιο ενδεδειγμένη λύση….

Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου