Ιωάννινα: Σε 15′ μοιράστηκαν 8 τόνοι πατάτες!

patates

patatesΣε δεκαπέντε λεπτά μοιράστηκαν χθες οι οκτώ τόνοι πατάτας, από τους παραγωγούς της Χρυσοβίτσας στα Γιάννινα, σε πλήθος κόσμου, που περίμενε από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης, πολύ νωρίτερα από την ώρα που είχε ανακοινωθεί από τους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί μετέφεραν τις πατάτες συσκευασμένες σε σακιά των 5 κιλών. Μέσα σε ένα τέταρτο μοιράστηκαν 1600 πεντόκιλα, δηλαδή 8 τόνοι.

Η δωρεάν διανομή πατάτας στην πόλη των Ιωαννίνων έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των παραγωγών της Χρυσοβίτας, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές για την ποιότητα της παραγόμενης πατάτας στη Χρυσοβίτσα, και τις αδιάθετες ποσότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιτίας του παραεμπορίου, της εκμετάλλευσης του ονόματος «Χρυσοβίτσα» και της διακίνησης πατάτας χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές, που συνδέονται με χαμηλό κοστολόγιο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των παραγωγών.

πηγή: ert.gr

Προωθήθηκαν οι διαδικασίες για την Πιστοποίηση  της πατάτας Χρυσοβίτσας

 

Την πιστοποίηση της πατάτας Χρυσοβίτσας, προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Τη σχετική δήλωση έκανε η  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη,  με αφορμή την πρωτοβουλία των παραγωγών της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας του Δήμου Μετσόβου για τη διανομή δωρεάν πατάτας στην πόλη των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«O πρωτογενής τομέας χρειάζεται από όλους μας τη στήριξη. Σήμερα η πρωτοβουλία των παραγωγών της πατάτας Χρυσοβίτσας, είχε ένα διττό ρόλο για την τοπική οικονομία. Πρώτα απ΄ όλα να διατεθεί ένα αγνό και ασφαλές προϊόν του τόπου μας και δεύτερον, οι καταναλωτές να μην είναι υποχρεωμένοι, να πληρώνουν οποιαδήποτε διαφορά υπεραξίας προκύπτει μεταξύ χωραφιού και ραφιού. Προς αυτή την κατεύθυνση  η Περιφερειακή Αρχή στο πλέγμα δράσεων που έχει προγραμματίσει για την ανάπτυξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, έχει σχεδιάσει και εντάξει   δραστηριότητες για την πατάτα Χρυσοβίτσας. Από πέρυσι έχουμε στείλει ολοκληρωμένο φάκελο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσει η πιστοποίηση της πατάτας Χρυσοβίτσας, ώστε να κάνει και αυτή το μεγάλο άλμα που επιβάλλεται  και δεύτερον έχουμε δρομολογήσει τον αναδασμό της Χρυσοβίτσας, προκειμένου να αυξήσουμε την εκμηχάνιση της περιοχής».