Οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο ΚΕΠ Υγείας στην Ηγουμενίτσα

Το πρώτο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας», του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ηγουμενίτσα,  με τίτλο «Ο Ρόλος των Κέντρων Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας στους Δήμους», στην Ηγουμενίτσα

 Γ. Πατούλης: «Με 90 Δήμους συνοδοιπόρους, ήδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό συμμετοχή στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της Πρόληψης και του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας.»

Με θέμα «ΚΕΠ Υγείας» ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού  Δικτύου Υγιών Πόλεων στην Ηγουμενίτσα.

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των Εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πανελλαδικά, ξεκίνησε  τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας» του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο Δήμο Ηγουμενίτσας το οποίο συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Δομή των ΚΕΠ Υγείας, το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της ΠΕΔ Ηπείρου.

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο φιλοξενών Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλος, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συνέδρους και δήλωσε: «Η υλοποίηση αυτού του Συνεδρίου αποτελεί για εμάς, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, τιμητική διάκριση των προσπαθειών που αναπτύξαμε, μέσω της δομής του ΚΕΠ Υγείας, στον τομέα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Σε μια κοινωνία, που συνεχώς μεταβάλλεται δημιουργώντας νέες και καθημερινά αυξανόμενες ανάγκες υγείας, η ίδρυση μιας τέτοιας δομής αποτελεί μονόδρομο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλει και πρέπει να λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, στηρίζοντας με ουσιαστικό τρόπο τους δημότες της.

Σήμερα κλείνοντας 1 χρόνο από την ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας, είμαι στην ευχάριστη θέση με περηφάνια να δηλώσω, ότι έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας, ως ένας «φιλικός στη χρήση» μηχανισμός πρόληψης και προαγωγής υγείας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλο, για τη φιλοξενία καθώς και όλους τους συνέδρους για την ανταπόκριση και την παρουσία τους. Ο κ. Πατούλης συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά διοργανώνουμε, στον φιλόξενο Δήμο Ηγουμενίτσας,  το πρώτο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, καθώς και σημαντικών επιστημόνων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, όπου θα παρουσιαστούν τις δράσεις των ΚΕΠ υγείας και του ΕΔΔΠΠΥ, αλλά και επιμέρους καλές πρακτικές Δήμων που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των ΚΕΠ Υγείας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, που θα οδηγήσει  στην περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοποριακής δομής των ΚΕΠ υγείας. Μέχρι σήμερα 90  Δήμοι Μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ πίστεψαν σε ένα αρχικό Όραμα που μετουσιώθηκε σε πράξεις με κύριο σκοπό την πρόληψη για την υγεία και πρόσφεραν ήδη στους δημότες προγράμματα πρόληψης ωφελώντας περισσότερους από 50,000 συνανθρώπους μας. Ευχή μας είναι όλοι οι δήμοι της χώρας να υιοθετήσουν τον θεσμό αυτό συμβάλλοντας στην προαγωγή της υγείας μέσα από την πρόληψη».

Στο Πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Βιωματική Εκπαίδευση Υπαλλήλων των Δήμων στο Λογισμικό και στα Προγράμματα Πρόληψης των ΚΕΠ Υγείας. Ο  κ. Θανος Μεθενήτης, Διευθυντής της εταιρείας TMS, (εταιρείας σχεδιασμού του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας) καθώς και η κα. Δανάη Ανδαράκη, εκπρόσωπος της εταιρείας TMS, παρουσίασαν και εκπαίδευσαν τους υπαλλήλους των δήμων στο νέο, και αναβαθμισμένο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας. Σκοπός του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας είναι η καταχώρηση και δημιουργία ξεχωριστού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ανά δημότη από τον οποίο μπορεί να ενημερώνεται, βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τα 8 νοσήματα που χρήζουν δια βίου έλεγχο και να λαμβάνει, αυτόματα από το σύστημα, υπενθύμιση σε προκαθορισμένους χρόνους για την επανεξέταση του. Μέσα από το νέο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης αιτημάτων των δημοτών με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου. Οι υπάλληλοι των Δήμων, μέσα από το Βιωματικό Σεμινάριο, ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις κ.κ. Μαρία Αραμπατζή και  Μαριάνθη Χαντζηκωνσταντίνου, PhD. MSc,  υπεύθυνες της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, για τα προγράμματα των ΚΕΠ Υγείας, που προσφέρουν στους δημότες ενημέρωση αλλά και δωρεάν εξέταση για τα οκτώ νοσήματα και χρήζουν δια βίου έλεγχο βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος τραχήλου μήτρας, καρκίνος μαστού, καρδιαγγειακός κίνδυνος, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, καρκίνος του προστάτη, μελάνωμα και κατάθλιψη.) Τη Βιωματική Εκπαίδευση συντόνισε ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με το Εισαγωγικό Τραπέζι,  μία ενότητα σχετικά με την διαχρονική υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ΚΕΠ Υγείας. Το Τραπέζι συντόνισαν ο κ. Ιωάννης Φωσηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και Ταμίας του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, και ο κ. Δονάτος Μαρτίνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Στο Εισαγωγικό Τραπέζι εισηγήθηκαν ο κ. Θανάσης Βάρτιμος, Strategic Advisor, GIVMED «Λογισμικό για τα Κοινωνικά Φαρμάκια των Δήμων», η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και τ. Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα «Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης “Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», κ. Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας «Δημιουργία Τοπικών Κέντρου Εθελοντών Δοτών του Μυελού των Οστών», κ. Γιώργος Κορμάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου « Bulling & Safer Internet», κ. Παντελής Καστρινάκης,  Πρόεδρος του ΔΣ της  Ε.Δ.Ο.Κ. και κα. Σταματούλα Δήμου, Μέλος Ε.Δ.Ο.Κ. «ΚΑΡΠΑ & Α’ Βοήθειες», κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, MD, MSc, Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ, «Πρόληψη Οστεοπόρωσης», κ. Παναγιώτης Μπαμίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρυτής & Επιστ. Υπεύθυνος του Οικοσυστήματος LLM Care & του Ζωντανού Εργαστηρίου ThessAHALL «Συνεργασία ΕΔΔΥΠΠΥ και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση του προγράμματος LLM Care».

Ακολούθησε το 1ο  Στρογγυλό  Τραπέζι με θέμα: «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ – Θεμέλιο των Κοινωνικών Δημοτικών Δομών» με συντονιστές τους κ.κ. Ιωάννη Λώλο, Δήμαρχο Ηγουμενίτσας & Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και  Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, Γενικό Διευθυντή του ΕΔΔΥΠΠΥ. Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ.  Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, εισηγήθηκε για τον κυρίαρχο ρόλο της προαγωγής της υγείας των πολιτών μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας. Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ. κ. Ιωάννης Τούντας αναφέρθηκε στις ανάγκες υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και στον ρόλο της Προαγωγής Υγείας, ενώ  η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα παρουσίασε τα οφέλη ανάπτυξης Προφίλ Υγείας στους Δήμους.

Επίσημα η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με τη χορωδία «Φωνητικό Σύνολο του Προτύπου Ωδείου Ηγουμενίτσας».  Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Ιωάννης Λώλος Φιλοξενών Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Γιόγακας Βασίλειος, αιδεσιμότατος πατήρ Ελευθέριος Κωσταντής.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γεωρκατζής συνοδευόμενος από επιτελείο του δήμου με σκοπό τη διεύρυνση των ΚΕΠ Υγείας στην Κύπρο.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις Δημάρχων για την Κοινωνική Προσφορά τους στην Πρόληψη της Υγείας, μέσα από την θεσμοθέτηση των ΚΕΠ Υγείας. Από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ.  Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου βραβεύτηκαν, οι κ. Γεώργιος Καπλάνης, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ.  Χρήστος Τσιρογιάννης Δήμαρχος Αρταίων, κ. Μελετίου Νικόλαος Δήμαρχος Ασπρόπυργου,    κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης Δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Δημήτριος Δαλακάκης, κ. Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Νικόλαος Μπάμπαλος Δήμαρχος Ηράκλειο Αττικής, κ. Χατζηεμμανουήλ  Κωνσταντίνος Δήμαρχος Θάσου, κ. Ιωάννης Μαυρομάτης Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Νικόλαος Ζενέτος Δήμαρχος  Ιλίου, κ. Γρηγόριος Σταμούλης Δήμαρχος Μεγάρεων, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας Δήμαρχος  Μεταμόρφωσης,   κ. Εμμανουήλ Καρράς Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, κ. Δημήτριος Νασίκας,  Δήμαρχος Ρήγα  Φεραίου,  κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου Δήμαρχος  Σκύδρας,  κ. Αναστάσιος Μεριβάκης, κ. Αριστομένης Καραχάλιος Δήμαρχος Φαρσάλων, κα. Λαμπαρίδου Ανδριάννα Εκπρόσωπος Δήμου Ωρωπού, κα. Ζωή Νερατζουλάκη – Ρεπαπίνου Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για Θέματα Υγείας Δήμου Μονεμβασιάς, κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλο Αντιδήμαρχο Παιδείας Κοινωνκής Αρωγής και Αθλητισμού Παλαιού Φαλήρου, κα. Αννέτα Δαλαμπίρα-Παΐκα Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, κα. Μαρία Παυλίδου-Βασιλειάδου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Δύο Φύλων Δήμου Καλαμαριάς, κα. Άννα Γιαννάκου-Πάσχου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Καλλιθέας, κα. Μαρία Βερούχη Αιρετή Υπεύθυνη Προγράμματος Δήμου Καρύστου, κ. Χρήστο Γιαννάκη Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Συντονιστής ΕΔΔΥΠΠΗ Δήμου Ηλιούπολης, κ. Παντελιά Αντιδήμαρχο Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, κα. Γεωργία Πίσπα Πρόεδρο Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ‘’Αργώ’’ Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής, κ. Στέλιο Βασιλειάδη Αντιδήμαρχο Δήμου Αιγαλέου.

Γ. Πατούλης: «Τα ΚΕΠ Υγείας με το 1ο τους Πανελλήνιο Συνέδριο  στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: Η πρόληψη σώζει ζωές»

Το Σάββατο ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων Δήμων, Δημόσιων φορέων και της επιστημονικής κοινότητας το πρώτο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας», του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ηγουμενίτσα,  με τίτλο «Ο Ρόλος των Κέντρων Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας στους Δήμους», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της ΠΕΔ Ηπείρου.

Το Συνέδριο, πλαισιώθηκε από τέσσερα στρογγυλά τραπέζια με ευρεία θεματολογία. Συγκεκριμένα, το πρώτο τραπέζι του Σαββάτου, αφορούσε στα «Προγράμματα των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ των Δήμων Μελών» κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές τοπικών ΚΕΠ Υγείας Δήμων μελών. Το τραπέζι συντόνισαν οι κκ. Γεώργιος Καπλάνης, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και Δημήτριος Πάκος, Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας. Τα θέματα που εισηγήθηκαν ήταν,  Η Άσκηση Προνοιακής Πολιτικής στον Δήμο Ηγουμενίτσας, από τον κ Δημήτρη Πάκο Αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας, τα Αποτελέσματα των Δράσεων Πρόληψης της Κατάθλιψης και του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στο Δήμο Μεταμόρφωσης από την κα  Μαρία Ντούρου κοινωνιολόγο, και τον κ Ιωάννη Φέρρα Ψυχολόγο,  οι  Δράσεις πρόληψης και Αγωγής Υγείας  στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, από την κα Αγγελική Οικονομοπούλου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νέες Τεχνολογίες και η Αξία της Ενημέρωσης σε Θέματα Υγείας  από τον Δήμαρχο  Ηρακλείου Αττικής κ Νίκο Μπάμπαλο, οι Δράσεις του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αιγάλεω από την κα Σαμαρά Κυπαρισσένια Επισκέπτρια Υγείας,   οι Καλές Πρακτικές του Δήμου Φαρσάλων στις δράσεις για την εθελοντική δωρεά του μυελού των οστών και για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (Ρομά) από την κα Κυριακή Παναγιωτόπουλου Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Φ.Α, ο Απολογισμός των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ για το έτος 2017 από τον κ Χρήστος Γιαννάκης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης, Υγεία για όλους από τον κ. Παρασκευά Πατσουρίδη Δήμαρχο Διδυμοτείχου και την κ. Κουδουμάκη Κωνσταντίνα Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για το Δήμο Διδυμοτείχου.

 Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι του Σαββάτου με θέμα «Πρόληψη Ψυχικών Νοσημάτων»  που συντονίστηκε από τον κ Νικόλαο Παντελία Αντιδήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού & Μέλος του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, τον κ. Κωνσταντίνο Τσουμάνη Αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας, παρουσιάστηκαν ο Απολογισμός Προγράμματος Πρόληψης της Κατάθλιψης από την κα  Μαρία Αϊδίνη Ψυχολόγος, η Προσέγγιση της κατάθλιψη από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Αγίας Βαρβάρας από την κα Αθανασία Μυγδάκη,  οι Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια  από την κα  Παρασκευή Σακκά Ψυχίατρος,  η Χρήση Νόμιμων και Παράνομων Ψυχοδραστικών Ουσιών και η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών από τον κ  Ορέστη Γιωτάκο Ψυχίατρος, η Πίστη ως Παράγοντας Προάσπισης της Υγείας από τον κ. Δημήτρη Πάκο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τραπεζιού του Σαββάτου «Πρόληψη Καρδιοαγγειακών Νοσημάτων» που συντονίστηκε από τους κκ Ανδρέα Λεωτσάκο Αντιδήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, και Σωτήριο Μήτση Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας & Πρόεδρος ΔΕΥΑΗ, συζητήθηκαν τα θέματα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής  από τον κ Στυλιανό Κούτσια Αναπληρωτή Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, Πρόληψη  Καρδιοαγγειακών Νοσημάτων από τους κκ  Γιάννη Τούντα Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής,   και Βίκη  Κολοβού Διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας, Παιδικής Παχυσαρκίας από τον κ Ιωάννη Μ. Σουπιό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τραπεζιού, με θέμα «Πρόληψη του Καρκίνου»  που συντόνισαν οι κκ Γεώργιο Μακρυνό Δημοτικό Σύμβουλο Κορυδαλλού και Αντιπρόεδρο Β’ του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, και  Μιχαήλ Γκίκας Αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας,  συζητήθηκαν η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τον κ Μηνά Πασχόπουλο Αντιπρύτανη και Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, η πρόληψη του καρκίνου του Μαστού από τον Καθηγητή κ Ευγένιο Κουμαντάκη Καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας, η πρόληψη του καρκίνου του Παχέος Εντέρου, από τον Καθηγητή  κ Ιωάννη Τριανταφυλλίδη Καθηγητή Γαστρεντερολόγος, και η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη από τον κ Σωτήριο Χαραμόγλη Ουρολόγο – Ανδρολόγο.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες  δράσεις,  εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών, δωρεάν μαστογραφίες από τον κινητό μαστογράφο της ΚΕΔΕ και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ωτορινολαρυγγικός έλεγχος από την κινητή μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού, παρουσίαση αφαίρεσης κράνους, διασωστικής λαβής, πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιωαννίνων, αιμοδοσία, δωρεάν μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης, έκθεση  κοινωνικών δομών και δομών Πρόνοιας Δήμου Ηγουμενίτσας και έκθεση με Poster. 

Συμπεράσματα εργασιών Συνεδρίου: Οι εργασίες του Πρώτου θεματικού Συνεδρίου των ΚΕΠ Υγείας ανέδειξαν τη φιλοσοφία του θεσμού, που βασίζεται στην ενημέρωση και στον προσυμπτωματικό έλεγχο για 8 νοσήματα, που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τον θεσμικό της ρόλο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την προαγωγή της υγείας των δημοτών. Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές Δήμων, οι οποίες συμμορφωμένες στις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ με τα διεθνή πρωτόκολλα ενημερώνουν, αλλά και  θέτουν στη διάθεση του δημότη τις προτεινόμενες εξετάσεις ανά ηλικία και φύλο για την έγκαιρη διάγνωση. Τα ΚΕΠ Υγείας μέσα από την τριετή τους πορεία αξιοποίησαν τις εργασίες του Συνεδρίου και επέδειξαν το έργο τους με απολογιστικά στοιχεία παροτρύνοντας και άλλους Δήμους να ακολουθήσουν και να ωφελήσουν τους δημότες τους.

Στη λήξη του συνέδριου ο κ. Ιωάννης Λώλος, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της  ΠΕΔ Ηπείρου, δήλωσε «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας φιλοξένησε το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο ΚΕΠ Υγείας. Μέσα από τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών μας, αλλά και από τη μεγάλη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου τέθηκαν οι βάσεις για μια πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της πρόληψης υγείας. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια πολιτική ανθρωποκεντρική αγκαλιάζοντας κάθε θεσμό που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης των συμπολιτών μας»

 Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε κλείνοντας τις εργασίες «ένα όραμα πολλών χρόνων πήρε σάρκα και οστά και σήμερα μπορούμε να μιλάμε με δεδομένα που πιστοποιούν ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας ωφελήθηκαν. Η πρόληψη σώσει ζωές και εμείς όλοι δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση να συμβάλλουμε στη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής όλων των δημοτών σε όποιο γεωγραφικό πλάτος της χώρας βρίσκονται».

Ομιλητές και Συντονιστές: κ. Πατούλης Γιώργος, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Ιωάννης Λώλος,  Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και  Πρόεδρος της  ΠΕΔ Ηπείρου κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος MD, MSc Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Θάνος Μεθενίτης  Διευθυντής TMS, κα Δανάη Ανδαράκη Εκπρόσωπος της TMS, κ. Μαρία Αραμπατζή,  Υπεύθυνη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, κ. Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου, PhD. MSc. Υπεύθυνη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και Ταμίας του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ.  Δονάτος Μαρτίνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, κ. Θανάσης Βάλτιμος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Ανάπτυξης, GIVMED, κα  Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και τ. Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κ. Στέλιος Ι. Γραφάκος, Αν.  Καθηγητής  Παιδιατρικής Αιματολογίας, τ. Διευθυντής  Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Γ.Ν.Π. Αθηνών «Η ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ» Επιστημονικός Διευθυντής  της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ  ΕΛΠΙΔΑΣ», κ. Γιώργος Κορμάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κ. Παντελής Καστρινάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της  Ε.Δ.Ο.Κ.  & Σταματούλα Δήμου, Μέλος Ε.Δ.Ο.Κ. κ. Παναγιώτης Μπαμίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρυτής & Επιστ. Υπεύθυνος του Οικοσυστήματος LLM Care & του Ζωντανού Εργαστηρίου ThessAHALL, κ. Γιάννης Τούντας,  Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Γεώργιος Καπλάνης, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Δημήτρης Πάκος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηγουμενίτσας,   Απόφοιτος Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Αστυνομικός, κ. Μαρία Ντούρου, ΠΕ Κοινωνιολόγος, Μεταπτυχιακό: Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές Προισταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημ. Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης κ. Ιωάννης Φέρρας, ΠΕ Ψυχολόγος BSc, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας, Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής Υπεύθυνος Γραφείου Ψυχολογικής Υποστήριξης του Δήμου Μεταμόρφωσης, κ. Αγγελική Οικονομοπούλου, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νίκος Μπάμπαλος, Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής,  κ. Φίλιππος Τσουμάνης, Πρόεδρος ΝΠΔΔ Ο. Κ. Π. Α. Π. Α. Δήμου Ιωαννιτών και  Πολιτικός Εκπρόσωπος Δήμου Ιωαννιτών για το ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Σαμαρά Κυπαρισσένια Επισκέπτρια Υγείας  MSc Public HJealth, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Κυριακή Παναγιωτόπουλου, Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Φ.Α,  κ.  Ιωάννης Σκρίμπας, Δημοτικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Λειτουργίας του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Δήμου Ρήγα Φεραίου, κα. Αντωνία Χασιώτη, συντονίστρια του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Δήμου Ρήγα Φεραίου, κ. Χρήστος Γιαννάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημάρχου για το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, κ. Νικόλαος Παντελίας, Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού & Μέλος του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Κωνσταντίνος Τσουμάνης, Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας, κα. Μαρία Αϊδίνη, Ψυχολόγος ΜΑ, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΕΔΔΥΠΠΥ, κα Αθανασία Μυγδάκη,  Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις  στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΔΔΥΠΠΥ κα Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Εταιρεία Αlzheimer Aθηνών, Εθνικό Παρατηρητήριο για την ‘Ανοια, κ.  Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος, Πρόεδρος Obrela και Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΠ Υγείας,  κ. Σωτήριος Μήτσης, Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας & Πρόεδρος ΔΕΥΑΗ, κ. Ανδρέας Λεωτσάκος Αντιδήμαρχος  Αγίας  Βαρβάρας μέλος ΕΞ. ΕΠ. ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Στυλιανός Κούτσιας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Ιατρικού Τμήματος, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικής Μονάδας Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων, κ.  Γιάννης Τούντας,  Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ, κα Βίκυ  Κολοβού, Διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ,  κ.  Ιωάννης Μ. Σουπιός, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc., M.Pr. Μετεκπαιδευθείς στις Διατροφικές Διαταραχές & Παχυσαρκία (NCFED of UK) Αντιπρόεδρος  Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.) Γεν. Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (Ε.Ι.Δ.)Γενικός Διευθυντής MediDiatrofi, κ. Γεώργιος Μακρυνός Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού και Αντιπρόεδρος Β’ του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Μιχαήλ Γκίκας, Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Μηνάς Πασχόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διευθυντής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Ευγένιος Κουμαντάκης, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας & Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής,  κ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Καθηγητής Γαστρεντερολόγος, MD, PhD, FEBGH, MACG. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, κ. Σωτήριος Χαραμόγλη, Ουρολόγος – Ανδρολόγος.

Παριστάμενοι:

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από πλήθος φορέων αλλά και από την πλειοψηφία των 218 Δήμων-μελών του Δικτύου και ειδικότερα οι Δήμαρχοι: κ. Γεώργιος Καπλάνης, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ.  Χρήστος Τσιρογιάννης Δήμαρχος Αρταίων, κ. Μελετίου Νικόλαος Δήμαρχος Ασπρόπυργου, κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης Δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Δημήτριος Δαλακάκης Δήμαρχος Δοξάτου κ. Νικόλαος Μπάμπαλος Δήμαρχος Ηράκλειο Αττικής, κ. Χατζηεμμανουήλ  Κωνσταντίνος Δήμαρχος Θάσου, κ. Ιωάννης Μαυρομάτης Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Νικόλαος Ζενέτος Δήμαρχος  Ιλίου, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζη Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Γρηγόριος Σταμούλης Δήμαρχος Μεγάρεων, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας Δήμαρχος  Μεταμόρφωσης,  κ. Εμμανουήλ Καρράς Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, , κ.  Αντώνιος Νάστας Δήμαρχος Πάργας , κ. Δημήτριος Νασίκας,  Δήμαρχος Ρήγα  Φεραίου, κ. Σπυρίδων Σταματόπουλος Δήμαρχος Σικυωνιών, κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου Δήμαρχος  Σκύδρας,  κα. Σταυρούλα Μπραϊμη Δήμαρχος Σουλίου,  κ. Αριστομένης Καραχάλιος Δήμαρχος Φαρσάλων.