17η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα (+video)

Στην ανάγκη να στηριχθεί η παραγωγή των ιχθυοκαλλιερητικών μονάδων στη Θεσπρωτία, που παρά τα προβλήματα, εμφανίζουν καλές προοπτικές, επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους τοπικοί παράγοντες, κατά την γιορτή, που πλέον έγινε θεσμός, τσιπούρας στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας (6 Αυγούστου). 
Οι εξαγωγές ψαριών καλύπτουν το 84% των συνολικών εξαγωγών που γίνονται από τη Θεσπρωτία, στην οποία δραστηριοποιούνται 27 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και επιπλέον ένας ιχθυογεννητικός σταθμός και μια μονάδα προπάχυνσης. 
Ο κύκλος εκτροφής είναι περίπου 18 μήνες και η ετήσια απόδοση φθάνει περίπου στους 12.500 τόνους. 
Ανάλογα με τη χρονιά, παράγεται το 12-15% της ετήσιας Ελληνικής παραγωγής. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό διατίθεται στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι το 85-88% της παραγωγής εξάγεται στις χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο στην εσωτερική αγορά. 
 Κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Ιταλία επειδή η μεταφορά των ψαριών είναι εύκολη. Βέβαια οι μονάδες αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας, εμφανίζουν μείωση τζίρου, έχουν ωστόσο όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, να αυξήσουν τις εξαγωγές και να στηρίξουν σε μια δύσκολη περίοδο την τοπική οικονομία, αλλά καιτην κοινωνία, αφού απασχολούν αρκετούς εργαζομένους. 
Τρεις χιλιάδες περίπου δωρεάν ψημένα ψάρια (προσφορά των ιχθυοκαλλιεργητών της Σαγιάδας) και δωρεάν κρασί και μουσική από το Δήμο Φιλιατών, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στη Σαγιάδα. 
Το σημαντικότερο,όμως, είναι ότι από μια ακριτική γωνιά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στάλθηκε μήνυμα αισιοδοξίας.