Χερσαία ζώνη: Η… επανάσταση αναβάλλεται επί 20ήμερο!

drepanos2

Με την παράκληση του Δημάρχου προς τους εκπροσώπους φορέων να αποστείλουν εντός δεκαημέρου, αποφάσεις συμπαράστασης στις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας επί της χερσαίας ζώνης και την επιφύλαξη ότι αν εντός 20ημέρου δεν υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις, τότε η δημοτική αρχή θα καλέσει τους φορείς και τους πολίτες σε κινητοποιήσεις, έληξε η τετράωρη τηλε-σύσκεψη φορέων που είχε καλέσει ο Δήμος το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην τηλεδιάσκεψη παρόντες ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ ΑΕ Αθ. Πορφύρης, οι δύο βουλευτές του Νομού Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Μπραϊμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άλκης Λάμπρου, εκπρόσωποι φορέων, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Μάκης Χήτος Κιάμος, καθώς και ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς στα όρια του οποίου περιλαμβάνεται η Σαγιάδα, τμήμα της οποίας οδεύει προς πώληση και οι πρώην Δήμαρχοι Θωμάς Πάντος και Ανδρέας Νταής. Δια της απουσίας του έλαμψε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης.

Στη σύσκεψη έγινε εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ των ταγών του τόπου. Μια μερίδα συμμετεχόντων θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, τίποτα δεν κινδυνεύει και… προς τι η αναστάτωση;

Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που παρέμεινε στη σύσκεψη, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκη και μετέφερε την δέσμευσή του υπουργού ότι η χερσαία ζώνη πέραν των λιμενικών εγκαταστάσεων θα παραχωρηθεί στο Δήμο κι έτσι δεν υφίσταται θέμα συζήτησης! Κι αφού δεν υφίσταται θέμα, ο Περιφερειάρχης αποχώρησε από τη συνεδρίαση, με το πρόσχημα της αποκατάστασης βλάβης σε κολώνα της Λεωφόρου Νιάρχου στα Ιωάννινα, βλάβης που είχε αποκατασταθεί (από τη ΔΕΔΔΗΕ που είναι η αρμόδια και όχι από τον… περιφερειάρχη) μισή ώρα πριν αρχίσει η σύσκεψη!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Αθανάσιος Πορφύρης, διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα τμήματα που διεκδικεί ο Δήμος δεν πρόκειται να καταλήξει σε ιδιώτη.

Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο γαλάζιος βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας (ο οποίος την προηγούμενη μέρα φωτογραφίζονταν με τη διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ στο Δρέπανο, την πιο αμφισβητούμενη πλέον περιοχή της χερσαίας ζώνης) ενώ ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι το μοντέλο της υποπαραχώρησης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργούσε κανέναν κίνδυνο για την χερσαία ζώνη.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ανέφερε ότι η χερσαία ζώνη αποτελεί το οξυγόνο της πόλης και η πολιτεία οφείλει να αποφασίσει και να αποδώσει τα τμήματα της χερσαίας ζώνης στην πόλη, σημειώνοντας πως θέλει να πιστέψει τις υποσχέσεις αλλά διατηρεί επιφυλάξεις. Όχι όμως αρκετές για να κάνει την… επανάσταση σήμερα κι έτσι τη μετέθεσε για μια άλλη μέρα!

«Παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί πολλές φορές το θέμα δεν έχει διευθετηθεί. Το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς και των Συβότων θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες… Η είσοδος της πόλης μας δεν μπορεί να καταλήξει στον ιδιώτη…» ανέφερε ο Δήμαρχος. Μάλιστα χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικά τα πράγματα για την Πλαταριά και τα Σύβοτα καθώς τμήματα που σήμερα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες μπορούν επίσης να καταλήξουν στον ιδιώτη.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς μετέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ζητείται να αποδοθεί το αλιευτικό καταφύγιο της Σαγιάδας στο Δήμο και το τουριστικό καταφύγιο να μείνει ως κοινόχρηστος χώρος.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είδαν με σκεπτικισμό την πρόταση του Δημάρχου, τόσο επί της διεκδίκησης, όσο και επί του μέχρι τώρα χειρισμού του θέματος.

Με τους φορείς και τις παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ να επιμένουν ότι το κακό είναι η ιδιωτικοποίηση, τους φορείς που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν ότι το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων που ειχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χερσαία ζώνη και όλους μαζί να αναγνωρίζουν ότι διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν και οι υποσχέσεις παρέμειναν λόγια, να προσπαθούν να… εντοπίσουν αν έφταιξε περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ…

Και κάπως έτσι, αναμένονται οι… γραπτές δεσμεύσεις από τα συναρμόδια υπουργεία (οικονομικών και ναυτιλίας) εντός 20ημέρου… ειδάλλως θα γένει επανάσταση!

Β.Δ.Γκ.