12,7 εκ. για την «είσοδο πόλης της Ηγουμενίτσας»

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αλλάζουν την εικόνα, τη λειτουργικότητα, την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας της Θεσπρωτίας, η είσοδος πόλης της Ηγουμενίτσας, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 12, 7 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση δρόμου (μήκους περίπου 4χλμ) από τη Βόρεια είσοδο της πόλης της Ηγουμενίτσας (πρατήριο Ντάσιου) έως και το 4ο χλμ της παλαιάς ΕΟ Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων (super market Diellas & Σκλαβενίτης).

Πρόκειται να κατασκευαστεί δρόμος διπλής κατεύθυνσης με διαχωριστική νησίδα και τρεις κυκλικοί κόμβοι : Κόμβος Ντάσιου, Κόμβος Νέας Σελεύκειας, Κόμβος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστούν και όλα τα συνοδά έργα: Παράπλευρος δρόμος, δίκτυα ομβρίων, ηλεκτροφωτισμού κα ύδρευσης, ενώ στη συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα απαιτούμενα ποσά για απαλλοτριώσεις.

Οι προσπάθειες για την ένταξη του έργου είχαν ξεκινήσει από το 2006, όταν ο νυν Αντιπεριφερειαρχης Θωμάς Πιτούλης ήταν Δήμαρχος, οπότε και είχε ξεκινήσει η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών μέσω της τότε Περιφέρειας Ηπείρου (νυν  αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Έτσι το έργο κατέστη ώριμο, καθώς η χρηματοδότηση και εκπόνηση πέρασε στη συνέχεια στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία και ολοκλήρωσε τις μελέτες στο τέλος του 2017.

Η χρηματοδότηση του έργου, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου, εντάχτηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, με το ποσό των 12.700.000,00 € και ξεκινάει η υλοποίηση του.

Ο Αντιπεριφερειαρχης Θεσπρωτίας σε δηλώσεις του  «ευχαριστεί θερμά την Αντιπεριφερειαρχη  Ιωάννινων  Τατιάνα Καλογιάννη για την συνεχή ενασχόληση, την μεθοδικότητα και την αποφασιστικότητα της σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας για έγκριση ένταξης του έργου μέχρι και της τελικής υπογραφής και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ουσιαστική έναρξή υλοποίησης ενός έργου που αποτελούσε ένα διαρκές αίτημα και ένα ζωτικό έργο, που αλλάζει τη μορφής της Ηγουμενίτσας »

Μ. Κάτσης: έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική κοινωνία

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018, το έργο: Σύνδεση λιμένα Ηγουμενίτσας – Εγνατία οδός και πρόσβαση προς Μαυρομάτι (είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας) προϋπολογισμού 12,7 εκ.€. 

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά:

«Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και προσωπικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη Χαρίτση για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 του έργου της εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 12,7 εκ €, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των πολιτών. Θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος θα έχει αυξημένη διέλευση και λόγω της λειτουργίας του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Εκτός αυτού, θα ομορφύνει  ολοκληρωτικά την εικόνα εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας.
Τούτη η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κοιτάζει την ισόρροπη και δίκαιη  ανάπτυξη ώστε να μειωθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας:

Η δύσκολη πορεία των τελευταίων χρόνων φτάνει στο τέλος της. Η επιστροφή στην κανονικότητα, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και η δημιουργία νέων υποδομών, είναι στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα. Πάρα τα στενά οικονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση κατάφερε να στηρίξει πολύπλευρα τις τοπικές κοινωνίες. Όμως το ορόσημο της εξόδου από το μνημόνιο είναι πλέον πολύ κοντά, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερες δράσεις. Αυτή είναι μία μεγάλη κατάκτηση των συμπολιτών μας, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε ώστε να μην επιστρέψουμε πίσω στο παρελθόν και τις παθογένειες του.