15 εκ. ευρώ χρέη, 20 εκ. τεχνικό πρόγραμμα με… ευχές

igmdimarxeio

Το χρέος του Καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας ξεπερνά τα 15 εκ. €, όπως ανακοίνωσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Δήμος είναι υποθηκευμένος για πολλά χρόνια».

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον έλεγχο που πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από τους ορκωτούς λογιστές, οι υποχρεώσεις του Δήμου, μέχρι την 31/12/2010, ανέρχονται σε 21.311.629,00 €

Οι απαιτήσεις του Δήμου, ανέρχονται στο ποσό των 7.468.898 €, οπότε προκύπτει άνοιγμα της τάξης των13.842.731€. Επίσης οι επισφαλείς εισπράξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το Δήμαρχο πάνω από το 1 εκ. €, οπότε το τελικό χρέος ξεπερνά τα 15εκ. €

Βέβαια τα ποσά αυτά δεν αντιστοιχούν όλα σε άμεσα απαιτητές υποχρεώσεις του Δήμου, αφού μέρος τους αναλογεί σε δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα σε προμηθευτές αλλά και ποσό περί των 2εκ, σε οφειλές μισθοδοσίας προς τους εργαζομένους στα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου.

«Διαφάνεια, σωστή διαχείριση και νοικοκύρεμα» είπε ο Δήμαρχος ότι θα είναι οι επιλογές του Δήμου ώστε να αντιμετωπιστεί η… οικονομική κρίση και η κρίση χρέους του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Οι ανακοινώσεις αυτές του Δημάρχου προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης: Η παράταξη Γιογιάκα επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης χωρίς εκ των προτέρων να έχουν χορηγεί τα σχετικά στοιχεία, ενώ ο κ. Δήμας τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται ενημέρωση με γενικά και αόριστα στοιχεία.

Και φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα… χωρίς γκολφ

Ταυτόχρονα στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2011 συνολικού ύψους 20.051.282,28€, ένα τεχνικό πρόγραμμα που στην ουσία αποτελεί μια φιλόδοξη καταγραφή αναγκών, προτάσεων και ιδεών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισηγητής αντιδήμαρχος κ. Κώστας Δημητρίου, «είναι τα έργα που θα θέλαμε να κάνουμε αν είχαμε χρήματα».

Από τα έργα αυτά ποσό 5 εκ. € αντιστοιχεί σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, όμως για κάποια απ’ αυτά δεν υπάρχει ούτε εξασφαλισμένη πίστωση.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ       ( σε ΕΥΡΩ )

(Ι) ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

5.144.764,63

(ΙΙ) ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤOΣ 4ο Κ.Π.Σ.  (ΕΣΠΑ-ΤΟΜΕΑΚΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ-ΛΟΙΠΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ):

10.809. 788,54

(ΙΙΙ) ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ/ΣΑΤΑ-ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ-ΛΟΙΠΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΥ:

4.096.729,11

 ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  :

20.051.282,28

Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει συμπεριληφθεί η πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας που είχε κατατεθεί από τον κ. Ζωγράφο στην συνεδρίαση για το φυσικό αέριο, για δημιουργία γκολφ στο Βαρικό και εγκαταστάσεων αλεξίπτωτου πλαγιάς στις θέσεις Ομπρέλα 1 και Ομπρέλα 2. Πρόταση μάλιστα που επανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δώρης Δήμας και που δεν ψηφίστηκε ούτε από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Πέρδικας, που αρχικά είχαν φέρει το ζήτημα.

Απογραφή και προϋπολογισμός τη Δευτέρα

Η συνολική πάντως εικόνα τόσο για τα χρέη και την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όσο και για τα έργα, θα φανεί τη Δευτέρα το απόγευμα, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε 2 διαδοχικές συνεδριάσεις στις 18:30 και στις 19:30 θα συζητήσει την «Απογραφή του Καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας» και την «Κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2011», οπότε και θα συγκεκριμενοποιηθούν οι δαπάνες αλλά και τα έργα που θα συμπεριληφθούν σε αυτόν.