Τη μη υπαγωγή των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Την έντονη αντίδραση του εκφράζει το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητώντας με επιστολή του Προέδρου του κ. Αλ. Πάσχου προς την Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, τη μη υπαγωγή του τομέα των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων από τις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπως πλέον προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο και το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει από την αρχή τον τομέα ενοικιαζόμενων επί τόπου, βλέποντας από κοντά τις ανάγκες του κλάδου και θεωρεί εγκληματική την υπαγωγή του τομέα σε ένα φορέα που δεν έχει φυσική παρουσία στην περιοχή. Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Εκχώρηση αρμοδιότητας κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας εκφράζει την απόλυτη αντίθεση του στις διατάξεις του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου «Απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» που μεταφέρουν την αρμοδιότητα κατάταξη των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αντίθεση του Επιμελητηρίου μας στηρίζεται στα ακόλουθα:

  • Τα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα από την θέσπιση του θεσμού των Επιμελητηρίων εγγράφονται σε αυτά, και ως εκ τούτου έχουν πολύ καλύτερη γνώση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες παρουσιάζουν έντονες διαφορές από τόπο σε τόπο.
  • Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δεν έχει φυσική παρουσία στην επικράτεια και αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω έξοδα για διεκπεραίωση των υποθέσεων των επιχειρήσεων αυτών, λόγω των μετακινήσεων που θα προκύψουν.
  • Τα Εμπορικά Επιμελητήρια έχουν αναπτύξει πλήρως την λειτουργία της υπηρεσίας ΓΕΜΗ και Μιας Στάσης με επενδύσεις τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καθιστώντας προφανές ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να εξυπηρετούνται από την υπηρεσία ΓΕΜΗ του τόπου εγκατάστασης τους όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
  • Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, όπως και αυτά της υπόλοιπης χώρας, έχει δημιουργήσει Τμήμα Τουρισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών επιχειρήσεων, μέλη του, και αντιλαμβανόμενο τα προβλήματα τους προσπαθεί πάντα για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
  • Τα τοπικά Εμπορικά Επιμελητήρια αναλαμβάνουν και υλοποιούν δράσεις για την ανάπτυξη τους. Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έχει προβεί σε πλήθος ενεργειών προσέλκυσης και προβολής τους, τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Έχει δημιουργήσει δυναμική ιστοσελίδα προβολής των τουριστικών επιχειρήσεων σε πέντε γλώσσες πέρα από την ελληνική. Έχει προβεί σε έκδοση νέων, και αναπαραγωγή υφιστάμενων, τουριστικών εντύπων του νομού, τα οποία στοχεύουν στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής προβάλλοντας όλα τα καταλύματα του νομού, και τα οποία διανέμονται σε όλες τις εκθέσεις που λαμβάνει μέρος αλλά και από άλλους φορείς του νομού που συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες. Διοργανώνουμε με απόλυτη επιτυχία επιχειρηματικές αποστολές B2B σε βαλκανικές και τρίτες χώρες και έχει λάβει μέρος σε κλαδικές εκθέσεις που στόχο έχουν  την προβολή της περιοχής και την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα αυτόν. Οι παραπάνω ενέργειες έχουν υλοποιηθεί είτε μέσα από διακρατικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει, είτε με ιδίους πόρους, ο σχεδιασμός των οποίων επικεντρώνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης διοργανώνουμε και επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν τον κλάδο. Στηρίζουμε οικονομικά και με δράσεις τους τοπικούς συλλόγους των καταλυμάτων με τους οποίους έχουμε αγαστή συνεργασία.

Για όλα τα παραπάνω προτείνουμε να αναθεωρήσετε τις προαναφερθείσες διατάξεις και να εκχωρήσετε την αρμοδιότητα κατάταξης των ενοικιαζόμενων δωματίων – διαμερισμάτων στα Εμπορικά Επιμελητήρια τα οποία αποτελούν τον φυσικό φορέα των επιχειρήσεων.