Το πολυφωνικό καραβάνι ξεκίνησε για 16ο καλοκαίρι τη θερινή του περιοδεία

Ξεκίνησε και φέτος, γράφοντας το 16ο καλοκαίρι, το ταξίδι του το πολυφωνικό καραβάνι. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Ένα ταξίδι πονεμένων φωνών και ενός τραγουδιού που καλά κρατεί στα χνάρια μιας τέχνης αποτυπωμένης στον ιστορικό χρόνο πέρα από γεωγραφικά όρια και σύνορα.

Η περιοδεία θα διαρκέσει για 10 μέρες και πρώτος σταθμός ήταν η Ελασσόνα της Θεσσαλίας. Το μεγάλο, πολύτροπο τραγούδι των φωνών συνίσταται σε συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, περιοδεύοντα σεμινάρια από χωριό σε χωριό, προβολές και παρουσιάσεις, γλέντια και συναυλίες, περιήγηση εκτός ορίων, περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση. Το Πολυφωνικό Καραβάνι 2014 ταξιδεύει με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής και των ανθρώπων, των συντροφιών και των χωριών που το προσμένουν χωρίς καμία άλλη στήριξη.

Η συνέχεια του προγράμματος έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη 31/7: Πολύτσανη (πεζοπορία, περιήγηση, καταγραφή, μεσημεριανό γλέντι), Πωγωνιανή (απογευματινό τραγούδι στο καφενείο «Βοστίνα»), Ποντικάτες (συμβολική εσπερινή εκδήλωση στο θεατράκι), διαδρομή Ξηρόβαλτος, Ορεινό, Αργυροχώρι, Χρυσόδουλη, Ζάβροχο – στα χνάρια παλαιότερων καραβανιών – Κτίσματα (εκδήλωση αφιερωμένη στον Σωκράτη Τσιάβο με προβολές, τραγούδι, πολυφωνικό γλέντι) – διανυκτέρευση στο Δελβινάκι.

Παρασκευή 1/8: Ανω Δερόπολη (Σελιό, Λόγγος, Σωτήρα – περιήγηση, καταγραφές, σεμινάριο), Γράψη/ Γλύνα (περιήγηση, καταγραφή), Δερβιτσάνη (καταγραφή, σεμινάριο), Αργυρόκαστρο (περιήγηση, συνάντηση με «Νέους Αργυροκάστρου»), Andon Pogi (καταγραφή στο καφενείο βλάχικης πολυφωνίας), Χειμάρρα, Δρυμάδες (χωριό πάνω από τη Χειμάρρα).

Σάββατο 2/8: Φοινίκη (μεσημεριανή καταγραφή, γλέντι στο καφενείο, περιήγηση στο αρχαίο θέατρο), Τσαούσι Καρόκι (επιτόπια έρευνα στα χωριά της περιοχής για πρώτη φορά), Παλιά Σαγιάδα – εκδήλωση στο αλώνι στις 7.30 μ.μ., Πλαίσιο (πολυφωνικό γλέντι στην πλατεία μετά τις 9.30 μ.μ.).

Κυριακή 3/8: Πολύδροσο Θεσπρωτίας – εκδήλωση στις 10.30 π.μ., Λαγγάβιτσα (κολύμπι στις πηγές, σεμινάριο), Βαβούρι (καταγραφή), Τσαμαντάς (εσπερινή εκδήλωση), Γιρομέρι (βραδινό πολυφωνικό γλέντι).

Δευτέρα 4/8: Κάτω Γαρούνα Κέρκυρας καταγραφή και σεμινάριο. Μεσάνυχτα, από Κέρκυρα σαλπάρουν για το Μπάρι.

Τρίτη 5/8: Υποδοχή στο ελαιουργείο της Sternatia το πρωί, περιήγηση σε Lecce και Gallipoli, απόγευμα περιήγηση στο Κάστρο του Corogliano d” Otranto και το βράδυ εκδήλωση στο υπέροχο αίθριο θεατράκι της Masseria Sant” Angelo.

Τετάρτη 6/8: Το πρωί σεμινάριο ταραντέλας και γκρεκάνικων τραγουδιών στη Masseria Sant” Angelo, επίσκεψη στο Μουσείο του χωριού Kalimera και αναχώρηση για Καλαβρία όπου γίνεται τελετή υποδοχής και γλέντι απευθείας στο χωριό Galliciano όπου και διανυκτερεύουν.

Πέμπτη 7/8: Υποδοχή στο σύλλογο «ESMIA» στην Bova Marina, περιήγηση στην ορεινή Bova, επίσκεψη στο «νεκρό» χωριό Ροχούδι με τον έναν ελληνόφωνο κάτοικο το βράδυ, εκδήλωση έξω από το Δημαρχείο στην Bova Superiore και διαμονή στην Bova Marina.

Παρασκευή 8/8: Πρωί – πρωί αναχώρηση, πέρασμα στη Σικελία, επίσκεψη και συμβολική εκδήλωση στο θέατρο GREKO στην Ταορμίνα, άφιξη στις Συρακούσες, περιήγηση στην Ορτυγία, συμβολική εκδήλωση στην πηγή της Αρέθουσας. Σάββατο 9/8: Επιστροφή από Συρακούσες στο Μπάρι και από εκεί για Ηγουμενίτσα