Χρειάστηκε η παράταση για να ξαναΠΑΣ Ευρώπη!

Οντ - ΠΑΣ Γιάννινα 3-1Οντ – ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατάφερε να προστατέψει το σκορ του πρώτου αγώνα, η Οντ έστειλε το ματς στην παράταση, όμως εκεί «μίλησε» ο Κούτρης, ο οποίος σημείωσε το γκολ (3-1) για την ιστορική πρόκριση! Η Άλκμααρ ο επόμενος αντίπαλος στο Europa League.

Τέλος ημιχρόνου στη Νορβηγία και με το ματς να μην έχει σκορ όλοι έκαναν σχέδια για Αλκμάαρ. Σε ποιο γήπεδο δηλαδή θα γίνει το ματς (Περιστέρι ή Αγρίνιο), πότε θα βγουν τα εισιτήρια και όλες οι σχετικές ερωτήσεις. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως με 45 λεπτά μπάλας ο ΠΑΣ θα κατάφερνε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να δεχτεί τρία γκολ και να  κινδυνεύσει με αποκλεισμό. Κι όμως. Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη όχι μόνο δέχθηκε τρία τέρματα αλλά η εικόνα της στο δεύτερο ημίχρονο ήταν για να δεχθεί περισσότερο. Θα το θυμάται κανείς αυτός; Οχι. Η ιστορία έγραψε πως ο ΠΑΣ πήρε την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση μέσα στη Νορβηγία και θα δώσει την μάχη του κόντρα στους Ολλανδούς.

Και με μεγάλα γράμματα στο βιβλίο ιστορίας του ΠΑΣ, μπήκε ο Λεονάρντο Κούτρης! Ο άνθρωπος που πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και έχασε ευκαιρία στην πρώτη του επαφή για τη μπάλα. Εκανε τελικά την ζημιά για τους Νορβηγούς στο 8′ λεπτό της παράτασης. Με πλασέ που με το… ζόρι πέρασε την γραμμή έστειλε τον ΠΑΣ στην επόμενη φάση και τους 200 ηρωικούς φιλάθλους του στον έβδομο ουρανό.

Ομως η πρόκριση ήρθε με καρδιοχτύπι. Για την ακρίβεια κόντρα στην ροή του αγώνα (έτσι όπως εξελίχθηκε αυτός). Μπορεί μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου να μη περίμενε κανείς πως η ομάδα του Γιάννη Πετράκη θα κινδύνευε όμως μετά το τέλος του 90λεπτου λίγοι έδιναν ελπίδες στον ΠΑΣ. Μάλλον όλοι ήλπιζαν πως το ματς θα πάει στα πέναλτι για να κλέψει την πρόκριση εκεί.

ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΓΚΟΛ
Η εικόνα του πρώτου 45λεπτου ήταν ενός ΠΑΣ που ξέραμε. Πολύ σφικτός στο ανασταλτικό του κομμάτι (δεν απειλήθηκε παρά μόνο με στατική φάση στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου) αλλά και απειλητικός όποτε του δινόταν η ευκαιρία στην επίθεση. Από το 3′ θα μπορούσε να είχε καθαρίσει την πρόκριση αλλά η κεφαλιά του Μπέριος κόπηκε πάνω στην γραμμή όπως και στο 42′ στο φάουλ του Γιάκου. Εχοντας ως δεδομένα το 3-0 του πρώτου αγώνα αλλά και το πρώτο 45λεπτο όλοι οι φίλαθλοι του ΠΑΣ σκέφτονταν την Αλκμααρ.

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΓΙΑ 45 ΛΕΠΤΑ
Ομως στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ δεν μπήκε ποτέ στο γήπεδο. Στο 55′ ο Καρανίκας έκανε πέναλτι και η Οντ άνοιξε το σκορ και στο 57′ ήρθε η ψυχρολουσία με το γκολ του Μπέντλεϊ ο οποίος με κεφαλιά έκανε το 2-0! Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο ο ΠΑΣ άρχισε να παίζει με το χρόνο δίχως όμως να έχει την μπάλα στα πόδια του. Η Οντ κατασκήνωσε στην περιοχή του Πασχαλάκη και δημιουργούσε συνεχώς φάσεις. Η μοναδική φάση του ΠΑΣ ήταν αυτή με τον Κούτρη αλλά η Οντ έδειχνε πως όχι μόνο μπορεί να βάλει το τρίτο γκολ αλλά θα μπορούσε να κάνει την απόλυτη ανατροπή στο τέλος του 90λεπτου.

Εν τέλει το τρίτο γκολ των Νορβηγών ήρθε στο 89′ (με τον Ρουντ) με την άμυνα του ΠΑΣ να καταρρέει από την κούραση (σωματική κυρίως αλλά και πνευματική) και το ματς να πηγαίνει στην παράταση.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΗ
Με μισή ώρα μπάλα στην παράταση και την τραγική εικόνα του ΠΑΣ ουδείς περίμενε ότι η ομάδα του Γιάννη Πετράκη θα έβγαζε αντίδραση. Κι όμως! Στο 98′ ο Ακόστα έβγαλε την σέντρα, ο Μαμπούλα έκανε την προσποίηση μέσα στην περιοχή αφήνοντας την μπάλα στον Κούτρη ο οποίος με πλασέ έκανε το 3-1 και ουσιαστικά χάρισε την πρόκριση στον ΠΑΣ.

Σε αυτό βοήθησε και η τρομερή απόκρουση του Πασχαλάκη στο 107 και τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους. Η Οντ έμεινε από δυνάμεις δεν απείλησε ουσιαστικά στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και ο ΠΑΣ πήρε έστω κι έτσι την πρώτη του ευρωπαϊκή πρόκριση. Με τις καρδιές στις θέσεις του οι φίλαθλοι του ΠΑΣ μπορούν να ονειρεύονται…

ΟΝΤ ΓΚΡΕΝΛΑΝΤ (Φαγκέρμο): Ρόσμπαχ, Ρουντ, Χάγκεν, Μπέργκε, Γκόγκααρντ, Σάμουελσεν (63′ Μπεργκ), Νόρντκβελε (Μεσούντι), Γένσεν (101′ Νίλσεν), Ακαμπουέζε, Γιόχανσεν, Ζεκνίνι.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Πετράκης): Πασχαλάκης, Μπέριος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Καρανίκας, Ναδάλες, Κοζορώνης (94′ Δώνης), Λίλα, Ακόστα, Γιάκος (79′ Μαμπουλού), Φερφελής (66′ Κούτρης).

πηγή: gazzetta.gr