Η 1η Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και των Βλάχων του Κρουσόβου στα Σκόπια

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με επικεφαλής των πρόεδρό της, κ. Μιχαήλ Μαγειρία και με τη συμμετοχή των συλλόγων α.) Τζούρτζιας Αθαμανίας, β.) Βλάχων Θεσπρωτίας και γ.) Κλεισουρέων  Πτολεμαϊδος με τους αδελφούς συλλόγους των Κρουσοβιτών Βλάχων «Άγιος Νικόλαος» και «Μοσχόπολη», το οποίο έλαβε χώρα στη βλαχόφωνη κωμόπολη του Κρουσόβου της πΓΔΜ.

 Στην εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την αυθεντική έκφραση της παράδοσης της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, παρόντες ήσαν η Α.Ε. η πρέσβυς της Ελλάδος στο κράτος των Σκοπίων, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι (Μπιτόλια) της πΓΔΜ, κ. Μάρκος Τριπολιτάκης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Γρεβενιώτης πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων στα Σκόπια, κ. Λευτέρης Τζιόλας, τοπικοί παράγοντες και πλήθος βλαχόφωνων Κρουσοβιτών. Στην εν λόγω εκδήλωση η ΠΟΠΣΒ τίμησε στον τόπο καταγωγής του τον κρουσοβίτη πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και πανεπιστημιακό, κ. Κωνσταντίνο Βαβούσκο, για το πολυδιάστατο και ογκώδες έργο του, καθώς και για την πολύχρονη προσφορά του στο βλαχόφωνο ελληνισμό.

Οφείλει να αναφερθεί ότι η άλλοτε ακρόπολις του βορείου ελληνισμού, όπως συνήθιζε να αναφέρει ο κρουσοβίτης καθηγητής πανεπιστημίου Αλέξανδρος Σβώλος,  έχει δώσει στο σύγχρονο ελληνισμό έναν οικουμενικό πατριάρχη, τον Ιωακείμ Γ, τον Μεγαλοπρεπή και πέντε καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων. 

Foto Χορευτικά των Συλλόγων που έλαβαν μέρος.