Με αντίτιμο 2 ευρώ… ξεκινάνε τα νέα διόδια στην Εγνατία

diodia

Μέσα στο προσεχές δίμηνο τίθενται σε λειτουργία πέντε νέοι σταθμοί διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Oδού. Οι τέσσερις εξ αυτών πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα είναι ίδιο σε όλους τους σταθμούς και θα ανέρχεται στα 2 ευρώ.

Στην τιμή αυτή θα μειωθεί και το κόστος διέλευσης από τον σταθμό στον Πολύμυλο Κοζάνης, τον μοναδικό που βρίσκεται σε λειτουργία και στον οποίο οι οδηγοί πληρώνουν σήμερα 2,80 ευρώ. Αντιθέτως θα παραμείνει στα 2,40 ευρώ η τιμή στα διόδια των Μαλγάρων (ήταν 2,80 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου), τα οποία θα ενταχθούν στο δίκτυο διοδίων της Εγνατίας Oδού, στο οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργούν δεκατρείς σταθμοί. Από τους τέσσερις νέους σταθμούς που θα τεθούν σε λειτουργία το προσεχές δεκαπενθήμερο οι δύο βρίσκονται δυτικά της Θεσσαλονίκης και οι δύο ανατολικά. Ειδικότερα πρόκειται να λειτουργήσουν διόδια στη θέση Τύρια, στα όρια Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, στο Μαλακάσι μεταξύ Μετσόβου και Γρεβενών, στην περιοχή της Βόλβης και στον Iασμο μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής. Ο πέμπτος σταθμός, ο οποίος θα λειτουργήσει έως το τέλος του έτους, βρίσκεται στον κόμβο Μουσθένης, στο Παγγαίο.

Με τη λειτουργία των διοδίων θα συντηρηθεί η Εγνατία Oδός, που ετησίως κοστίζει 70 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποπληρωθεί παράλληλα και το δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε συναφθεί επί κυβερνήσεως Ν.Δ. για την ολοκλήρωση του δρόμου με ιδιωτικές τράπεζες (Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), με υποθήκη τα διόδια.

Σημειώνεται ότι τη συντήρηση της Εγνατίας Oδού, καθώς και τη λειτουργία δύο σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών σε Ηγουμενίτσα και Θράκη, έχει αναλάβει από πέρυσι η ΑΕΓΕΚ με συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ.