Από την 1η Ιουλίου μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα των δημοσίων ΙΕΚ

perifereia

perifereiaΣτη σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη στην Αθήνα ο  Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλου,, με  εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για θέματα που αφορούν το Νόμο 3879/2010 για την «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης κλπ», παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Παντελής Κολόκας.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν  ζητήματα που αφορούν τη μεταβίβαση στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων για την επαγγελματική κατάρτιση και  ιδίως για τη  λειτουργία και διαχείριση των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.

Έγινε αναλυτική συζήτηση για την αποκέντρωση της λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ και για την ετοιμότητα που πρέπει να έχουν προς τούτο οι Περιφέρειες, ενώ καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στο νέο καθεστώς, με  ημερομηνία ανάληψης τη 1/07/2012.
Από τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Γιάννη Σγουρό και άλλους Περιφερειάρχες υπογραμμίστηκε η υποχρέωση της Πολιτείας ώστε οι Περιφέρειες μαζί με την αρμοδιότητα, να λάβουν και τους αντίστοιχους πόρους. Τονίστηκε δε ότι πρέπει να εξορθολογιστεί το πλαίσιο που διέπει τα ΙΕΚ, ώστε να είναι βιώσιμα και λειτουργικά.
 Στην κάθε Περιφέρεια στους Στρατηγικούς και Αναπτυξιακούς Στόχους και Προοπτικές  θα μελετηθεί και θα καθοριστεί η λειτουργία των Ι.Ε.Κ.,  ανιχνεύοντας τις ανάγκες κάθε περιοχής, προτείνοντας τις αντίστοιχες ειδικότητες και τον αριθμό των εκπαιδευομένων.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Κολόκας, δήλωσε:  «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι καθ’ όλα έτοιμη να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο τρόπο στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες της Δια Βίου Μάθησης. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι μαζί με την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, να δοθεί επιπλέον και η δυνατότητα στελέχωσης των γραφείων Δια Βίου Μάθησης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».

Σε εξέλιξη πρωτοβουλία για προσέλκυση μαθητικών εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ήπειρο

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κολόκας σε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στο γραφείο της, έθεσε το θέμα της αναστολής κατάργησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ηπείρου,  για τα οποία η Υπουργός συμφώνησε για την χρησιμότητά τους, παραπέμποντας ωστόσο για περαιτέρω συνεργασία στην Υφυπουργό κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου.
 Ο  Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ακόμη  την Υπουργό για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και μέσω των ΚΠΕ,  σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχής μαθητικών εκδρομών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ειδικότερα της μετέφερε το ενδιαφέρον σχολείων από την Κύπρο και  περιοχές της Ελλάδος για επισκέψεις στην Ήπειρο, αναλύοντας παράλληλα τις βασικές παραμέτρους πρότασης που έχει η Περιφέρεια, την οποία   αντιμετώπισε με θετικό πνεύμα η   Υπουργός. Μάλιστα, υποσχέθηκε να την εξετάσει αναλυτικά ώστε  να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, με επέκταση τους και σε άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προσπάθειες για προσέλκυση  μαθητικών εκδρομών από την Κίνα.