Αναγέννηση της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην Ιταλία τα τελευταία 16 χρόνια

Για “αναγέννηση της Ελληνικής Ορθοδοξίας” στην Ιταλία, στο κέντρο του Ρωμαιοκαθολικισμού, από την εκλογή του Μητροπολίτη Γενναδίου Ζερβού, πριν από 16 χρόνια, κάνει λόγο η Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης.

«Απτά δείγματα του μεγάλου αυτού θαύματος αποτελούν η ίδρυση ενοριών και σχολείων, οι ανακαινίσεις εκκλησιών και μονών, η επανένταξη στις Ορθόδοξες εκκλησίες των Ελλήνων, που προηγουμένως εκκλησιάζονταν στους ρωμαιοκαθολικούς και ουνιτικούς ναούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι χάρη στο δυναμικό, αλλά και το διακριτικό έργο του κ. Γενναδίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ιταλία είναι ισχυρή και υπολογίσιμη. Ειδικότερα, από επτά ενορίες που είχε πριν, σήμερα υπάρχουν 73 και επτά μοναστήρια. Επίσης, από τους έξι ιερείς που διέθετε, σήμερα διακονούν 52 κληρικοί, όλοι σχεδόν νέοι στην ηλικία και πτυχιούχοι Θεολογικών Σχολών, ενώ άλλοι οκτώ νέοι προετοιμάζονται για την ιεροσύνη.

Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί και η παραχώρηση περίπου 50 ναών εκ μέρους των τοπικών ρωμαιοκαθολικών και πολιτικών αρχών της Ιταλίας, κατά τα τελευταία 16 χρόνια, σε πολλές περιοχές της χώρας, από το νότο μέχρι το βορά.

Σημαντικότερος από όλους είναι ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στη Ρώμη, τον οποίο παραχώρησε ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, μέσω του Βικαριάτου της Ρώμης, μετά τις άοκνες προσπάθειες του Μητροπολίτου Γενναδίου.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, 12 νέοι ναοί αποκτήθηκαν στις πόλεις Μπάρι, Αγκώνα, Σιένα, Μοντοβί, Καλτανισσέττα, Καλασιμπέτα, Φάνο, Πέζαρο, Ορτόνα, Ματσεράτα, Καμερίνο και τελευταία ένας ακόμη στο Μιλάνο, για τον οποίο το ΑΜΠΕ, δημοσίευσε προ ημερών εκτενές ρεπορτάζ.

«Ήταν το όνειρο και η συνεχής προσπάθεια του Μητροπολίτου, το οποίο έγινε πραγματικότητα» τονίζεται-μεταξύ άλλων-στην ανακοίνωση.

Ο ναός της Santa Maria Podone, όπως ονομάζεται, εγκαινιάστηκε πριν από το σχίσμα, το 871, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η εκκλησία, της οποίας τα θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν από τον Μητροπολίτη Γεννάδιο στις 13 Οκτωβρίου, παραμονή της μνήμης των τοπικών Αγίων του Μιλάνου Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, θα αφιερωθεί στην «Παναγία του Ακαθίστου Ύμνου».

Τα εσωτερικά παρεκκλήσια που διαθέτει είναι αφιερωμένα στους προαναφερθέντες τοπικούς Μάρτυρες και στους Ισαποστόλους Αγία Ελένη και Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος, στην περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία, υπέγραψε, πριν από 1700 χρόνια, το περίφημο «Διάταγμα των Μεδιολάνων» (313).

Δ.Ρ.

Διαβάστε ακόμη:

Θεσσαλονίκη: Το δικό τους ναό αποκτούν οι Έλληνες του Μιλάνου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης:http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=18213

πηγή:http://omogeneia.ana-mpa.gr