Τι έλεγαν τότε… Τι κάνουν σήμερα… Τι άλλαξε;

DODONH MAT 29 7Τυπική διαδικασία θεωρείται από πολλούς η Γενική Συνέλευση του Σαββάτου, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων με μοναδικό θέμα την πώληση των μετοχών που κατέχει στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Από την SI έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση για την εξαγορά των μετοχών και μάλιστα σε μία τιμή κατά 20% χαμηλότερη από κείνη που οι ίδιοι κατέβαλαν για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου.

Η απόφαση της Ένωσης για πώληση των μετοχών ήταν δεδομένη εδώ και μερικούς μήνες. Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στο μεσοδιάστημα μάλλον δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική..

Αυτό που δεν αντέχει σε καμία εντελώς κριτική είναι η απόφασή της να προχωρήσει σε συζητήσεις με την SI, και μάλιστα σε μία τιμή ιδιαιτέρως χαμηλή. Στελέχη των Ενώσεων άλλωστε ήταν αυτά που έκαναν λόγο για ξεπούλημα της εταιρίας τον Οκτώβριο του 2012…

Αν εκείνο ήταν ξεπούλημα, αυτό που επίκειται πως ακριβώς θα ονομάζεται;

Επίσης δύσκολα να μπορέσει να δοθεί πειστική απάντηση για την επιλογή της SI… Κι αυτό γιατί είναι ακόμη νωπές οι καταγγελίες που δημόσια είχαν διατυπωθεί από τις Ενώσεις…

Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από γραπτή παρέμβαση τον Οκτώβριο του 2013, του τότε και σημερινού Προέδρου Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη:

«Δεν ξέρει κανείς από μας ποιοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία. Το επιχείρημα των πέντε φίλων από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αγγλία, και την Ελλάδα που ξαφνικά εκεί όπου καθόταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, νομίζω ότι είναι μάλλον για αδαείς. Αστείο σε κάθε περίπτωση.

– Ακόμη και αν θέλουμε να δεχτούμε ότι οι πέντε αυτοί καλοί φίλοι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην περιοχή μέσα από την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ, τα οικονομικά τους δεδομένα που είναι γνωστά δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για μια εταιρεία οικονομικά εύρωστη.

– Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόλις 250.000 αγγλικές λίρες ήτοι 310.000 ευρώ. Ποσό που όπως καταλαβαίνει κανείς δεν παραπέμπει σε οικονομικά εύρωστη επιχείρηση.

– Αυτό λοιπόν το στοιχείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιλεγείσα επιχείρηση δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της γαλακτοκομίας μας δημιουργεί έντονη ανησυχία. Ο κλάδος της γαλακτοκομίας έχει τεράστιο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε κάποιους που δεν τον γνωρίζουν να ανταποκριθούν σε αυτόν. Νομίζω ότι η επιφύλαξή μας αυτή είναι εύκολα κατανοητή.

– Φοβόμαστε λοιπόν ότι η εν λόγω επιχείρηση αγοράζοντας πολύ φθηνά την ΔΩΔΩΝΗ, θα την πωλήσει σε τρίτους πολύ σύντομα. Σε ποιους τρίτους; Άγνωστο. Μπορεί και σε ανταγωνιστές της, με κίνδυνο να μην υπάρχει η ΔΩΔΩΝΗ ως επιχειρηματική οντότητα στην Ήπειρο».

Αλήθεια τι άλλαξε από τότε και άλλαξαν την άποψή τους οι Ενώσεις; Μήπως επενδύθηκαν κεφάλαια από την SI, μήπως διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις, ή μήπως βρέθηκαν οι τρίτοι προς πώληση;