Ανησυχία για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου – Στις 20 Σεπτέμβρη η αντιπροσωπεία του Ευρ. Κοινοβουλίου

xyta_karboynari2
xyta_karboynari2Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, εξέφρασε η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε.

Η κ. Μπραίμη υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και καυτηρίασε την παντελή σχεδόν απουσία ενδιαφέροντος για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, εκ μέρους των υπολοίπων συναδέλφων της, οι περιοχές των οποίων εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο έργο.

«Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου δέχεται, μετά το κλείσιμο της Κορύτιανης, όλα τα απορρίμματα του Νομού Θεσπρωτίας. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες που μπορούσαμε για την βελτίωση της κατάστασης.

Δεν θέλουμε να κινδυνολογούμε όμως είναι πολύ άσχημο να ενδιαφέρεται ο καθένας για το σπίτι του και να μην ενδιαφέρονται όλοι όσοι εξυπηρετούνται για την κατάσταση στον ΧΥΤΑ. Είναι κρίμα να μην κάνουν απολύτως τίποτα», ανέφερε η κ. Μπραίμη.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως κλείδωσε η ημερομηνία για την εξ αναβολής επίσκεψη για επιτόπιο έλεγχο στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς, της επιτροπής ευρωβουλευτών της κομισιόν.

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, οι ευρωβουλευτές θα βρεθούν στο Καρβουνάρι, ελέγχοντας το ΧΥΤΑ. Φυσικά η εικόνα που θα αντικρίσουν δεν έχει σχέση με αυτή που θα έβλεπαν αν πραγματοποιούταν το ταξίδι τον Μάιο όπου και είχε αρχικά αποφασιστεί, καθώς αφενός έχουν πραγματοποιηθεί από την περιφέρεια συμπληρωματικές εργασίες, αφετέρου απουσιάζουν από αυτή την εποχή οι βροχοπτώσεις που είχαν προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή εκτός απο τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, θα βρεθεί και στους ΧΥΤΑ Γραμματικού, Κέρκυρας, Μεγαλόπολης και Ηγουμενίτσας, με τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου να ειναι και ο μοναδικος που λειτουργεί.

Υπενθυμίζουμε πως η πρώτη επίσκεψη είχε αναβληθεί μετά από πολλές πιέσεις που υπήρξαν από την Ελλάδα και κυρίως από το υπουργείο περιβάλλοντος, όπως είχε καταγγείλει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής καθώς και η επιτροπή αγώνα κατά του ΧΥΤΑ. Ο Ν. Χουντής με επιστολή του τότε προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. M. Schulz, έκανε λόγω για χειρισμούς που πλήττουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο ενώ σημείωνε ότι, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αλλά χιλιάδες κάτοικοι, προετοιμάζονταν και ανέμεναν την επίσκεψη η οποία έχει απασχολήσει και το  Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση και έχει παρουσιαστεί εκτενώς από τον Τύπο.

με πληροφορίες από Paramythia on line