Κόμβος ανάπτυξης.. 10 εκατομμύρια για το Εμπορευματικό Κέντρο!

HGOY LIMANI16

Το Εμπορευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας, ένα έργο και αίτημα, δύο και πλέον δεκαετιών, περνά πλέον στη φάση της υλοποίησης.

Μετά τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΟΛΗΓ, το έργο περιλαμβάνεται στη λίστα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Η επένδυση αυτή αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, όπως πολλαπλασιαστικά θα είναι τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε προς χρηματοδότηση τα έργα με την υψηλότερη ευρωπαϊκή, προστιθέμενη αξία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ισόρροπη κατανομή πόρων.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ παρέχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων, το ποσοστό συγχρηματοδότησης των οποίων κυμαίνεται από 20% έως 50% των επιλέξιμων δαπανών ενός έργου, ανάλογα με το είδος του.

Η απόφαση χρηματοδότησης πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από τη συντονιστική επιτροπή του «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου 2016. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου 2016. Οι επιμέρους συμφωνίες επιχορηγήσεων θα προετοιμαστούν στη συνέχεια από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) και θα υπογραφούν από κοινού με τους δικαιούχους των έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο Εμπορευματικός Σταθμός Ηγουμενίτσας θα είναι διπολικός, με ένα τμήμα του να αναπτύσσεται στο χώρο του λιμένα και το δεύτερο στο Δήμο Σουλίου, στο χώρο όπου βρίσκεται το ΒΙΟΠΑΘΕ.

Σε δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, αναφέρει:

“Προέγκριση της υποβολής πρότασης στην Ευρωπαική Επιτροπή για το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας στην Γρίκα!

Η επένδυση ύψους 6,7 δισ. ευρώ σε έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών έχουν στόχο την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Τα έργα επιλέχτηκαν στο πλάισιο της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της ΔΣΕ, που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα, 195 έργα στον τομέα των μεταφορών θα χρηματοδοτηθούν με 6,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ).

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στην Ελλάδα: Ειχαν υποβληθεί 20 προτάσεις και διεκδικούσαμε € 141.6 εκατ. από π/υ CEF και εγκρίθηκαν 9 προτάσεις που θα λάβουν 94.1 εκατ. ευρώ από π/υ CEF μεταξύ των οποίων και το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των συναρμόδιων πλευρών και φορέων καθώς και η άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης, αποτελεί το εχέγγυο επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο, δείχνοντας έτσι το δρόμο για περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης που έχει μπει η οικονομία μας τα τελευταία 7 χρόνια.

Συνεχίζουμε…

Επισυνάπτουμε το δ.τ της επιτροπής:

http://ec.europa.eu/…/ten-t-guid…/project-funding/cef_en.htm

Μάριος Κάτσης – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας