ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Μετά από τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΗΓ ΑΕ από ιδιώτες, η Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΙΝ.ΑΛ., ενημέρωσε σχετικά τον τομέα Ναυτιλίας του Κινήματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αποφασίστηκε η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμένων δράσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα συμπαρασύρει και δεν θα οδηγήσει στην παραχώρηση στον ιδιώτη επενδυτή, εγκαταστάσεων που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με την αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και χώρους αναψυχής, οι οποίοι πρέπει να είναι προσβάσιμοι στην τοπική κοινωνία.

Επισημαίνουμε, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην λησμονούν οι παλαιότεροι, ότι ο διεθνής Λιμένας Ηγουμενίτσας, είναι ένα μεγάλο δημόσιο έργο, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε, από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το οποίο δεν αξιοποιήθηκε με τον τρόπο που έπρεπε, από τις Κυβερνήσεις των άλλων κομμάτων που άσκησαν την εξουσία έκτοτε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση, με όρους μη συμφέροντες για το δημόσιο, όπως δείχνουν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία.

Η αρχική κίνηση αυτής της πρωτοβουλίας για την ενημέρωση της Θεσπρωτικής κοινωνίας, είναι η κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από τον βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Προκήρυξη Παραχώρησης Λιμένα Ηγουμενίτσας

«Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, δημοσιεύθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) ΑΕ. Στην πρόσκληση – μεταξύ άλλων – καθορίζονται οι χώροι που ανήκουν στον ΟΛΗΓ και οι οποίοι θα παραχωρηθούν για χρήση στον ιδιώτη που θα επικρατήσει στο διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα παραχωρείται το νέο διεθνές αλλά και το παλαιό (εσωτερικών γραμμών) λιμάνι Ηγουμενίτσας, καθώς και χώροι του παραλιακού μετώπου της πόλης, που δεν συνδέονται με τη λειτουργία του λιμανιού, Επίσης, παραχωρείται ο χώρος που προορίζεται για την κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, καθώς και ο χώρος των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Οι ανωτέρω περιοχές περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, η οποία – όπως αναφέρεται ρητά στην πρόσκληση – μπορεί τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, χωρίς μάλιστα να είναι δεσμευτική για την τροποποίηση η γνώμη των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Με δεδομένο ότι:

1.Ο ΟΛΗΓ, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του οποίου θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη, έχει ως αρμοδιότητα κυρίως, τη λειτουργία του επιβατικού και εμπορικού λιμανιού της Ηγουμενίτσας,

2.Οι όροι τεχνικής ικανότητας και επάρκειας των εταιρειών που καλούνται να υποβάλλουν πρόταση, απαιτούν εξειδίκευση στη διαχείριση – λειτουργία τερματικών σταθμών λιμένων, στη λειτουργία εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στη ναυτιλία και όχι σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό ή την αλιεία,

3.Η τουριστική και αλιευτική ανάπτυξη, αποτελούν σαφώς υποθέσεις κρατικού ενδιαφέροντος και η άσκηση των σχετικών πολιτικών ανήκει στο δημόσιο,

4.Η επιλογή των χώρων, βασίστηκε στην απόφαση 1/ 2017 του ΟΛΗΓ, η οποία όμως είχε ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την τότε νομοθεσία που προέβλεπε την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων στους ιδιώτες και όχι την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών,

5.Την ανάγκη να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των επισκεπτών της Ηγουμενίτσας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης

Ερωτάται ο Υπουργός

Εάν σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες διαπραγμάτευσης με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να τροποποιηθεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να περιοριστούν οι χώροι που θα παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση από τον ιδιώτη, σε αυτούς που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία του λιμανιού και να αποδοθούν οι άλλοι χώροι στη τοπική κοινωνία και οικονομία;».

Το ΚΙΝΑΛ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, θα παρακολουθεί στενά την πορεία της υπόθεσης και με τα θεσμικά του όργανα και τις δυνατότητες που διαθέτει τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και εκτός αυτού, θα είναι πάντα δίπλα στην τοπική κοινωνία και τους φορείς, στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.

Παράλληλα όμως, απαιτούμε άμεσα από όλους τους παράγοντες της εξουσίας (κυβερνητικός βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος ΔΣ ΟΛΗΓ) που αποτελούν στελέχη της ΝΔ, να ενημερώσουν υπεύθυνα τον Θεσπρωτικό λαό για τις εξελίξεις, για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και  να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση, απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις που προιωνίζονται από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Η ευθύνη των αποφάσεων και των δράσεων είναι αποκλειστικά δική τους, όπως και το βάρος για την πορεία μιας υπόθεσης που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της περιοχής, για τις επόμενες δεκαετίες. Μπορούν να το σηκώσουν; Το άμεσο μέλλον θα το δείξει.

                                             Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                        ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ