Η ομιλία στο Φιλιάτι στις 10/05/2014 του υποψήφιου Δημάρχου Λαέρτη Ρέγκα

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

  Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, όπου η Πανσπουδαστική αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη πανελλαδικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με 20%, είναι ένα προμήνυμα λαϊκής ανάτασης, ενίσχυσης του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές την Κυριακή 25 Μάη και στις τοπικές εκλογές την Κυριακή 18 Μάη. Χαιρετίζουμε και από το ΦΙΛΙΑΤΙ τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους αγωνιστές του ΜΑΣ, της Πανσπουδαστικής που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας καταλαμβάνοντας 3 από τις 7 έδρες για να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης, της ανατροπής, μέσα στα πανεπιστήμια, στις σχολές. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να πέσουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, με το γαρύφαλλο του αγώνα μας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 18ης Μάη.

Το κάλεσμά μας «Ψηφίζουμε – δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού, λέμε όχι στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων», είναι κάλεσμα συμπόρευσης, ενίσχυσης του ΚΚΕ μπροστά στην εκλογική μάχη.

Στις τρεις κάλπες που θα στηθούν το Μάη και σ’ αυτή για το ευρωκοινοβούλιο και σ’ αυτές για το δήμο και την περιφέρεια, το ουσιαστικό, το πραγματικό δίλημμα είναι: Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού, άνοιγμα του δρόμου για έξοδο απ’ αυτή τη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των  μονοπωλίων και των κάθε είδους αντιλαϊκών κυβερνήσεων;

Πολλές φορές στο παρελθόν ο λαός μας παραιτήθηκε, υποτάχθηκε, ταύτισε τελικά τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά του με αυτά των μονοπωλίων. Πίστεψε πως η δική του ασφάλεια, η δική του σιγουριά και ευημερία θα έρθει μέσα από τους στόχους των μονοπωλίων, από τους κάθε φορά εθνικούς, δηλαδή τους ταξικούς στόχους του κεφαλαίου.

Σήμερα όμως έχει πείρα και μπορεί να δει πιο καθαρά:

Ποιος κέρδισε τόσα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιος κέρδισε από την εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ και τις τέσσερις ελευθερίες της που αποδείχτηκαν πραγματικά δεσμά για τους λαούς; Ποιος ωφελήθηκε από τη Λευκή Βίβλο που μαύρισε τα εργατικά δικαιώματα; Ποιος ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΟΝΕ, το ευρώ;

Τώρα που η ΕΕ αποκαλύπτεται στα μάτια των λαών, τα άλλα κόμματα την παρουσιάζουν σαν κάτι που ξεκίνησε καλά, ήταν μια ωραία ιδέα, αλλά λοξοδρόμησε στην πορεία. Λένε ψέματα, με στόχο να παραπλανήσουν και πάλι τον ελληνικό λαό.

Η ΕΕ ήταν πάντα αυτή που είναι και σήμερα. Απλά τώρα σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες που το καπιταλιστικό σύστημα έχει τεράστια αδιέξοδα και γίνεται πιο επιθετικό απέναντι στους λαούς, σε συνθήκες που έχει διεθνοποιηθεί και έχει οξυνθεί ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο με νέους παίχτες στο προσκήνιο, την Κίνα, την Ρωσία, την Ινδία, η ΕΕ δείχνει τα δόντια της, δείχνει τον επιθετικό και αποκρουστικό της χαρακτήρα.

Να γιατί οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο, που θα ανακουφίσει το λαό, είναι ψεύτικες, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν διαμορφωθεί τέτοιοι μηχανισμοί σε επίπεδο ΕΕ, με επιτήρηση χωρών και επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά που έκανε μέχρι σήμερα η τρόικα.

Να γιατί το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται το «ή Μνημόνια ή Ευρώπη των λαών», όχι μόνο δεν στέκει, αλλά είναι και παραπλανητικό, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από δυνάμεις που είναι υπέρ της ΕΕ.

Γιατί ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας, δε μπορεί να γίνει Ευρώπη των λαών. Ακόμη και αν αυτά τα μνημόνια δεν ονομάζονται έτσι, αλλά αποκτήσουν στην πορεία άλλο όνομα.

Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση με Λαϊκή Εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα, είναι θέση ταξική, απεγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις από την παγίδα να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται, συγκρούονται για το ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος θα κερδίσει περισσότερα.

Η ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί καλλιεργούν αυταπάτες, μαζί τρομοκρατούν,  με τα περί απομόνωσης για να πείσουν έναν λαό ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να υποκύψει, και να παραμείνει αλυσοδεμένος με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, να εγκαταλείψει τελικά οποιαδήποτε προσδοκία, να εγκαταλείψει τον αγώνα για να ένα καλύτερο αύριο για αυτόν και τα παιδιά του.

          Αν αυτό, το να εγκαταλείπεις κάθε αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για σένα και τα παιδιά σου δεν είναι απομόνωση, τότε τι είναι; Αν το να συμβιβαστείς με τη φτώχεια και την ανεργία δεν είναι απομόνωση, τότε τι είναι;

Κι ο καθένας ας απαντήσει: Είναι ή δεν είναι απομόνωση σήμερα η ανεργία που πλήττει κάθε λαϊκό σπίτι; Είναι ή δεν είναι απομονωμένος ο άνεργος που δεν έχει καμιά στήριξη για να επιβιώσει, που απογοητεύεται γιατί δεν βρίσκει μεροκάματο;

Τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την ανεργία δεν αφορούν τα πραγματικά συμφέροντα των ανέργων. Τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα έχουν στόχο να επιδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τους απαλλάξουν από ένα μέρος του εργατικού «κόστους».

Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην υπάρχουν εστίες μόνιμης ανεργίας που θα εξελιχθούν σε εστίες πάλης και αμφισβήτησης της πολιτικής και του σάπιου συστήματος. Για αυτό ανακυκλώνουν την ανεργία με ολιγόμηνα προγράμματα, γι αυτό μοιράζουν μία θέση εργασίας σε δύο – τρείς κακοπληρωμένες. Γι’ αυτό βγαίνει η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και προτείνει τα ίδια προγράμματα με μειωμένους μισθούς και μόνιμη ανασφάλεια. Παίρνουν τα μέτρα τους και κοροϊδεύουν τους άνεργους. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη – με συνταγή ΝΔ ή με συνταγή ΣΥΡΙΖΑ – δε θα δώσει δουλειά σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Άλλωστε στον καπιταλισμό, οι επενδύσεις που πάνε για τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και εξοπλισμού, δημιουργούν νέους άνεργους, γιατί απαιτείται λιγότερη ζωντανή εργασία.

Οι επενδύσεις που κάνουν τα μονοπώλια στην αγροτική οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, άλλους κλάδους, εκτοπίζουν μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς, κλείνουν μικρομάγαζα. Αποδεικνύοντας ότι οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνο εργασίας και να αυξήσουν τον ελεύθερο χρόνο, να απελευθερώσουν εργατικό δυναμικό για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στα χέρια των καπιταλιστών μετατρέπονται σε βαριές αλυσίδες για τους εργαζόμενους.

Υπάρχει μεγαλύτερη απομόνωση από τον καθημερινό Γολγοθά ακόμα κι αυτών που έχουν δουλειά να τα βγάλουν πέρα με το μειωμένο μισθό, τη φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας; Είναι ή δεν είναι απομόνωση η φτώχεια, η ανέχεια, ο υποσιτισμός;

Είναι ή δεν είναι απομόνωση για έναν λαό να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του; Να μην μπορεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το έμπειρο εργατικό και τεχνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας του;

Να μην μπορεί για παράδειγμα να αξιοποιήσει το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η χώρα του να θρέψει το λαό της και να κάνει εισαγωγές σε ό,τι μπορεί εκείνη να παράγει; Είναι ή δεν είναι πραγματικά απομονωμένος ο έλληνας αγρότης που ξεκληρίζεται ελέω ΚΑΠ και ΕΕ;

Είναι ή δεν είναι απομόνωση να οδηγείται σε κλείσιμο η αμυντική βιομηχανία της χώρας, η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, άλλοι κλάδοι, να καταστρέφονται μέσα παραγωγής, να απολύονται ικανοί εργάτες, επιστήμονες, τεχνίτες, εργαζόμενοι; 

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κάθε λαός είναι μόνος του. Και ο ελληνικός λαός είναι μόνος του, μέσα εδώ, αντιμέτωπος και γυμνός με τα θηρία που τον κατασπαράζουν. Στην πάλη για την αποδέσμευση οι λαοί πραγματικά θα ενώνονται, δε θα είναι μόνοι τους, ο ελληνικός λαός και τα παιδιά του θα έχουν συμμάχους.

Η θέση για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα είναι αυτή που οδηγεί στην κατάργηση της ΕΕ, στην ενωμένη Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Αυτή η θέση είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή, γιατί ενώνει τους λαούς με σχέσεις ισότιμης συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Δεν λέμε ότι αυτός ο δρόμος είναι εύκολος, σπαρμένος με ρόδα. Φυσικά κι έχει εμπόδια, δυσκολίες, ανηφοριές έχει όμως σίγουρο προορισμό, τη λαϊκή ευημερία, σ’ αυτή τη ζωή και όχι σε μια άλλη, στη Δευτέρα Παρουσία.

Φίλοι και φίλες

Ήδη έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές αλλά και για τις Ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο. Η καθημερινότητά μας έχει γεμίσει με «νέα πρόσωπα», δήθεν «άφθαρτους», «ακομμάτιστους», «αδοκίμαστους», «επιτυχημένους», «ικανούς»… Στην πραγματικότητα είναι όλοι υπηρέτες δοκιμασμένων αντιλαϊκών πολιτικών. Είναι ενταγμένοι στο μεγάλο «κόμμα» της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της στήριξης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μπροστά σ’ αυτές τις εκλογές η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ απευθύνεται σε σένα  και σε καλεί να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να ψηφίσεις  με ενιαία κριτήρια, γιατί ενιαία είναι και η αντιλαϊκή πολιτική που τ’ αποτελέσματά της ζεις καθημερινά. Σε καλεί να καταδικάσεις  τους συνδυασμούς που, σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου, ακολούθησαν πιστά το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην Τοπική Διοίκηση.

Σε καλούμε να ψηφίσεις στις εκλογές με βάση την πείρα σου και με τη σκέψη στην επόμενη μέρα στων εκλογών. Να ψηφίσεις με βάση αυτό που πραγματικά κρίνεται: Εάν την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι ενισχυμένο το ΚΚΕ, για να είναι ισχυρή η πάλη και η ελπίδα του λαού. Εάν θα αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, που ευθύνονται για τα βάσανα του λαού.

Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα για τους διαχειριστές στο Δήμο και την Περιφέρεια, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους:

 

·   Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο, δεν υπάρχει βάσανο που να βίωσες εσύ και η οικογένειά σου τα τελευταία χρόνια, που να μην έχει τη σφραγίδα, την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην έχει υλοποιηθεί στην πράξη από τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή (απολύσεις, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποίηση της πρόνοιας και της υγείας, ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας, αύξηση σε χαράτσια και δημοτικά τέλη, ενίσχυση με κάθε τρόπο των επιχειρηματιών κ.α.)

·   Είναι αυτοί που όταν εσύ ματώνεις όλα αυτά τα χρόνια από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ, από τα μνημόνια, τις «τρόικες» και τα «μέτρα σωτηρίας» των επιχειρηματιών, αυτοί ανταγωνίζονται στις αίθουσες του Δημαρχείου και του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ποιος είναι ικανότερος να υλοποιήσει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, να προωθήσει τον Καλλικράτη και να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής.

·   Όταν εσύ αναγκάζεσαι για παράδειγμα να πληρώνεις «χρυσάφι» τις βασικές σου ανάγκες, αυτοί παραχωρούν τσάμπα τον πλούτο της περιοχής σε μεγάλες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα αποφάσισαν να σε ξαναχαρατσώσουν παίρνοντας δάνειο 1.200.000 ευρώ για το αποχετευτικό των Φιλιατών έργο που εμείς είπαμε να χρηματοδοτηθεί ολόκληρο από το κράτος μιας και είναι αναγκαίο για τους κατοίκους που στενάζουν πληρώνοντας κάθε τόσο για την εκκένωση των βόθρων. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό τους να σε ενημερώσουν μα ούτε και να διεκδικήσουν.

·   Συμφώνησαν και συναποφάσισαν την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Στερεών αποβλήτων σε κτηνοτροφική περιοχή κάτω από το Φοινίκι, μέσω ΣΔΙΤ, παρά την αντίδραση φορέων και κατοίκων.

·   Συνέβαλαν στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, συνεχίζοντας τα μέτρα βίαιου ξεκληρίσματος των αγροτών για να συγκεντρωθεί η παραγωγή στα χέρια λίγων.

·   Επιχειρούσαν (και συνεχίζουν πιο έντονα τώρα προεκλογικά) να σε ξεγελάσουν με «ξεροκόμματα» όπως αυτά των 5μηνων προγραμμάτων διαιώνισης της ανεργίας. Θεωρούν μάλιστα ότι τους χρωστάς και χάρη που πρέπει τώρα προεκλογικά να ανταποδώσεις, επειδή το παιδί ή το εγγόνι σου «παραχωρήθηκε» ΔΩΡΕΑΝ στους επιχειρηματίες, προκειμένου οι τελευταίοι να βγάλουν τη «χασούρα» από την καπιταλιστική κρίση.

·   Είναι αυτοί που άφηναν χωρίς γιατρό – φάρμακα τα χωριά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτοί που όταν έκλεινε το μοναδικό ιατρείο του ΕΟΠΠΥ του Δήμου σφύριζαν κλέφτικα λέγοντας <<δεν έγινε και τίποτα, θα εξυπηρετούνται όλοι στο νοσοκομείο>>. Ένα νοσοκομείο υποστελεχομένο που χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού του προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του νομού.

·    Είναι οι ίδιοι που δεν τους καίγεται καρφί αν έχεις συγκοινωνία, αν τα χωριά αποκλείονται στην πρώτη νεροποντή, αν μένεις για ώρες το χειμώνα χωρίς ρεύμα, αν έχεις να πληρώσεις το χαράτσι και το νερό, πώς τα βγάζει πέρα η οικογένειά σου.

 

ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε., ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΑΝΩΔΥΝΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ (ΞΑΝΑ). ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙΣ ΣΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

·   Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σου ζητάμε και σ’ αυτές τις εκλογές να μας εμπιστευτείς. Γιατί και αυτά τα τέσσερα χρόνια σταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ, η “Λαϊκή Συσπείρωση”, τα μέλη και οι φίλοι δεν υποχωρήσαμε μπροστά στις δυσκολίες.

·   Είμαστε η μόνη δύναμη που δεν σου είπε ψέματα. Παλέψαμε και παλεύουμε με συνέπεια για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης που ζούμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Δώσαμε και δίνουμε μάχες στους χώρους δουλειάς, στα μπλόκα των αγροτών, στα σχολεία και το ΤΕΙ, στις εφορίες, στο νοσοκομείο, το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ και τον ΟΑΕΔ,  για να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να σταθούμε αλληλέγγυοι σε συνανθρώπους μας, να ανατρέψουμε συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

·   Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν κρύβεται πίσω από ψεύτικα ψηφοδέλτια της λεγόμενης «τοπικής» κοινωνίας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από δήθεν «ανεξάρτητους» και «ακομμάτιστους» υποψηφίους (ο τόπος μας άλλωστε είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε) που την άλλη μέρα από την εκλογή τους θα σταθούν μαζί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες. Το λέμε καθαρά, είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τον αγώνα για το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού μας.

·    Το «έργο» το είδες στην προηγούμενη τετραετία. Μην ξαναπέσεις στην παγίδα: Όσο «ακομμάτιστη» ήταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ το 2010, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ και σήμερα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο ακομμάτιστοι είναι και οι άλλοι δυο υποψήφιοι δήμαρχοι Δ. Φιλιατών (Μ. Παππάς – Σ. Παππάς). Αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δηλώνουν «ανεξάρτητοι» γιατί θέλουν ν’ αποφύγουν τις διαχρονικές ευθύνες τους απέναντι στον λαό, να κρύψουν την ταύτισή τους με την κυβερνητική πολιτική, που κατά γράμμα θ’ ακολουθήσουν αν εκλεγούν.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ αποτελείται από αγωνιστές που συναντήθηκαν στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και στην πάλη για το μεροκάματο, στους αγώνες των αγροτών, στους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, για αξιοπρεπή σύνταξη, για δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, για τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών.

Καλούμε το λαό να ενισχύει τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δήμο Φιλιατών και στην Περιφέρεια, να δυναμώσει παντού το ΚΚΕ για να ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Περιφέρεια και παντού, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της Ε.Ε. έτσι όπως εκφράζεται εκεί και σε κάθε πλευρά της ζωής. Για να αποτελέσουμε ισχυρή λαϊκή – εργατική αντιπολίτευση σε όλους αυτούς.

Για να εκλεγούν αγωνιστές που θα παλεύουν για  επαρκή χρηματοδότηση στους δήμους και τις Περιφέρειες, για να μην συρρικνωθούν και εμπορευματοποιηθούν οι κοινωνικές δομές, να αποτρέψουμε ιδιωτικοποιήσεις χώρων και «φιλέτων» (ορεινός όγκος Μουργκάνας, παραλίες Σαγιάδας, λασπόλουτρα κ.α.) που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο, να δοθούν κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα και για αντισεισμική προστασία που ανακουφίζουν το λαό και που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για προστασία του φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος, για το σύνολο των λαϊκών αναγκών που γίνονται θυσία στο βωμό των κερδών των μονοπωλίων. Για να ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ η προσπάθεια για ένα ισχυρό, μαζικό, λαϊκό κίνημα διεκδίκησης και ανατροπής.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική που δεν θα πάει αλλού, από εκεί που δόθηκε και για το σκοπό που δόθηκε. Δεν θα την βρει την ψήφο στο ΚΚΕ ο λαός απέναντί του. Οι άλλες επιλογές οδηγούν το λαό στην κινούμενη άμμο ενός πολιτικού σκηνικού που αναπαλαιώνεται, προκειμένου να στήσει νέες παγίδες εγκλωβισμού του λαού. Είτε μιλάμε για κόμματα με νέες ταμπέλες, όπως η Ελιά, είτε ακόμη και για τα νέα κόμματα που φτιάχνονται από τα πιο φθαρμένα υλικά.

Τι νέο λέει για παράδειγμα το Ποτάμι; Έχει τις ίδιες θέσεις με αυτές που συναντά κανείς στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και το ΣΥΡΙΖΑ. Από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστήμιων και τα προνόμια για το κεφάλαιο, μέχρι τα χιλιοειπωμένα για μέτρα προστασίας των αδυνάτων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή για κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, που τα ακούσαμε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, τα ακούμε από το ΣΥΡΙΖΑ, θα τα ακούσουμε και από όποιο άλλο κόμμα θέλει να κρύψει, με φιλολαϊκή ρητορεία και κούφιες υποσχέσεις, τη στήριξη σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης που τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει πιο πολλούς φτωχούς και πάμφτωχους.

Ο λαός έχει πείρα που μπορεί να αξιοποιήσει για να δει ότι αυτά τα κόμματα και κομματίδια μιας χρήσης, έρχονται κυρίως για να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή, να τη παγιδεύσουν και να την πισωγυρίσουν μετά στην ίδια κοίτη.

Το 2012 σε συνθήκες φθοράς του δικομματισμού φτιάχτηκαν νέα κόμματα, δημιουργήθηκε ένας νέος διπολισμός, φτιάχτηκαν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ωφελήθηκε σε τίποτα ο λαός; Βελτιώθηκε η κατάστασή του; Πήγε μπροστά το κίνημα, οι αγώνες;

Τίποτα από όλα αυτά δε συνέβη. Ο λαός δεν έχει να κερδίσει λοιπόν από κόμματα δορυφόρους του νέου διπολισμού, από κόμματα τσόντες σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δε μεταλλάσσεται, η μόνη που μένει στο λαό, πάει για την ενίσχυση του αγώνα, του κινήματος, δεν δίνεται προίκα σε γάμους και παζάρια για να υπάρξουν κυβερνήσεις «μία από τα ίδια».

Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν το λαό, όλους μας. Γιατί μπορεί να ψηφίζει Ελιά και να του βγαίνει ΠΑΣΟΚ, να ψηφίζει ΠΟΤΑΜΙ και να του προκύπτει ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίζει δήθεν αντιμνημονιακά και να του προκύπτουν νέα μνημόνια, ακόμη πιο σκληρά, από κόμματα που αποδέχονται την ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας που αυτή επιβάλλει.

 

Γι αυτό ας έχουμε το νου μας. Ας σκεφτούμε διπλά και τριπλά πριν πάμε στην κάλπη. Ποιον πρέπει να ενισχύσουμε, ποιος προστατεύει το συμφέρον του λαού των ΦΙΛΙΑΤΩΝ της ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ της ΗΠΕΙΡΟΥ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας και ποιος προστατεύει και προωθεί τα συμφέροντα των λίγων κηφήνων, της ολιγαρχίας του πλούτου. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, πρέπει να ενισχύσουμε τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Τους άξιους αγωνιστές, εγγυητές και έμπειρους που θα σταθούν μπροστά για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, την προώθηση της αντίστασης, της πάλης, της διεκδίκησης, της ανατροπής.