Στην κυκλοφορία 13χλμ του άξονα Καρτέρι – Πάργα. Τα υπόλοιμα 2χλμ. μέχρι την Κυριακή

DROMOS KARTERI PARGAΈνας δρόμος που έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα βαίνει προς το τέλος του. Πρόκειται για τον δρόμο από το Καρτέρι μέχρι την Πάργα. Το μεσημέρι της Τετάρτης δόθηκαν στην κυκλοφορία άλλα πέντε χιλιόμετρα και εντός των επόμενων πέντε ημερών παραδίδεται το σύνολο του των 15 χλμ του οδικού άξονα που εκτελέστηκε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο χαρακτήρας του δρόμου είναι ουσιαστικός καθώς μειώνει τις αποστάσεις και αυξάνει την ασφάλεια των οδηγών.

Το έργο επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν λίγα λεπτά πριν παραδοθεί ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και οι αντιπεριφερειάρχες Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. 

Ο κ. Καχριμάνης μίλησε για έργο σημαία στην Ήπειρο και εξήρε το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ενώ δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να καυτηριάσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπήρξαν και είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην αποπεράτωσή του.

«Έγινε ένα έργο πολύ χρήσιμο για την περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν και να συγχαρώ την εταιρία για το αποτέλεσμα που έχουμε» σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Υποέργο του συγκεκριμένου είναι η βελτίωση της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας στη γέφυρα της Δέσπως. Ο ανάδοχος έχει καταθέσει τροποποίηση της αρχικής μελέτης, η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Την εκτέλεση των εργασιών χωρίς να κλείσει ο δρόμος και τη μείωση του κόστους κατά 1 εκ. ευρώ περίπου.

Παρόλα αυτά εδώ κι έξι μήνες περιμένει την οριστική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Δείγμα κι αυτό της ταχύτητας με την οποία λειτουργεί πολλές φορές το ελληνικό δημόσιο.

Ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό πως οι νέες προτεραιότητες για να συμπληρωθεί το οδικό δίκτυο στην περιοχή είναι ο δρόμος από τον κόμβο της Πάργας μέχρι το Μεσοπόταμο και ο κόμβος στη Λούτσα. Οι μελέτες έχουν εκπονηθεί και εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ ή στο πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου.

Την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση του δρόμου Καρτέρι – Πάργα εξέφρασαν οι αντιπεριφερειάρχες Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να περπατούμε στο δεύτερο τμήμα που παραδίδεται και θα είμαστε ακόμη περισσότερο ικανοποιημένοι σε λίγες ημέρες με την αποπεράτωση του έργου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρία για το αποτέλεσμα αλλά και για τα παράπλευρα έργα που έκανε παρότι δεν ήταν στις συμβατικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Πιτούλης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. Δημιουργεί γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση αλλά και προϋποθέσεις ανάπτυξης. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τόσο τη σύνδεση της Πάργας με το Μεσοπόταμο όσο και τη σύνδεση της Παραμυθιάς με τον Μεσοπόταμο για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις» κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

Το οδικό έργο Καρτέρι-Πάργα αποτελεί μέρος της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα και συνδέει τα παράλια της Ηπείρου μέσω της Εγνατίας Οδού.

Δημοπρατήθηκε στις 27.7.2010 και η σύμβαση του έργου υπεγράφη στις 2.11.2010 με προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η ΤΕΡΝΑ, με έκπτωση 41%, αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου που είχε αρχικό προϋπολογισμό 48,8 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013.

Το έργο Καρτέρι – Πάργα έχει μήκος 15 χιλιομέτρων με πλάτος 13,5 μέτρων. Περιλαμβάνει 6 ισόπεδες διαβάσεις, 6 μεγάλα τεχνικά και 70 μικρά.